search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 17:18
MENU CLOSE

Κλιματική αλλαγή: Η ξηρασία απειλεί την Ευρώπη

28.04.2023 19:40
ksirasia-pixabay

Βρισκόμαστε στην άνοιξη και η Ευρώπη ήδη διψάει. Ένας ταμιευτήρας νερού που εξυπηρετεί εκατομμύρια Καταλανούς εξαφανίζεται.

Στην Γαλλία η διαμάχη για το νερό προκάλεσε συγκρούσεις. Και στην Ιταλία ο μεγαλύτερος ποταμός ρέει με νερά που παραπέμπουν στο περασμένο καλοκαίρι. Πάνω από το ένα τέταρτο του πλανήτη αντιμετωπίζει προβλήματα ξηρασίας ήδη από τον Απρίλιο και πολλές χώρες φοβούνται πως το καλοκαίρι που έρχεται θα είναι χειρότερο από το περσινό.

Μελέτη που βασίζεται σε στοιχεία από δορυφόρους επιβεβαίωσε ότι η Ευρώπη υποφέρει από την χειρότερη ξηρασία μετά το 2018. «Πριν από λίγα χρόνια θα έλεγα ότι έχουμε αρκετό νερό στην Ευρώπη. Τώρα φαίνεται πως θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα», δήλωσε ο Τόρστερν Μάγιερ-Γκουρ, βασικός συντάκτης της μελέτης.

Το πρόβλημα είναι κυρίως ότι ακόμα κι αν οι επόμενες εβδομάδες της άνοιξης φέρουν κάποιες βροχές, δεν θα αποκατασταθεί η ισορροπία στους ταμιευτήρες. Άρα η έλλειψη νερού είναι μπροστά μας και προφανώς και οι εντάσεις που προκαλεί κάθε είδους έλλειψη.

Η ξηρασία, προειδοποίησε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, «θα είναι ένα από τα κεντρικά πολιτικά και εδαφικά ζητήματα στην χώρα μας τα προσεχή χρόνια».

Η ιστορική ξηρασία της περασμένης χρονιάς είχε ως συνέπεια να στεγνώσουν οι επίγειοι και υπόγειοι ταμιευτήρες. Όλοι περίμεναν τον χειμώνα για να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση από τα χιόνια και τις βροχές. Αλλά ο χειμώνας ήταν χειρότερος– με ελάχιστες βροχές και χιόνια.

Η Γαλλία, όπου δεν έβρεξε για πάνω από 30 συνεχόμενες μέρες τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, έζησε έναν από τους πιο ξηρούς χειμώνες των τελευταίων έξι δεκαετιών.

Στην Ιταλία, παρατηρήθηκε μείωση κατά 64% των χιονοπτώσεων τον χειμώνα και η στάθμη των υδάτων στον  ποταμό Πο, είναι τόσο χαμηλή όσο το περασμένο καλοκαίρι. Η στάθμη των  υδάτων στη λίμνη Γκάρντα είναι στο μισό σε σχέση με τον μέσον όρο.

Photo: AP

Στην Ισπανία η ένωση των αγροτών προειδοποίησε ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε φέτος κάποιο μέρος της παραγωγής σιτηρών, ενώ ένας μετεωρολόγος μιλώντας στην El Pais είπε «πείτε γεια σχεδόν σε όλη την ελαιοπαραγωγή».

Σύμφωνα με τη υπουργό Οικολογικής Μετάβασης, Τερέζα Ριμπέρα, η διαθεσιμότητα υδάτων στην Ισπανία, όπως και στην Γαλλία, θα μειωθεί κατά 40% μέχρι το 2050..

Για να καλυφθούν οι σημαντικές ελλείψεις στην Ευρώπη θα χρειαστεί επί μία δεκαετία να έχουμε σημαντικές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις. Αλλά με δεδομένη την κλιματική κρίση είναι αδύνατο να γίνουν εκτιμήσεις για τα μοντέλα βροχοπτώσεων.

Η ξηρασία είναι ένα περίπλοκο και πολυπαραγοντικό φαινόμενο, που επηρεάζεται όχι μόνο από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και από την κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων και την υπερκατανάλωση. Ενώ παράλληλα η αναμενόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας λόγω της υπερθέρμανσης, εντείνει την πίεση για την επάρκεια νερού στην Ευρώπη – όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, τόσο επιταχύνεται η διαδικασία εξάτμισης των νερών.

Επιπλέον παρατηρείται ραγδαία συρρίκνωση των παγετώνων στην Ευρώπη λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, κάτι που αποστερεί νερά από μεγάλα ποτάμια, όπως ο Ρήνος, ο Δούναβης και ο Πο.

Καθώς πηγαίνουμε προς το καλοκαίρι, η Ισπανία, η νότια Πορτογαλία, η Ιταλία και η Γαλλία θα γίνονται πολύ ευάλωτες, δήλωσε ο Αντρέα Τορέτι, ερευνητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι αρχές τρέχουν για να προλάβουν τα χειρότερα και προσπαθούν να πάρουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες της ξηρασίας σε διάφορους τομείς, όπως η γεωργία, η ενέργεια και η βιομηχανική παραγωγή.

Αλλά κάποιοι επισημαίνουν ότι οι κυβερνήσεις κάνουν λίγα πράγματα για να αντιμετωπίσουν την κακή διαχείριση και την κατασπατάληση των υδάτινων πόρων, που αφορά το σύνολο της ηπείρου.

Διαβάστε επίσης:

Κλιματική αλλαγή: Ακραίοι καύσωνες απειλούν τον πλανήτη – Ποιες χώρες κινδυνεύουν (photos/videos)

Κλιματική αλλαγή: «Στην τελική ευθεία» για την καταστροφή – «Σε 15-20 χρόνια θα είμαστε… Σουδάν»

Ιεράπετρα: Αλίευσαν προστατευόμενο είδος καρχαρία – Θύελλα αντιδράσεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 17:14