search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 09:57
MENU CLOSE

Μαντζουράνης στο topontiki.gr: Οι εκλογές της απλής αναλογικής μπορούν να βγάλουν προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

29.04.2023 06:00
mantzouranis new

«Οι εκλογές της απλής αναλογικής βγάζουν κυβέρνηση», δεν είναι εκλογές χαλαρής ψήφου υπογραμμίζει στο topontiki.gr ο δικηγόρος και υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στο Νότιο Τομέα Αθηνών Γιάννης Μαντζουράνης και δεν ισοδυναμούν με ακυβερνησία.

O κ. Μαντζουράνης τονίζει ότι κρίσιμος παράγοντας είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων και ιδίως των νέων στις εκλογές της 21ης Μαΐου ενώ επισημαίνει ότι στην κάλπη ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει πάντα υψηλότερα ποσοστά από εκείνα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις επομένως μπορεί να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημειώνει πως αν πραγματικά πιστεύει αυτό που έχει δηλώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης περί συμμετοχής του μόνο σε κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό προσανατολισμό τότε «μοναδική επιλογή είναι συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και όχι με τη ΝΔ του αυταρχικού φιλελευθερισμού». Εκτιμά ότι η κυβέρνηση απέτυχε να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Όσον αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «εμπνευστή» του και «ηθικό αυτουργό» και δηλώνει ότι οι εμπλεκόμενοι θα λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό, την Δικαιοσύνη και τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, προσθέτει δε πως οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα που έχουν τελεστεί φέρουν και ποινικές ευθύνες, πέρα από τις πολιτικές ευθύνες συνολικά της κυβέρνησης ΝΔ. Αναφορικά με την τραγωδία των Τεμπών και το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σημειώνει πως αυτό αν και αποκαλύπτει κάποια από τα ψέματα της κυβέρνησης (πχ για την τηλεδιοίκηση στην Λάρισα) «δεν αποδίδει και δεν προσωποποιεί τις ευθύνες για την εθνική τραγωδία των Τεμπών». Μιλά για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο πεδίο της Δικαιοσύνης που θα προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά θεωρεί ότι το θετικό κλίμα των τελευταίων μηνών δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει γιατί η στρατηγική της Τουρκίας για αναθεώρηση των διεθνών Συνθηκών σε βάρος της Ελλάδας είναι σταθερή εδώ και δεκαετίες. Τέλος, για ζητήματα που απασχολούν τον προεκλογικό διάλογο όπως ο φράχτης στον Έβρο, αναφέρει ότι υπήρχε και επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα κατεδαφιστεί, όμως είναι «απλώς ένα τεχνητό εμπόδιο, δεν συνιστά προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Μαντζουράνη στο topontiki.gr

Είμαστε στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου και ζητάτε την ψήφο των πολιτών με στόχο τη νίκη και τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης και την προοδευτική αλλαγή. Θεωρείτε ότι είναι εφικτό να σχηματιστεί μια τέτοια κυβέρνηση αμέσως μετά την κάλπη της απλής αναλογικής, με δεδομένα τα σημερινά δημοσκοπικά ποσοστά των προοδευτικών κομμάτων στα οποία απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ και με δεδομένο ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό σε συνεργασία με όποιο κόμμα αναδειχθεί πρώτο;

Θα επικαλεστώ τη ρήση του Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος έλεγε ότι μεταξύ της παραμονής και της επομένης των εκλογών μεσολαβεί ένα κρίσιμο γεγονός, οι εκλογές, η ψήφος των πολιτών. Η προηγούμενη των εκλογών, η 20η Μαΐου, θα διαφέρει εντελώς από την επομένη των εκλογών, την 22η Μαΐου.

Οι κυβερνήσεις δεν συγκροτούνται με βάση τα δημοσκοπικά ποσοστά αλλά σχηματίζονται με βάση τα ποσοστά από την κάλπη.  Εξάλλου σχεδόν πάντοτε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λαμβάνει από τους πολίτες στην κάλπη υψηλότερα ποσοστά από τα εμφανιζόμενα στις δημοσκοπήσεις.

