search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 04:52
MENU CLOSE

Σερβία: Σε ψυχιατρείο ο 14χρονος που σκότωσε 8 μαθητές και έναν φύλακα σε σχολείο

03.05.2023 21:33
serbia_shootings2
Assosiated Press

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σήμερα ότι ο 14χρονος που σκότωσε οκτώ μαθητές και έναν φύλακα σε δημοτικό σχολείο του Βελιγραδίου θα μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική.

Ο Βούτσιτς συμπλήρωσε ότι η μητέρα και ο πατέρας του αγοριού συνελήφθησαν. «Από αυτήν τη στιγμή, το αγόρι βρίσκεται σε ένα ειδικό μέρος και θα μεταφερθεί σε εξειδικευμένο τμήμα ψυχιατρικής κλινικής», δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος σε δημοσιογράφους.

Ο έφηβος πυροβόλησε τη δασκάλα του σήμερα το πρωί μέσα στην τάξη σχολείου στο Βελιγράδι, προτού ανοίξει πυρ εναντίον άλλων μαθητών και φρουρών ασφαλείας, σκοτώνοντας οκτώ μαθητές και έναν φύλακα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας.

Assosiated Press

Είχε λίστα με ονόματα – Προσχεδιασμένη η επίθεση

Στο σπίτι του δράστη βρέθηκε κατάλογος με τα ονόματα των μαθητών που ήθελε να σκοτώσει, όπως επίσης και της καθηγήτριας της Ιστορίας που χαροπαλεύει. Βρέθηκε και σχεδιάγραμμα του σχολείου. Τη σημερινή ημερομηνία επέλεξε ο δράστης επειδή σήμερα η τάξη του, τη δεύτερη ώρα, είχε το μάθημα της Ιστορίας και η αίθουσα όπου γίνεται η διδασκαλία βρίσκεται πολύ κοντά στην είσοδο.

Ο διοικητής της αστυνομίας ανέφερε ότι ο έφηβος δράστης χρησιμοποίησε το πιστόλι του πατέρα του 9 χιλιοστών και ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης άλλαξε τρεις γεμιστήρες. Περιγράφοντας την επίθεση ανέφερε ότι ο δράστης αρχικά πυροβόλησε τον φύλακα στην είσοδο του σχολείου τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Στη συνέχεια πυροβόλησε και σκότωσε τις δύο μαθήτριες που ήταν επιμελήτριες στον προθάλαμο του κτιρίου, άλλαξε γεμιστήρα και εισήλθε στην αίθουσα διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας και αφού πυροβόλησε την καθηγήτρια άνοιξε πυρ κατά των συμμαθητών του. Βγήκε στο προαύλιο του σχολείου όπου βρίσκονταν μαθητές μικρότερων τάξεων, άλλαξε ξανά γεμιστήρα, αλλά επενέβη η αστυνομία και τον ακινητοποίησε.

Ανατριχιαστικές περιγραφές για το μακελειό

Θύμα μπούλινγκ από τους συνομήλικους του ήταν ο μαθητής που έσπειρε τον θάνατο σε σχολείο του Βελιγραδίου, όπως έγινε γνωστό από τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας της Σερβίας.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε εξάλλου ότι ο 14χρονος ήταν άριστος μαθητής, που δεν είχε παρουσιάσει ποτέ προβλήματα συμπεριφοράς, όπως έχουν διαβεβαιώσει οι δάσκαλοί του.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης της επίθεσης είχε μαζί του μία τσάντα που περιείχε τέσσερις αυτοσχέδιες βόμβες, τις οποίες δεν χρησιμοποίησε. Στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν δύο όπλα που κατείχε ο πατέρας του δράστη.

Ο ανήλικος δράστης κινήθηκε με ψυχραιμία και μεθοδικότητα, αρχίζοντας να πυροβολεί μόλις έφτασε στην είσοδο του σχολείου, όπου έριξε εναντίον του φρουρού ασφαλείας.

Οι οκτώ μαθητές που σκοτώθηκαν είναι επτά κορίτσια και ένα αγόρι. Επίσης, τραυματίστηκαν άλλα τέσσερα αγόρια και δύο κορίτσια, από τα οποία το ένα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, χτυπημένο στο κεφάλι.

Assosiated Press

Η καθοριστική κίνηση της δασκάλας

Μέσα στο χάος που επικράτησε στο σχολείο, ήταν καθοριστική η ψυχραιμία μίας δασκάλας, η οποία φρόντισε να προστατεύσει τους μαθητές της, κλειδώνοντας την αίθουσα διδασκαλίας για να μην μπορεί να μπει ο ένοπλος.

«Κάποιοι μαθητές καλύφθηκαν κάτω από τα θρανία, αλλά ήταν ασφαλείς γιατί η δασκάλα κλείδωσε. Δεν ξέρω πόση ώρα τα κράτησε μέσα στην αίθουσα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η μητέρα μίας μαθήτριας.

Το παιδί άκουσε τους πυροβολισμούς, αλλά νόμιζε πως ήταν πυροτεχνήματα, όπως είπε στην μητέρα του. Όμως όταν είδε τον φρουρό ασφαλείας να πέφτει νεκρός από τα πυρά του ανήλικου, η μαθήτρια έτρεξε στην αίθουσα για να καλυφθεί. «Όταν είδε τον φρουρό να πέφτει τρόμαξε και έτρεξε πίσω στην αίθουσα. Η δασκάλα ήταν εκεί και τους φώναζε», είπε η μητέρα της μαθήτριας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τριήμερο πένθος στη Σερβία

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ένοπλη επίθεση στο δημοτικό σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ» στο Βελιγράδι σήμερα το πρωί σκοτώθηκαν οχτώ μαθητές και ο φύλακας του κτιρίου. Μία καθηγήτρια και τέσσερις μαθητές που τραυματίστηκαν σοβαρά νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου.

Ο δράστης της επίθεσης είναι 14 ετών και φοιτούσε στο ίδιο σχολείο, στην 7η τάξη.

Στη Σερβία κηρύχθηκε τριήμερο πένθος ενώ όλα τα σχολεία στο Βελιγράδι δεν λειτούργησαν σήμερα στο Βελιγράδι δεν λειτούργησαν σήμερα.

Διαβάστε επίσης:

Διάστημα: Αστέρι… καταβρόχθισε πλανήτη – Πότε θα συμβεί το ίδιο με την Γη (Video)

Ο Μεντβέντεφ ζητά την «φυσική εξόντωση» του Ζελένσκι μετά την επίθεση στο Κρεμλίνο

Αρχαίο ανθρώπινο DNA βρέθηκε πάνω σε μενταγιόν από δόντι ελαφιού 20.000 ετών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:34