search
ΠΕΜΠΤΗ 30.05.2024 12:55
MENU CLOSE

Τσίπρας για Μητσοτάκη:Μέσα στον πανικό του διορθώνει το πρόγραμμά του

07.05.2023 22:57
alexis_tsipras

Tην αισιοδοξία του για την επομένη των εκλογών εξέφρασε σε διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας σε οκτώ κανάλια, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε Γρεβενά και Κοζάνη, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή το σημαντικό για τους πολίτες είναι να γνωρίζουν πώς θα κυβερνηθεί η χώρα την επομένη των εκλογών και να γίνει επιτέλους η χώρα μας «ευρωπαϊκή χώρα».

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για τις νέες εξαγγελίες Μητσοτάκη (σημειώνεται ότι την ώρα της μαγνητοσκόπησης της συνέντευξης δεν είχαν γίνει ακόμη οι εξαγγελίες, οπότε ο πρόεδρος ρωτήθηκε στη βάση των πληροφοριών που υπήρχαν εκείνη τη στιγμή) : «Όσο θα πηγαίνουμε προς τις εκλογές, ίσως και την Παρασκευή πριν τις εκλογές, θα εμφανίσουν και μια τρίτη εκδοχή του Προγράμματός τους. Κατά τ’ άλλα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει κοστολογημένο πρόγραμμα» απάντησε. Και πρόσθεσε: «δεν έχω ξαναδεί κυβέρνηση να προσέρχεται στις εκλογές, ν’ ανακοινώσει το πρόγραμμά της και δέκα μέρες μετά, να κάνει αλλαγές και μάλιστα δυο εβδομάδες πριν την κάλπη. Αυτό και μόνο φανερώνει ότι μάλλον δεν είναι αληθής η εικόνα ότι καλπάζει άνετα προς τη νίκη ο κ. Μητσοτάκης, ότι χάνει. Χάνει και μέσα στον πανικό του κάνει διορθώσεις στο πρόγραμμά του».

«Οι εκλογές θα είναι ντέρμπι»

«Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα είναι ένα ντέρμπι, μια αμφίρροπη αναμέτρηση και θα δούμε ποιος θα νικήσει» είπε υποστηρίζοντας πως η φθορά που έχει υποστεί η ΝΔ είναι μεγάλη, ενώ δεν έχει παρουσιάσει «καθόλου καλά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, απάντησε πως το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να βάζουμε τα άλογα μπροστά από το κάρο και όχι πίσω, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι όποιες συνεργασίες θα πραγματοποιηθούν βάσει των προγραμμάτων και των θέσεων που εκφράζει κάθε κόμμα. 

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό που δεν θα είναι πρόεδρος κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε σκωπτικά ότι μια τέτοια άποψη δεν μπορεί να δεχθεί σοβαρής κριτικής, με την έννοια ότι δεν είναι δυνατόν να καθορίσει το πρόσωπο του πρωθυπουργού μιας κυβέρνησης ένα κόμμα που υπολείπεται κατά πολύ σε εκλογικό ποσοστό από το πρώτο κόμμα.

«Δεν είμαστε όλοι το ίδιο, στις εκλογές θα κριθεί αν θα έχουμε Μητσοτάκη ή αλλαγή» τόνισε, καλώντας τους πολίτες να στηρίξουν την πολιτική αλλαγή με ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ειδικά τα νέα παιδιά «που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους έβαλε ‘κόφτη’ και φτάσαμε στο σημείο 20.000 παιδιά κάθε χρόνο να μην μπαίνουν στα πανεπιστήμια».

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως θα καταργήσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, θα ενισχύσει τα πανεπιστήμια με χρηματοδότηση και καθηγητές στα ΑΕΙ, και ότι θα προχωρήσει σε νέους διορισμούς εκπαιδευτικούς.

Και συνέχισε: «Δεν θα είναι το ίδιο αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τα δημόσια νοσοκομεία την επόμενη ημέρα» είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδιαφορεί για την δημόσια υγεία και απαξίωσε τα δημόσια νοσοκομεία. «Είναι δυνατόν να έχουμε έναν νοσηλευτή για 50 ασθενείς;» διερωτήθηκε προσθέτοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και των ανθρώπων που ήταν στην πρώτη γραμμή την περίοδο της πανδημίας.