Είναι φτηνή προπαγάνδα οι ισχυρισμοί του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι εκλογές με απλή αναλογική ισοδυναμούν με χάος και ακυβερνησία. Το κατάλαβε και ο ίδιος – ίσως πήρε και δημοσκοπικά μηνύματα- και άλλαξε στρατηγική. Από εκεί που – ούτε λίγο, ούτε πολύ – έλεγε ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι εικονική πραγματικότητα, τώρα δηλώνει ότι θα κρίνουν τα πάντα.

Οι εκλογές της απλής αναλογικής βγάζουν κυβέρνηση. Και μπορεί να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το κρίσιμο είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα καθοριστεί από όσους θα πάνε να ψηφίσουν. Και αυτό, γιατί η έκφραση της απογοήτευσης των πολιτών και ειδικά των νέων με αποχή, θα είναι «θείο» δώρο στη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, δηλαδή στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υπάρχει και ένα άλλο σημαντικό ζήτημα. Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι απλή αναλογική δεν σημαίνει χαλαρή ψήφος, αλλά είναι ψήφος – απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα ποιες δυνάμεις θα κυβερνήσουν μετά τις εκλογές στην πατρίδα μας.

Θα κυβερνήσει η ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι «Πάτσηδες», που εξόντωσαν τους πολίτες, διαλύουν τις δημόσιες δομές και αποδιαρθρώνουν την κοινωνία; Με φτωχοποίηση, έλλειμμα δικαιοσύνης παντού, παράδοση στα ιδιωτικά́ συμφέροντα, οικογενειοκρατία, αναξιοκρατία, διάλυση του ΕΣΥ, υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, ανεξέλεγκτη αστυνομική βία, λειτουργία παρακράτους μέσα στο κράτος με τη χρησιμοποίηση της ΕΥΠ αλλά και παράνομου λογισμικού για την παρακολούθηση πολιτών, πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων ακόμα και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων;

Θα κυβερνήσει η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, που υποχρέωσε τους πολίτες να βιώσουν μια απίστευτη βαρβαρότητα ή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι δυνάμεις του προοδευτικού δημοκρατικού τόξου με στόχο την κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση της πατρίδας με Δικαιοσύνη Παντού για μια δίκαιη αλλαγή;

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει απευθύνει πρόσκληση σε όλες τις προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις για προγραμματικές συγκλίσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει το ρεαλιστικό πρόγραμμά του στο πλαίσιο αυτής της ανοιχτής πρόσκλησης.

Με προγραμματικές συγκλίσεις και πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μπορεί να σχηματισθεί μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας αμέσως μετά τις εκλογές την 21 Μαΐου.

Εάν το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ πραγματικά πιστεύει αυτό, που δηλώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, δηλαδή ότι θα συμμετάσχει μόνο σε κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό προσανατολισμό, τότε η μοναδική επιλογή είναι συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όχι με την ΝΔ του αυταρχικού νεοφιλελευθερισμού.

Το κόμμα σας περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνολικά και συχνά λέγεται ότι «πήγε τη χώρα πίσω». Κατά τη γνώμη σας πού έχει να επιδείξει τα χειρότερα δείγματα γραφής; Στο πεδίο των θεσμών, της οικονομίας, την διαχείριση της πανδημίας, των εθνικών θεμάτων ή αλλού;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μείνει στην ιστορία ως η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Η κυβέρνηση, που απέτυχε να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.  Από την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και την εκτίναξη της ακρίβειας μέχρι τα ελληνοτουρκικά. Οι επιλογές της στη διαχείριση των κρίσεων  οδήγησαν στην κατάπτωση και συρρίκνωση όλων των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάρρευση του Κράτους Πρόνοιας και του Κράτους Δικαίου.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε σειρά αρνητικών ρεκόρ, καθώς είμαστε στην κορυφή της Ευρώπης σε ακρίβεια, ανισότητες, θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, καθώς και στον πάτο της Ευρώπης σχετικά με τους μισθούς, τα εργασιακά δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο εμπνευστής και ηθικός αυτουργός του μεγάλου σκανδάλου των υποκλοπών, που είναι συνώνυμο με τον «βιασμό» της Δημοκρατίας και με τη δημιουργία ενός νοσηρού και άκρως επικίνδυνου παρακράτους.

