search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 00:14
MENU CLOSE

Ρούλα Πισπιρίγκου: Παραπέμπεται σε δίκη για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας

05.05.2023 15:54
pispirigkou-1-new

Ενώ συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία για τον θάνατο της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας, ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε παραπεμπτικό βούλευμα για την εντολέα του προκειμένου να δικαστεί για τους θανάτους και της Μαλένας και της Ίριδας.

Μετά την έκδοση του βουλεύματος, για το οποίο ενημέρωσε ο κ. Κούγιας, η Ρούλα Πισπιρίγκου, που δικάζεται για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας, πλέον αναμένει και τον προσδιορισμό της δίκης της στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για τους άλλους δύο θανάτους.

Η 34χρονη μητέρα είναι προσωρινά κρατούμενη και για την δεύτερη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος της, η οποία την θεωρεί υπαίτια για τους θανάτους της Μαλένας 3,5 ετών, στις 13 Απριλίου 2019, στο Αγλαΐα Κυριακού όπου νοσηλευόταν μετά από επιτυχή θεραπεία λεμφαδενίτιδας και της μόλις έξι μηνών Ίριδας που οι δικαστικές αρχές θεωρούν ότι δολοφονήθηκε στις 21 Μαρτίου 2021 στην κούνια της.

Ο κ. Κούγιας επίσης ζήτησε τη διακοπή της δίκης για να διοριστούν δύο πραγματογνώμονες ψυχίατροι από το δικαστήριο προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η Ρούλα Πισπιρίγκου πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου, με αφορμή την αναφορά στην κατάθεση του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη ότι δεν κατέστη δυνατό να αποκλειστεί η εκδοχή η κατηγορούμενη να πάσχει από το σύνδρομο.

H υπεράσπιση της 34χρονης συνέχισε την εξέταση του επικεφαλής της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας Ανδρέα Ηλιάδη, με επίκεντρο το σύνδρομο Μινχάουζεν. Η αναφορά του γιατρού ότι «δεν κατέστη δυνατό να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πάσχει η Ρούλα Πισπιρίγκου από σύνδρομο Μινχάουζεν» προκάλεσε την αντίδραση του κ. Κούγια ο οποίος ζήτησε την διακοπή της δίκης ώστε να διοριστούν δύο ειδικοί προκειμένου να διενεργήσουν ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, για να αποφανθούν αν τίθεται θέμα του συγκεκριμένου συνδρόμου για την κατηγορουμένη.

Ο κ. Ηλιάδης δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από τον κ. Κούγια, ο οποίος θεωρεί, όπως του είπε, ότι ο μάρτυρας από την αρχή «προσπάθησε να καταστήσει κατηγορούμενη τη Ρούλα Πισπιρίγκου με το σύνδρομο Μινχάουζεν». Μάλιστα, στην αναφορά του συνηγόρου πως ο γιατρός θα χάσει την άδειά του, επενέβη η πρόεδρος ανακαλώντας στην τάξη τον συνήγορο.

«Οι γιατροί δεν παγιδεύουν, θεραπεύουν» ήταν η απάντηση του εντατικολόγου στις αιχμές του κ. Κούγια, που άκουσε τον μάρτυρα να λέει ότι αυτό που τον κινητοποίησε για να ψάξει μήπως τίθεται το ζήτημα του συνδρόμου για την μητέρα, ήταν «οι αιφνίδιοι θάνατοι των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας και η ξαφνική ανακοπή της Τζωρτζίνας. Ήταν αυτά που με κινητοποίησαν…έβαλα στο μυαλό μου την ξεκάθαρη εικόνα για τα παιδάκια (που είχαν πεθάνει) και τέθηκε στο μυαλό μου η διάγνωση για το σύνδρομο…». 

Η διαταραχή αυτή περιγράφεται στα συγγράμματα. Όπως έχω πει στη διαφορική διάγνωση ετέθη και η περίπτωση της διαταραχής Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου. Και επειδή η διαταραχή αυτή θεωρείται κακοποίηση παιδιού και εγώ ήμουν ο θεράπων ιατρός του παιδιού έπρεπε να ασχοληθώ με μικρούλα όπως και έκανα», είπε νωρίτερα ο κ. Ηλιάδης, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα για να εξεταστεί αφού ο κ. Κούγιας του είχε πει πριν την έναρξη της δίκης: «Είστε εδώ για να καταθέσετε και όχι να δίνετε συνεντεύξεις σαν την Κατίνα. Σε λίγο θα αρχίσετε να καταθέτετε και θα κλάψετε».

Σύμφωνα με το dikastiko.gr, η εξέταση του μάρτυρα ξεκίνησε με ερωτήσεις σχετικά με την έρευνα του για το σύνδρομο Μινχάουζεν και το κατά ποσό η Ρούλα Πισπιρίγκου έπασχε από αυτό, με τον γιατρό να ξεκαθαρίζει ότι όφειλε να εξετάσει το ενδεχόμενο για να το αποκλείσει από τη διαφορική του διάγνωση.

«Στη διαφορική διάγνωση εκτός από τα αιτία της αιφνίδιας ανακοπής της Τζωρτζίνας ετέθη και το ζήτημα αυτό. Επειδή η διαταραχή αυτή αφορά το παιδί, επειδή θεωρείται κακοποίηση παιδιού, ασχολήθηκα με το παιδί, όχι με την κατηγορουμένη. Στην πορεία μου μέχρι σήμερα ήμουν παρών και σε άλλες δυο περιπτώσεις που ερευνήθηκε τέτοια πιθανό πρώτα» κατέθεσε ο κ. Ηλιάδης, εξηγώντας στη συνέχεια πως επρόκειτο για περιστατικά πιο ήπιας μορφής.