Αναφερόμενος στην εθνική τραγωδία των Τεμπών, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «αναμένουμε το πόρισμα της δικαιοσύνης και την δικογραφία» δίνοντας τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει κανένα περιθώριο συγκάλυψης των αιτιών που οδήγησαν στο χαμό 57 ανθρώπων. 

«Το πρόγραμμά μας κοστίζει 5,5 δις ευρώ ετησίας και θα καλυφθεί από την ανάπτυξη»

Αναφορικά με το κόστος του προγράμματος ο Αλέξης Τσίπρας καταρχάς κατηγόρησε τη ΝΔ ευρισκόμενη «σε πανικό προσπαθεί να αποτιμήσει ψευδώς το οικονομικό κόστος» του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ανέφερε πως αρχικώς ο κ. Σταικούρας το κοστολόγησε διπλάσια και τριπλάσια από το πραγματικό του κόστος αμέσως μετά τη ΔΕΘ, ενώ «αργότερα ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για 45» και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ το παρουσίασε δημόσια την περασμένη Παρασκευή «μίλησαν για 83, μετά ο κ. Μητσοτάκης είπε 70, μετά ξαναείπε 85». Δηλαδή, ανέφερε «εδώ υπάρχει μια πολύ αλλοπρόσαλλη στάση σε σχέση με το πόσο κοστίζει το πρόγραμμά μας». Εξήγησε ότι το πρόγραμμα «είναι κοστολογημένο μέτρο – μέτρο» και «έχει ένα σκέλος αύξησης των δαπανών σε ετήσια βάση που είναι γύρω στα 5,5 δις, αυτή είναι η πραγματικότητα». Πρόσθεσε πως «στην τετραετία εμείς υπολογίζουμε ότι θα έχουμε ένα συνολικό κόστος που θα είναι γύρω στα 20 δις ευρώ, το οποίο όμως θα καλυφθεί από την ουσιαστική αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

«Ο Μητσοτάκης διαμορφώνει με αθέμιτους όρους την προεκλογική αντιπαράθεση»

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να είναι πρώτη η ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μάϊου εκτίμησε πως «ο κ. Μητσοτάκης αν είναι έστω και με μισή μονάδα μπροστά, θα επιδιώξει να φτιάξει Κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Δεν θα αναλάβει το ρίσκο μιας επαναληπτικής εκλογής, όπου θα ξέρει ότι θα χάσει. Θα κατσικωθεί στην εξουσία».

Στο ερώτημα αν φοβάται νοθεία στις εκλογές, είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα υπό την έννοια ότι «ακριβώς επειδή θα είμαστε εκεί και θα έχουμε τη δυνατότητα την επόμενη μέρα να ελέγξουμε και να τσεκάρουμε κάθε αποτέλεσμα σε κάθε εκλογικό Τμήμα, σε σχέση με αυτά τα αποτελέσματα που θα δώσει το Υπουργείο Εσωτερικών. Άρα δεν θέτουμε τέτοιο θέμα, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

Το θέμα που υπάρχει, τόνισε, είναι ότι «μετά απ’ όλα όσα έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης θεωρώ ότι δεν διστάζει πουθενά» και πως δεν θα διστάσει «να διαμορφώσει με αθέμιτους όρους το πεδίο της εκλογικής αντιπαράθεσης» και την επόμενη μέρα να κάνει κυβέρνηση με εκβιασμούς και αποστασίες. Ο μόνος τρόπος, είπε, αυτό να αποφευχθεί, είναι «ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι μπροστά, να είναι πρώτο Κόμμα». Εμείς, πρόσθεσε, «δεν θα φτιάξουμε Κυβέρνηση ούτε με εκβιασμούς, ούτε με αποστασίες, ούτε με πιέσεις. Δεν θα φτιάξουμε προφανώς Κυβέρνηση τερατογένεσης, διότι αυτή είναι η τερατογένεση να κάνει Κυβέρνηση ο Μητσοτάκης με την Ακροδεξιά. Αυτή θα είναι πραγματική τερατογένεση για τον τόπο και θα είναι ντροπή για την Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ: «Οι θέσεις τους είναι μόνο οι καρέκλες τους»

Μητσοτάκης από Ελευσίνα: Επιπλέον έκπτωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% με ασφάλιση σπιτιού, μονιμοποίηση του Freedom Pass

Μητσοτάκης: «Μπορεί να ψηφίσουν Ανδρουλάκη και να προκύψει Τσίπρας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 30.05.2024 12:54