Το μοναδικό «επίτευγμά» της κυβέρνησης Μητσοτάκης είναι η κυριαρχία ενός επικίνδυνου μείγματος νεοφιλελευθερισμού και αυταρχισμού, που λειτουργεί με  αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μεγάλων συμφερόντων μιας κλειστής ελίτ, η οποία τον στηρίζει μιντιακά, πολιτικά και οικονομικά.  Υπό́ το μανδύα δήθεν μεταρρυθμίσεων, κονιορτοποίησαν κατακτήσεις πολύχρονων αγώνων των πολίτων, με οδυνηρές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο, τις εργασιακές σχέσεις, την Υγειά, την Παιδεία, τη Δικαιοσύνη.

«Οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο των υποκλοπών θα λογοδοτήσουν για πολιτικές και ποινικές ευθύνες»

Ειδικά σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει πώς «δεν έχει τελειώσει ακόμα». Ποια μπορεί να είναι η συνέχεια, εφόσον προκύψει από τις εκλογές μια προοδευτική κυβέρνηση;

Οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο των υποκλοπών θα λογοδοτήσουν και στον ελληνικό λαό και στη Δικαιοσύνη και στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, γιατί προκάλεσαν βαθύτατες πληγές στη Δημοκρατία, που πρέπει να επουλωθούν. Κανένα απόρρητο δεν πρόκειται να γλιτώσει τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που σχεδίασε και υλοποίησε το έγκλημα των υποκλοπών όσο ψηλά και αν βρίσκονται.

Η πολιτική επιλογή του Μαξίμου να παρακολουθεί πολιτικούς αρχηγούς, υπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες, έπληξε τον πυρήνα της Δημοκρατίας.  Και η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, έπληξε τον πυρήνα της εθνικής ασφάλειας της πατρίδας μας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ τραυμάτισε βαρύτατα την Δημοκρατία στον σκληρό πυρήνα της και γι’ αυτό φέρει πολιτικές ευθύνες, ενώ οι υπεύθυνοι για τα εν λόγω εγκλήματα φέρουν και ποινικές ευθύνες. Όταν πληγώνεται η ουσία της Δημοκρατίας, οι πολίτες αισθάνονται ανασφαλείς όχι μόνο για την οικονομική κατάσταση τους, αλλά και τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα τους, όπως λ.χ. το δικαίωμα του απορρήτου των επικοινωνιών τους, δηλαδή της ιδιωτικότητας, αφού, όταν μπορεί να παρακολουθούνται,  παραβιάζεται ακόμα και η προσωπική ζωή τους.  

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το πόρισμα της τριμελούς Επιτροπής που συνέστησε για τη διερεύνηση των αιτίων του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Θεωρείται ότι επιβεβαιώνει την κριτική που εξ αρχής άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι στόχος είναι η «συγκάλυψη»;

Το Πόρισμα της Τριμελούς Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, που διόρισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προχώρησε σε μια αρχική ρεαλιστική καταγραφή των αιτιών, που οδήγησαν στην πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία και σε κάποιο βαθμό αποκαλύπτει τα ψέματα της κυβέρνησης της ΝΔ για την τηλεδιοίκηση στη Λάρισα,  για το πόσοι κανονισμοί και νόμοι παραβιάστηκαν, για τη ρουσφετολογική τοποθέτηση του μοιραίου σταθμάρχη. Αυτό το πόρισμα, όμως, δεν αποδίδει και δεν προσωποποιεί τις ευθύνες για την εθνική τραγωδία των Τεμπών.

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η συγκάλυψη των ευθυνών για την εθνική τραγωδία των Τεμπών, γίνεται με ένα σύνθετο και δοκιμασμένο τρόπο από το Μαξίμου, όπως έγινε και στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Τρεις ήταν οι κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που μαρτυρούν την επιχείρηση συγκάλυψης.

α) Η πρωτοφανής αποστολή Επιστολής του Πρωθυπουργού στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, δικαιολογεί την μεγάλη ανησυχία αλλά και προκαλεί εύλογες υποψίες. Και αυτό, γιατί το περιεχόμενό της με οδηγίες και παροτρύνσεις για την κατεύθυνση της έρευνας δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις της κυβέρνησης, που αλαζονικά και απροκάλυπτα επιδιώκει να ποδηγετήσει τη δικαστική έρευνα  Είναι αξιοπερίεργον ότι οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων δεν διαμαρτυρήθηκαν ούτε φαίνεται να αντιστέκονται στην ωμή παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

β) Ο επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ παρέμειναν στα γραφεία τους για πολλές ημέρες μετά την παραίτησή τους και ασκούσαν διοικητικό έργο με υπογραφή αποφάσεων. Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για την παραμονή τους αν και είχαν παραιτηθεί. Μήπως για παράδειγμα πήραν «φωτιά» οι καταστροφείς εγγράφων; Προφανώς υπήρξε σοβαρότατη παράλειψη, αφού δεν κατασχέθηκαν όλα τα έγγραφα και τα κομπιούτερ από τα γραφεία των επικεφαλής της ΕΡΓΟΣΕ και του ΟΣΕ.

