search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 09:15
MENU CLOSE

Σάλος από την παρακολούθηση Βρετανίδας δημοσιογράφου μέσω TikTok

05.05.2023 15:25
tikotok new

Δύο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα το TikTok κάλεσε την δημοσιογράφο Κριστίνα Κριντλ, που ζει και εργάζεται στη Βρετανία, για να την ενημερώσει ότι δύο υπάλληλοι της εταιρίας στην Κίνα και άλλοι δύο στις ΗΠΑ είχαν δει πληροφορίες από τον προσωπικό της λογαριασμό χωρίς αυτό να είναι σε γνώση της και χωρίς να έχει συναινέσει.

«Ήταν πραγματικά ανατριχιαστικό και τρομερό και αισθάνθηκα ότι παραβιάζουν τον ιδιωτικό χώρο μου», λέει η Κριστίνα Κριντλ.

«Βρισκόμουν στο πατρικό μου σπίτι, με την έφηβη αδελφή μου και τα ξαδέλφια μου και όλοι χρησιμοποιούν το TikTok. Έλεγαν: μήπως θα πρέπει να ανησυχούμε;»

Αυτό που συνέβη στην Κριστίνα, που κάνει ρεπορτάζ τεχνολογίας στους Financial Times, είναι ακριβώς αυτό που το TikTok και η μητρική εταιρία, ByteDance, έχουν κατ΄ επανάληψη αρνηθεί ότι συμβαίνει. Και γι’αυτό η Κριστίνα Κριντλ αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το θέμα μέσω του BBC.

Το TikTok επιβεβαίωσε ότι κάποια μέλη από το τμήμα εσωτερικού ελέγχου είχαν αποκτήσει πρόσβαση στην ΙΡ διεύθυνση της δημοσιογράφου και έκαναν σύγκριση με κάποιο λογαριασμό από το προσωπικό της εταιρίας ψάχνοντας να βρουν ποιος είχε μυστικές επαφές με τον Τύπο. Έκαναν «κακή χρήση των αρμοδιοτήτων τους» και ενήργησαν χωρίς να έχουν λάβει σχετικές εντολές, σύμφωνα με το TikTok.

Η Κριστίνα δεν γνωρίζει για πόσο καιρό την παρακολουθούσαν και πόσο συχνά, αλλά έχει εξακριβώσει ότι αυτό συνέβη το περασμένο καλοκαίρι.

«Αν παρακολουθούσαν τον λογαριασμό 24/7, τότε δεν πρόκειται για περιορισμένη παρακολούθηση στη δουλειά μου- που και αυτό δεν είναι αποδεκτό- αλλά και για παρακολούθηση της προσωπικής μου ζωής», λέει.

Ο λογαριασμός της δημοσιογράφου στο TikTok είχε ανοιχτεί στο όνομα της γάτας της, του Μπάφι. Το δικό της όνομα και η επαγγελματική ιδιότητα δεν αναφέρονταν πουθενά. Είχε περίπου 170 ακόλουθους και τα τελευταία τρία χρόνια είχε ανεβάσει περίπου 20 βίντεο με τον Μπάφι.

Όπως τα περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έτσι και το TikTok συλλέγει αρκετές πληροφορίες για τους χρήστες, μεταξύ των οποίων η τοποθεσία όπου βρίσκεται ο χρήστης, τα «likes», η συσκευή στην οποία είναι εγκατεστημένο το λογισμικό, και η διαδικτυακή δραστηριότητα εκτός της πλατφόρμας.

Η εταιρία διαβεβαιώνει ότι τα στοιχεία των χρηστών από τη Δύση δεν αποθηκεύονται στην Κίνα και ως προς το θέμα με την Κριστίνα ενημέρωσε ότι όσοι ενεπλάκησαν στην παρακολούθηση του λογαριασμού της έχουν απολυθεί. Η μητρική εταιρία εξέφρασε «τη βαθύτατη λύπη» της για «την σοβαρή παραβίαση» του εταιρικού κώδικα και έδωσε διαβεβαιώσεις ότι «αυτό δεν θα ξανασυμβεί»

Η Κριστίνα διατηρεί τον λογαριασμό της ανοιχτό γιατί λέει πως τον χρειάζεται για επαγγελματικούς λόγους. Αλλά μπαίνει από ένα κινητό που το αφήνει στο γραφείο της. Και έχει σταματήσει τη διασύνδεση του δικού της λογαριασμού και του λογαριασμού του γάτου της στις άλλες πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Πραγματικά έπρεπε να σκεφτώ την ασφάλειά μου, κυρίως την ψηφιακή ασφάλεια», λέει.

Ο ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας, Άλαν Γουντγουορντ, καθηγητής του πανεπιστημίου του Σάρει, λέει στο BBC ότι τέτοιου είδους παρακολουθήσεις «δεν μπορούν να περιγραφούν ως τυχαίες»

«Κάποιος έπρεπε να ψάξει αρκετά για να διαπιστώσει ότι ο λογαριασμός της γάτας ήταν στην πραγματικότητα ο λογαριασμός της Κριστίνα», επισημαίνει ο καθηγητής Γουντγουορντ.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Μαθητής βγάζει μαχαίρι και τραυματίζει συμμαθητή του (video)

Βρετανία: «Εφιάλτης» για τον Σούνακ οι τοπικές εκλογές – Τεράστιες απώλειες για τους Τόρις

Politico: «Για το QatarGate φταίνε… οι άλλοι», λέει η ειδική επιτροπή κατά της διαφθοράς στην Ευρωβουλή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 09:15