«Η μια περίπτωση ήταν μητέρας που κοκκίνιζε τα ούρα του παιδιού και έπαιρνε και έλεγε πως έχει αιματουρία. Η σπανιότητα αυτών των πειρατικών δε σημαίνει ότι μας αφήνει αδιάφορους. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα αλλά υπάρχει διαβάθμιση. Αν προχωρήσει κανείς στην πιο δύσκολη μορφή είναι ο θάνατος του παιδιού» είπε χαρακτηριστικά.

Κούγιας: Έχει καμία σχέση ότι μια μητέρα έβαζε χρώμα στα ούρα του παιδιού με το σύνδρομο Μινχάουζεν;

Μάρτυρας: Δυστυχώς για τον κ. συνήγορο είναι στην ίδια κατηγορία.

Κουγιας: Πείτε μου ένα ψυχίατρο στην Ελλάδα που έχει διαπιστώσει σε μια μητέρα το σύνδρομο Μινχάουζεν;

Μάρτυρας: Η βιβλιογραφία βρίθει περιπτώσεων τέτοιων. Υποδιαγιγνώσκεται αυτή η διαταραχή και οι οδηγίες είναι προς τους παιδιάτρους να το ερευνούμε.

«Οι συνεδρίες με τους ψυχιάτρους αφορούσαν το παιδί. Πήγα με το φάκελο μου και τη διαφορική διάγνωση και το συζητήσαμε. Η επίσκεψη είχε να κάνει με το να άντληση περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με αυτή τη διαταραχή. Αυτό ήταν το αντικείμενο της συζήτησης. Ήμουν ο γιατρός της Τζωρτζίνας και ως γιατρός της Τζωρτζίνας μίλησα με τους ψυχιάτρους» ανέφερε ο μάρτυρας εξηγώντας πως ο όρκος του Ιπποκράτη επιβάλλει την έρευνα γύρω από αυτό το θέμα.

Κούγιας: Λέτε πως η μητέρα είναι απαθής, τι σας κάνει να της πείτε «δε θα είσαι μόνη σου»;

Μάρτυρας: Είναι κάτι που πάντα λέω στους γονείς.

Κούγιας: Εδώ έχουμε μια απαθή μητέρα, μια αδιάφορη μητέρα. Έχετε πει στην κατάθεση σας ότι δεν εκδηλώνει το συναίσθημα της. Αφού έχετε νιώσει ότι μπορεί να είναι έτσι και της λέτε «δε θα είσαι μόνη σου». Τι σας κάνει να το πείτε αυτό;

Μάρτυρας: Αν διαβάσει κάποιος το πώς πρέπει να πλησιάζεις αυτές τις οικογένειες η πρόταση και η σύσταση είναι να είσαι κοντά σε αυτές τις οικογένειες.

Κούγιας: Γιατί παρακάτω λέτε υποπτεύθηκα Μινχάουζεν αφού προηγουμένως σας έχει πει «έχω χάσει παιδιά, είμαι παγοκολώνα»;

Μάρτυρας: Η μια κατάσταση δεν αναιρεί την άλλη. Μπορεί να σκέφτεσαι αυτό που σκέφτεσαι στη διαφορική διάγνωση, αλλά ταυτόχρονα οφείλεις να είσαι δίπλα στην οικογένεια.

Κούγιας: Μπορεί να νιώθει πράγματι έτσι αυτή η γυναίκα;

Μάρτυρας: Ναι.

«Σκοπός μου ήταν να αποκλείσω το Μινχάουζεν. Μπήκε στη διαφορική διάγνωση ως πιθανότητα, όχι ότι πάσχει. Έπρεπε να ερευνηθεί γιατί το παιδί αν τα κατάφερνε, που τα κατάφερε θα πήγαινε σπίτι. Αυτή είναι μια διαταραχή που έχει χρονική συνέχεια και θα το ακολουθούσε το παιδί» εξήγησε.

Κούγιας: Αφού φοβόσασταν κάτι τέτοιο γιατί αφήσατε να πάρει αυτή η γυναίκα το παιδί στο σπίτι;

Μάρτυρας μας: Γι’ αυτό έκανα τις ενέργειες που έκανα.

Ο Αλέξης Κούγιας ανέγνωσε στο δικαστήριο απόσπασμα από την εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, όπου παρουσιάστηκε διάλογος του γιατρού με τον Μάνο Δασκαλάκη, κατά τον οποίο ο τελευταίος διαμαρτύρονταν για τον ψυχίατρο που εξέτασε τη Ρούλα Πισπιρίγκου, καταλήγοντας πως η «η Ρούλα δεν είναι τρελή, δε θέλουμε να συνεχιστεί αυτό». Μάλιστα, ο κ. Κούγιας ζήτησε να κληθεί στη δίκη η Τατιάνα Στεφανίδου για να ξεκαθαριστεί το πως βρέθηκε στα χέρια της αυτός ο διάλογος.

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΘ: Μνημείο για τους 13 φοιτητές που σκοτώθηκαν στα Τέμπη (Video)

Θεσσαλονίκη: Φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή στη μητέρα που άφησε το μωρό της στο αυτοκίνητο για να ψωνίσει (video)

Θεσσαλονίκη: Προσωρινά κρατούμενος ο 21χρονος δράστης οπαδικού επεισοδίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 00:10