search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 20:54
MENU CLOSE

Διεθνής Αμνηστία: Αναθεώρησε έκθεση για ευθύνες Ουκρανών σε απώλειες αμάχων

28.04.2023 17:38
oukrania_new

Τον περασμένο Αύγουστο η Διεθνής Αμνηστία ολοκλήρωσε την σύνταξη μιας έκθεσης για την κατάσταση στην Ουκρανία, και όταν έγιναν γνωστά τα συμπεράσματα προκάλεσαν την οργή των Ουκρανών και υποχρέωσαν την οργάνωση να επανεξετάσει τόσο το περιεχόμενο, όσο και τη διαδικασία που ακολούθησαν οι συντάκτες της μελέτης.

Στην αρχική έκθεση η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι η Ουκρανία ήταν συνυπεύθυνη για τις απώλειες αμάχων διότι παρανόμως έβαλε σε κίνδυνο τους πολίτες με την τακτική να τοποθετούνται μάχιμες μονάδες σε αστικές περιοχές.

Η ουκρανική ηγεσία αντέδρασε με οργή στο περιεχόμενο της έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την κατηγόρησε ότι «γύρισε την ευθύνη από τον επιτιθέμενο στο θύμα».

Η Ρωσία αντίθετα έσπευσε να εκμεταλλευτεί την έκθεση αυτή υποστηρίζοντας ότι η τακτική των Ουκρανών «συνιστούσε παραβίαση της διεθνούς ανθρωπιστικής νομοθεσίας», ενώ στην περίοδο εκείνη οι ρωσικές δυνάμεις ήταν στο στόχαστρο ως υπεύθυνες για σοβαρά εγκλήματα πολέμου.

Η Διεθνής Αμνηστία έβαλε στο συρτάρι την -18 σελίδων- αρχική έκθεση και ανέθεσε σε επιτροπή ειδικών να την επανεξετάσει, υπό το βάρος των αντιδράσεων στη Δύση. Τα συμπεράσματα αυτής της επιτροπής δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά διέρρευσαν στους New York Times. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα από την επανεξέταση της αρχικής έκθεσης βγήκε το συμπέρασμα ότι είχε γραφεί «σε γλώσσα διφορούμενη, ανακριβή και σε ορισμένα σημεία νομικά αμφισβητήσιμη.»

Οι συντάκτες της αρχικής έκθεσης δέχθηκαν επιθέσεις επειδή άφησαν να εννοηθεί ότι «πολλά ή τα περισσότερα θύματα μεταξύ αμάχων έχασαν τη ζωή τους συνεπεία της απόφασης της Ουκρανίας να τοποθετήσει τις δυνάμεις της σε αστικές περιοχές».

«Αυτό είναι το θέμα κυρίως με τις αρχικές παραγράφους, που μπορεί να θεωρηθεί ότι υπονοούν – ακόμα κι αν δεν ήταν αυτή η πρόθεση της Διεθνούς Αμνηστίας – ότι συστηματικά ή σε γενικές γραμμές, οι ουκρανικές δυνάμεις θα έπρεπε να κατηγορηθούν εξίσου για τους θανάτους αμάχους που ήταν αποτέλεσμα επιθέσεων από την Ρωσία», γράφουν οι ΝΥΤ, παρουσιάζοντας το συμπέρασμα την επανεξέτασης της αρχικής έκθεσης.

Το ζήτημα προέκυψε από το συμπέρασμα που έβγαλαν στη αρχική έκθεση οι άνθρωποι της Διεθνούς Αμνηστίας, ότι συνιστούσε παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας για την προστασία των αμάχων η τακτική της ουκρανικής ηγεσίας να τοποθετεί στρατιώτες σε πολιτικά κτήρια από τα οποία εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά των Ρώσων εισβολέων.

Μία ομάδα πέντε πανεπιστημιακών ανέλαβε να αναθεωρήσει την αρχική έκθεση και εξέφρασαν  αμφιβολίες για το κατά πόσο οι συντάκτες της αρχικής έκθεσης είχαν ερμηνεύσει σωστά τους διεθνείς νόμους και αν έχουν αποδείξεις ότι η Ουκρανία έθεσε σε κίνδυνο αμάχους.

Επιπλέον, εξέφρασαν επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι συντάκτες της αρχικής έκθεσης είχαν συνεργαστεί επαρκώς με την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Μεταξύ αυτών που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αρχική έκθεση ήταν η Οκσάνα Πόκαλτσουκ, επικεφαλής του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ουκρανία, η οποία παραιτήθηκε λέγοντας  ότι «αν δεν ζεις σε μια χώρα όπου έχουν εισβάλει κατακτητές που την καταστρέφουν, πιθανώς δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνει να καταδικάζεις τον στρατό των υπερασπιστών».

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας δήλωσε ότι η οργάνωση «αναθεώρησε το αρχικό κείμενο στον βαθμό που άρμοζε κατά την ομάδα των νομικών».

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: «Γραμμή» από το φιλοκουρδικό HDP για ψήφο στον Κιλιτσντάρογλου

Αυστραλία: Ψάχνουν ανάμεσα σε τόνους σκουπιδιών μια αγνοούμενη γυναίκα

ΗΠΑ: Νταντά βίασε 13χρονο – «δέξου το σαν άνδρας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 20:51