γ) Η «ντροπολογία», που προβλέπει το ακαταδίωκτο για τα μέλη – της διορισμένης από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη – Τριμελούς Επιτροπής διερεύνησης. Έτσι θωρακίζεται το ανεξέλεγκτο του οποιουδήποτε Πορίσματος της εν λόγω Επιτροπής.

Ταυτόχρονα η διερεύνηση των ποινικών ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη έχει «σπάσει» σε πολλές επιμέρους προκαταρκτικές έρευνες, όπως ακριβώς γίνεται και στις έρευνες για το σκάνδαλο των υποκλοπών, προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Η πιο χαρακτηριστική κίνηση στο πλαίσιο της επιχείρησης συγκάλυψης από το Μαξίμου ήταν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε σε χρόνο ρεκόρ να αναφερθεί σε ανθρώπινο λάθος, ενώ ούτε αστυνομικός είναι, ούτε εισαγγελέας ούτε πραγματογνώμονας.

Όλα αυτά τα ανήκουστα προσβάλουν τους 57 νεκρούς και τις οικογένειές τους, ενώ το ζητούμενο είναι μόνο όλη η αλήθεια. 

Ποιες είναι για σας οι κρίσιμες παρεμβάσεις στο πεδίο της Δικαιοσύνης που θα πρέπει να προωθήσει άμεσα μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία;

Κεντρική θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και η ουσιαστική προστασία των λειτουργών της, που εκτελούν με εντιμότητα και σθένος το καθήκον τους.  Η προστασία των δικαστών και εισαγγελέων από έξωθεν και έσωθεν παρεμβάσεις.

Από εκεί και πέρα ζητούμενο είναι ο εκσυγχρονισμός της οργάνωσης και λειτουργίας των δικαστηρίων αλλά και της Σχολής Δικαστών με αναπροσανατολισμό των στόχων της, των προγραμμάτων, των εισιτηρίων και εξιτηρίων εξετάσεων, με εμπλουτισμό των διδασκόντων και άλλα μέτρα έπειτα από διάλογο με τους δικαστές και εισαγγελείς καθώς και δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες είναι επείγουσα προτεραιότητα.

Επίσης, εκτός της ψηφιοποίησης και της επιτάχυνσης των διαδικασιών, σημαντική παράμετρος είναι η θέσπιση μηχανισμών δημόσιου δημοκρατικού ελέγχου της λειτουργίας της δικαστικής εξουσίας με συνδρομή όλων των συμμετεχόντων στη διεκπεραίωση του δικαιοδοτικού έργου, δηλαδή δικαστών, δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα χρόνια της διακυβέρνησής του αντιμετώπισε τη Δικαιοσύνη ως όργανο του κόμματός του, υποτίμησε δικαστές και εισαγγελείς και έτσι υπονόμευσε το κύρος του θεσμού και κατ’ επέκταση την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η ποινική δίωξη εισαγγελέων, επειδή έπραξαν το καθήκον τους στη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis, είναι μια από τις μεγαλύτερες πληγές, που αφήνει το καθεστώς Μητσοτάκη και θα πρέπει η προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να στείλει το μήνυμα στους έντιμους και θαρραλέους λειτουργούς της Δικαιοσύνης ότι μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους χωρίς απειλές, διώξεις και εκβιασμούς ανεξάρτητα από το εάν ενώπιών τους βρίσκονται πολιτικά πρόσωπα ή πανίσχυροι επιχειρηματίες.

«Τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα θα ενισχυθούν με σύγχρονα μέσα και με τήρηση όλων των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου»

Πώς αξιολογείτε την στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα; Το κατέβασμα των τόνων είναι δείκτης ότι υπάρχει εδώ μια ευκαιρία προόδου στα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό;

Η αποκλιμάκωση, που παρατηρείται μετά από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζει. Η Άγκυρα έχει συγκεκριμένους πάγιους και σταθερούς στόχους, που είναι όλοι ενάντια στα εθνικά συμφέροντα.  Το βασικό δόγμα της Τουρκίας είναι η αναθεώρηση των διεθνών συνθηκών και ιδίως της Συνθήκης της Λωζάνης, με αναπόδραστη συνέπεια την αμφισβήτηση όχι μόνο κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας.  Αυτό το αμετακίνητο τουρκικό δόγμα δεν αλλάζει ακόμα και όταν συγκυριακά παρατηρείται ύφεση στις προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες της εναντίον της Ελλάδας.

Δεν πρέπει να λησμονείται ότι από το 1974 όλες οι τουρκικές κυβερνήσεις αμφισβητούν σταθερά την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης θέτουν και ζητήματα, τα οποία αφορούν την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, που αποκαλούν τουρκική κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης.  Πρόκειται για μια διαχρονική και κλιμακούμενη τελευταία από τον Ερντογάν, επίθεση κατά των συμφερόντων του ελληνισμού, που αποτελεί αταλάντευτη διαχρονική επιλογή όλων των τουρκικών ελίτ.  Άλλωστε η Τουρκία δεν επιδιώκει συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο,  επιδιώκει συγκυριαρχία στο Αιγαίο.

Το ερώτημα είναι τι εννοούν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα «ευκαιρία προόδου» στα ελληνοτουρκικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι ξεκάθαρος. Η μοναδική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται σε οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.  Εδώ δεν πρόκειται για φραστική αστοχία αλλά για επικίνδυνη στροφή στην αντιμετώπιση του πιο κρίσιμου ζητήματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων.  Και αυτό γιατί θαλάσσια ζώνη είναι και η αιγιαλίτιδα ζώνη, δηλαδή τα χωρικά ύδατα, που είναι αδιαπραγμάτευτα.  Παράλληλα, η κυβέρνηση της ΝΔ μετέβαλε το πάγιο δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, το οποίο υιοθετήθηκε από όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις, που ήθελαν την Ελλάδα κόμβο φιλίας και ειρήνης, γέφυρα φιλίας και μετέτρεψε την Ελλάδα σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, χωρίς αντίστοιχα δυτικά ανταλλάγματα. 

Ποια η γνώμη σας για τον φράχτη στον Έβρο; Είναι λύση για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον διατηρήσει ή θα τον «ξηλώσει»;

Το δίλημμα «φράχτης ή χάος», που προσπαθεί να επιβάλλει στην πολιτική σκηνή η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αφελές και επικίνδυνο. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα και απαιτούνται πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να αναλάβει, γιατί δεν τις αντιλαμβάνεται καθώς στραβοκοιτάζει προς τα ακροδεξιά.

Ο φράχτης, αυτά τα 38 χιλιόμετρα σε σύνολο 210 χιλιομέτρων, υπήρχε και επί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δεν κατεδαφίσθηκε.  Ωστόσο είναι απλώς ένα τεχνητό εμπόδιο, δεν συνιστά προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική.

Ο μοναδικός λόγος, που η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώνεται επικοινωνιακά στον φράχτη του Έβρου για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού ζητήματος είναι, γιατί φλερτάρει με το ακροδεξιό ακροατήριο εν όψει εκλογών με ψέματα και λάσπη κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στόχο να δημιουργήσει φοβικά σύνδρομα.

Ο φράχτης δεν θα κατεδαφισθεί, ενώ τα μέτρα ασφαλείας των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων μας θα ενισχυθούν με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα έτσι ώστε να επιτευχθεί πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των παράνομων ροών.  Και αυτό θα γίνει με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των σχετικών κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Διαβάστε επίσης:

Αβραμόπουλος στο topontiki.gr: Η Ελλάδα είναι πλέον σε θέση να αποτελέσει μοχλό διαμόρφωσης των διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων

Μπογδάνος στο topontiki.gr για το «μπλόκο» από τον Άρειο Πάγο: «Έχουμε να κάνουμε με καθεστώς»  

Ποιες είναι οι… ΚΟΤΕΣ που κατεβαίνουν στις εκλογές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 09:52