search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:00
MENU CLOSE

Ερντογάν – CNN: Τα «αγκάθια» στον δρόμο προς την κάλπη – Γιατί εκφράζονται φόβοι για αμφισβήτηση του αποτελέσματος

02.05.2023 17:49
erdogan1-new

Το τέλος της παντοδυναμίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκιαγραφούν όλο και πιο συχνά τα διεθνή ΜΜΕ, με φόντο και την αποδυναμωμένη εικόνα του Τούρκου προέδρου, όσο πλησιάζουμε στις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Σε ανάλυσή του, το αμερικανικό CNN εξηγεί ποιοι παράγοντες θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην αλλαγή του πολιτικού τοπίου στην Άγκυρα.

«Οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία απέχουν λιγότερο από δύο εβδομάδες, με τον πρόεδρο Ερντογάν να αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν τέλος στη διακυβέρνηση δύο δεκαετιών» αναφέρεται στο δημοσίευμα.  

Εστιάζοντας στα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Ερντογάν, το CNN υπογραμμίζει ότι ο σεισμός της Τουρκίας άφησε πίσω του περισσότερους από 50.000 νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους. Οι περισσότερες από τις επαρχίες που επλήγησαν ήταν προπύργια του Ερντογάν και του κόμματός του AKΡ.

Σύμφωνα όμως με τον επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) Αχμέτ Γενέρ, τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ψηφοφόροι στις σεισμόπληκτες ζώνες αναμένεται να μην ψηφίσουν φέτος εν μέσω εκτοπισμού.

Από την άλλη πλευρά, οι Κούρδοι της Τουρκίας αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στις εκλογές καθώς το «διωκόμενο» φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) δεν έχει κατεβάσει προεδρικό υποψήφιο, αλλά πρόσφατα υποστήριξε επίσημα τον βασικό αντίπαλο του Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.



Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα

Ακόμη και αν ο Κιλιτσντάρογλου κερδίσει τις εκλογές, αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν και το κόμμα του δεν θα παραδώσουν την εξουσία χωρίς αγώνα.

Αν ο Τούρκος πρόεδρος χάσει την ψηφοφορία με μικρή διαφορά, ανοίγει η δυνατότητα να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα, όπως είχε γίνει το 2019.


Κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2019 στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, το ΑΚP έχασε τον έλεγχο του οικονομικού κέντρου της χώρας, με αποτέλεσμα οι αξιωματούχοι του κόμματος και στις δύο πόλεις να απορρίψουν τα αποτελέσματα, επικαλούμενοι παρατυπίες των ψηφοφόρων.

Το προβάδισμα του CHP στην Κωνσταντινούπολη ήταν ιδιαίτερα στενό και οδήγησε τελικά στην απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) υπέρ μιας επαναληπτικής ψηφοφορίας, στην οποία η αντιπολίτευση διαφώνησε έντονα.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης του CHP Εκρέμ Ιμάμογλου κέρδισε στη συνέχεια την επανάληψη των εκλογών, καταφέροντας πλήγμα στον Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης:

Ένα UFO από τη δεκαετία του 1990 «καταδιώκει» Βρετανό αξιωματικό

Αλίνα Καμπάεβα: Στη Σιβηρία μετακόμισε η «επίσημη» αγαπημένη του Πούτιν

ΗΠΑ: Γιατί κινδυνεύουν να ξεμείνουν από μετρητά από 1η Ιουνίου (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:00