search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 15:36
MENU CLOSE

ΕΕ: Βρίσκεται κοντά στο «Huxit» η Ουγγαρία του Όρμπαν;

29.04.2023 06:00
orban huxit 987- new

Διαφημιστικές πινακίδες σε στάσεις λεωφορείων στη Βουδαπέστη δείχνουν ένα κομμάτι πίτσας με το σύνθημα «γιατί θα έπρεπε να ικανοποιούμαστε με λιγότερα». Οι Ούγγροι καλούνται να σκεφτούν έχοντας το χέρι στο πορτοφόλι τους και να διαλέξουν «περισσότερη Ευρώπη».

Το μήνυμα αυτό μπορεί να μοιάζει περιττό σε μια πρώην κομμουνιστική χώρα που έχει πάρει πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ αφότου εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2004- που είναι από τα υψηλότερα επίπεδα βοήθειας που έχουν δοθεί σε κάποια χώρα. Όμως αυτή η διαφημιστική καμπάνια αντανακλά τις ανησυχητικές εξελίξεις σε μία χώρα που γίνεται η πλέον επικριτική μεταξύ των μελών της ΕΕ.

Ύστερα από χρόνια κυριαρχίας του πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν στη δημόσια ζωή, με  κύριο άξονα τον ευρωσκεπτικισμό, η αντεπίθεση των ευρωπαϊστών εκδηλώνεται καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Ούγγροι στρέφονται προς τα ανατολικά. Ο κίνδυνος είναι η υποχώρηση της υποστήριξης προς την ΕΕ να ρίξει μύλο στο νερό του Όρμπαν και των αμφιλεγόμενων πολιτικών του.

Στο τελευταίο ευρωβαρόμετρο αποτυπώνεται η υποχώρηση κατά 12% της υποστήριξης των Ούγγρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι η μεγαλύτερη μείωση υποστήριξης στο κλαμπ μεταξύ των 27 κρατών-μελών.

Μία άλλη έρευνα που έγινε για την κεντροαριστερή εφημερίδα Nepszava έδειξε ότι η πλειοψηφία των υποστηρικτών του Όρμπαν, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία στην Ουγγαρία, θεωρούν ότι συμπαθούν περισσότερο την Ρωσία και την Κίνα παρά τις ΗΠΑ και την Ουκρανία.

«Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό», σχολίασε ο Ντάνιελ Χέγκεντους, συνεργάτης του γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ, στο Βερολίνο. «Είναι εντυπωσιακό πόσο αποτελεσματικός αποδείχτηκε ο Όρμπαν ως προς την καταστροφή της φιλοευρωπαϊκής τάσης στην Ουγγαρία», πρόσθεσε, μιλώντας στο Bloomberg.

Το Brexit είχε ως συνέπεια να χάσει τη ΕΕ τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία  και αν η Ουγγαρία εξακολουθήσει να στρέφεται κατά της ένωσης κανένας δεν αποκλείει την έναρξη διαδικασιών για ένα Huxit, το οποίο θα είχε λιγότερο κόστος, αλλά πιο βαρύ συμβολισμό, δεδομένου ότι η Ουγγαρία ήταν το αγαπημένο παιδί των Ευρωπαίων όταν άρχισε η προς ανατολάς διεύρυνση της ΕΕ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

 Μαζί με την Πολωνία, η Ουγγαρία του Όρμπαν βρίσκεται συχνά σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για τον κυβερνητικό έλεγχο στη Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ. Οι Ευρωπαίοι επικεντρώνουν επίσης την προσοχή σε θέματα διαφθοράς, καθώς η Ουγγαρία βρίσκεται  στο κατώτατο επίπεδο στη βαθμολογία της Διεθνούς Διαφάνειας.

Ο Όρμπαν κατ΄ επανάληψη έχει διαβεβαιώσει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να βγάλει την Ουγγαρία από την ΕΕ. Κάτι τέτοιο δεν θα είχε νόημα, με δεδομένη την εμπορική εξάρτηση της χώρας με τα άλλα μέλη της ΕΕ. Σχεδόν τα τέσσερα πέμπτα των ουγγρικών εξαγωγών κατευθύνονται στην ανοιχτή ευρωπαϊκή αγορά και η οικονομική ανάπτυξη εξαρτάται από επενδύσεις γερμανικών εταιριών, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες Mercedes-Benz Group AG και BMW AG.

