search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 05:33
MENU CLOSE

Σημαντική ανακάλυψη: Βρέθηκε απολίθωμα οξύρρυγχου στο Μαρόκο – Ηλικίας άνω των 66 εκατ. ετών (photos/videos)

27.04.2023 14:00
european-sturgeon_1200-700_2704_new

Το απολίθωμα ενός οξύρρυγχου, που πιστεύεται ότι έχει ηλικία άνω των 66 εκατομμυρίων ετών, ανακαλύφθηκε στο Μαρόκο και είναι το πρώτο του είδους που έχει βρεθεί στην Αφρική.

Το ψάρι, από το οποίο παράγεται το χαβιάρι, θεωρείτο ότι ζούσε μόνο στα πιο ψυχρά νερά του βορείου ημισφαιρίου.

Το απολίθωμα εντοπίστηκε από τον παλαιοντολόγο καθηγητή Ντέιβιντ Μάρτιλ, στη διάρκεια ερευνητικής αποστολής στο Μαρόκο.

credit: University of Portsmouth

«Ανακάλυψα ένα κομμάτι βράχου με πόρπες -τις οστέινες εξωτερικές πλάκες που έχει αυτό το εξαιρετικά θωρακισμένο ψάρι- και αντιλήφθηκα ότι ήταν οξύρρυγχος», δήλωσε ο καθηγητής Ντέιβιντ Μάρτιλ. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ πρόσθεσε ότι «το νέο μαροκινό είδος οξύρρυγχου περιπλέκει τα μοντέλα για τον εντοπισμό της προέλευσης αυτής της οικογένειας ιχθύων».

Η ανακάλυψη του απολιθώματος στην Αφρική είναι πολύ σημαντική διότι είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο είδος εντοπίζεται στην ήπειρο, δείχνοντας ότι οι οξύρρυγχοι είχαν μεγαλύτερη διασπορά από ό,τι νομίζαμε ως τώρα. «Εντόπισα το απολίθωμα επισκεπτόμενος μία περιοχή στο Μαρόκο όπου υπάρχουν αρκετά απολιθώματα, τον Νοέμβριο του 2022», είπε ο καθηγητής Μάρτιλ. «Οι πρώτοι οξύρρυγχοι εμφανίζονται στο τέλος της τριασικής περιόδου στην Κίνα. Αλλά ο παλαιότερος που έχουμε βρει είναι το είδος που βρίσκεται στην συλλογή του Στιβ  Έτσις, από την Ακτή του Ντόρσετ, στην Αγγλία», πρόσθεσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ.

credit: University of Portsmouth
credit: University of Portsmouth

Το σπάνιο απολίθωμα που ανακαλύφθηκε στο Μαρόκο βρίσκεται στη συλλογή του πανεπιστημίου της Καζαμπλάνκα.

Οι οξύρρυγχοι είχαν χαρακτηριστεί «βασιλικά ψάρια» από τον βασιλιά Εδουάρδο ΙΙ, το 1324. Θεωρούνται πρωτόγονα ψάρια, έχουν χαρακτηριστικές οστέινες πλάκες στο σώμα και συναντώνται σε εύκρατες θάλασσες και ποτάμια στο βόρειο ημισφαίριο, ιδιαίτερα στην κεντρική Ευρασία. Μάλιστα οι επιστήμονες λένε πως οι οξύρρυγχοι είναι ζώντα απολιθώματα διότι οι πρόγονοι του είδους ζούσαν στην εποχή των δεινοσαύρων, πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια.

credit: University of Portsmouth

Διαβάστε επίσης:

Ντόναλντ Τραμπ: Τι κατέθεσε η αρθρογράφος που υποστηρίζει ότι τη βίασε

Ερντογάν: Φήμες και… διαψεύσεις για την υγεία του – «Δεν ήταν καρδιακή προσβολή» (videos)

ΗΠΑ: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο γιατί είχε μαζί του «καλαμάκι για βαμπίρ»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58