Πως η ρωσική εισβολή άλλαξε και τις ισορροπίες στην ΕΕ

Όμως η ρητορική Όρμπαν ιδιαίτερα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δείχνει πως το κεφάλαιο αυτό δεν έχει κλείσει. Η κυβέρνηση της Βουδαπέστης έφερε στο προσκήνιο την ιδέα αυτή στη διάρκεια της πανδημίας, όταν ο υπουργός οικονομικών, Μίχαλι Βάργκα δήλωσε ότι η συμμετοχή στην ΕΕ ίσως «πρέπει να αναθεωρηθεί» όταν η Ουγγαρία γίνει ένας από τους αιμοδότες του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, κάτι που είναι πιθανό να συμβεί το 2030. Έκτοτε ο πρωθυπουργός έχει επιτεθεί στην ΕΕ με τον ισχυρισμό ότι οι Βρυξέλλες προσπαθούν να τον απομονώσουν από τις πιστώσεις και μια σειρά αναλυτών σε ΜΜΕ που είναι φιλικά προς τον Όρμπαν προβάλλουν την άποψη ότι η υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία είναι καταστροφική για την Ουγγαρία.

Κυκλοφόρησαν μάλιστα και αφίσες με μία βόμβα, στην οποία αναγράφεται η λέξη «κυρώσεις», με τις οποίες περνά το μήνυμα ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις «μας καταστρέφουν». Ο Όρμπαν αρνήθηκε να στείλει όπλα στην Ουκρανία, ακολούθησε παρελκυστική τακτική στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και παράλληλα έκλεισε ενεργειακές συμφωνίες με την Ρωσία.

Σε ένα από τα τακτικά ραδιοφωνικά μηνύματά του ο Όρμπαν ανέφερε ότι ο κόσμος ίσως αρχίσει να αμφιβάλει «για την ίδια την ύπαρξη» της ΕΕ λόγω της υποστήριξης στην Ουκρανία και ύστερα από λίγες μέρες δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα σταματήσει όταν τερματιστεί η παροχή βοήθειας στο Κίεβο.

Με την ουγγρική οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση και με τον πληθωρισμό να τρέχει με 25%, η υποστήριξη των Ούγγρων στην ΕΕ μειώνεται και κυρίως μεταξύ των νέων. Ο Όρμπαν φροντίζει να τροφοδοτεί αυτή την τάση με την επιμονή του να ρίχνει στις Βρυξέλλες τις ευθύνες για ό, τι κακό συμβαίνει .

Σήμερα, η υποστήριξη των Ούγγρων στην ΕΕ βρίσκεται στο 39%, δηλαδή στην τελευταία πεντάδα μεταξύ των 27 μελών, μαζί με τους Τσέχους και τους Σλοβάκους. Ένα χρόνο νωρίτερα το 51% των Ούγγρων δήλωναν φιλοευρωπαϊστές. Η θετική στάση έναντι της ΕΕ μειώθηκε δραματικά και στην Πολωνία, από το 55% κατέβηκε στο 47%.

Ο επίτροπος Χαν, που θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τον Όρμπαν στη Βουδαπέστη, εξέφρασε ανησυχίες ότι είναι δύσκολο να αλλάξει αυτή η τάση. Αλλά δεν φοβάται ότι διακυβεύεται η συμμετοχή της Ουγγαρίας στην ΕΕ. «Η εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι υψηλότερη σε σχέση με τα εθνικά κόμματα», λέει ο επίτροπος.

Η εκστρατεία για την αντιστροφή του αντιευρωπαϊκού κλίματος ενορχηστρώνεται από το ALDE, την ομπρέλα των φιλελεύθερων κομμάτων στην ΕΕ. Αλλά εμπλέκονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που χρηματοδότησαν καμπάνια με το σύνθημα «Ρώσοι στα σπίτια σας»- μία σαφής παραπομπή στο σύνθημα που δονούσε την Ουγγαρία το 1956.

«Η Ουγγαρία είναι ίσως η μόνη χώρα-μέλος όπου γίνεται αντιευρωπαϊκή εκστρατεία, τουλάχιστον σε αυτή την κλίμακα», δήλωσε στο  Bloomberg ο Ντάνιελ Μπεργκ, μέλος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Momentum, που έχει αναλάβει τον συντονισμό της φιλοευρωπαϊκής εκστρατείας με το ALDE, προσθέτοντας: «Γι αυτό θέλουμε να γίνει αυτή η εκστρατεία- για να πούμε ότι η γη που τους υπόσχονται εκτός ΕΕ δεν υπάρχει».

Διαβάστε επίσης:

Κλιματική αλλαγή: Η ξηρασία απειλεί την Ευρώπη

Διεθνής Αμνηστία: Αναθεώρησε έκθεση για ευθύνες Ουκρανών σε απώλειες αμάχων

Τουρκία: «Γραμμή» από το φιλοκουρδικό HDP για ψήφο στον Κιλιτσντάρογλου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 15:36