search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:06
MENU CLOSE

Δείτε LIVE: Οι τρεις εξαγγελίες του Μητσοτάκη

07.05.2023 19:00
MITSOTAKIS

Στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας βρίσκεται αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου συμμετέχει σε συζήτηση με πολίτες, με θέμα την οικονομία.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συζήτηση:

Οι τρεις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Οι τρεις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που ανακοινώθηκαν μέσα από τη συζήτηση στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας αφορούν την περαιτέρω έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όποιο σπίτι ασφαλίζεται έναντι φυσικών καταστροφών, τη μονιμοποίηση του Freedom Pass για κάθε νέο και τρίτον την αναμόρφωση του μισθολογίου των δημόσιων υπαλλήλων.

Ειδικότερα:

1) Θεσμοθετείται το Youth Pass με ενίσχυση 150 ευρώ κατ’ έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Κόστος 30 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

2) Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για το σύνολο του έτους για φυσικές καταστροφές. Κόστος: 40 εκατ. ευρώ.

3) Αναμορφώνεται το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων (ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά μισθολόγια) με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς με αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά δηλαδή από 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από 70 ευρώ για τα δυο παιδια σε 120 ευρώ και από 120 ευρώ στα τρία παιδιά στα 170, με σκοπό την εφαρμογή από 1/1/2024. Κόστος 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Άκη Σκέρτσου, νωρίτερα, τα μέτρα που ανακοινώνει σήμερα ο πρωθυπουργός είναι κοστολογημένα και ενταγμένα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Κυβερνητικά επιτεύγματα στον τομέα της οικονομίας

Στην αρχή της συζήτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού έργου της κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα επιτεύγματα στον τομέα της οικονομίας και αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας.

Αρχικά επεσήμανε ότι η Ελλάδα πέτυχε 12 θετικές αξιολογήσεις και εμφανίστηκε σίγουρος ότι το χρέος αναμένεται να μειωθεί και το 2023.

Για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, είπε πως πρόκειται για έναν χώρο εμβληματικό και συμβολικό, επισημαίνοντας πως έχει πια ξεκαθαρίσει το επενδυτικό τοπίο, τα ναυπηγεία λειτουργούν και θα προστεθούν και νέες θέσεις εργασίας προσθέτοντας πως «οι εργαζόμενοι είναι πληρωμένοι και ικανοποιημένοι και ευελπιστούμε να προσθέσουμε εδώ εκατοντάδες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας».

Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε ότι στο επίκεντρο της πολιτικής της ΝΔ είναι οι επενδύσεις: «Εξαρχής στο επίκεντρο της οικονομικής μας πολιτικής ήταν και παραμένουν οι επενδύσεις, ξένες επενδύσεις, εγχώριες, μεγάλες επενδύσεις, μικρές επενδύσεις, διότι μόνο μέσα από τις επενδύσεις μειώνεται η ανεργία και μπορεί τελικά να βελτιωθεί και το επίπεδο των μισθών στη χώρα μας».

Αναφέρθηκε και στον κλάδο της τεχνολογίας όπου επίσης γίνονται σημαντικές επενδύσεις και σημείωσε ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής σταθερότητας.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως «στηρίξαμε τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Στόχος είναι να αυξηθεί το μέσο επίπεδο μισθών κατά 25%. Να πάει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος να προσεγγίσει τα 950 ευρώ».

Ερωτήσεις από πολίτες

Σε ερώτηση για τη δυνατότητα απορρόφησης των ανέργων, από εργαζόμενο των Ναυπηγείων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως πάντα του έκανε εντύπωση πώς μπορεί να έχουμε το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο και να στέλνουμε τα πλοία μας για βασικές επισκευές σε γειτονικές χώρες και επιχειρήσεις με τόση ιστορία και εργαζόμενους που αγαπούν τη δουλειά του να βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας σε συνθήκες αβεβαιότητας.

«Αυτό που έγινε εδώ είναι τόσο σημαντικό γιατί σηματοδοτεί ότι μπορούμε να μπούμε σε κλάδους από τους οποίους νομίζαμε ότι είχαμε βγει ουσιαστικά εδώ και δεκαετίες και να είμαστε ανταγωνιστικοί», τόνισε.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού όλων των εργασιακών δικαιωμάτων και αναφέρθηκε στην ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Μίλησε για το παράδειγμα ενός κλάδου που «καταφέραμε να αναστήσουμε και μπορούμε να είμαστε και πρωταγωνιστές». Επεσήμανε ότι με την ανάπτυξη ολόκληρου του κλάδου των ναυπηγείων αλλά και τον υποστηρικτικό κλάδο της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας μπορούμε να έχουμε δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Η δεύτερη ερώτηση ήρθε από εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα που έχει αξιοποιήσει τα προγράμματα της ΔΥΠΑ και αφορούσε στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και του επιπέδου των μισθών.

«Η ανεργία είναι η μεγαλύτερη μορφή κοινωνικής αδικίας», τόνισε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική από το να βοηθήσουμε έναν άνεργο να βρει δουλειά.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για το «Πρώτο Ένσημο» και τόνισε πως η ουσία της πολιτικής του είναι η βελτίωση του επιπέδου των μισθών, υποστηρίζοντας ότι πρέπει μια κυβέρνηση να επεμβαίνει και στην αύξηση των μισθών αλλά και του διαθέσιμου εισοδήματος μέσω της μείωσης των φόρων.

«Σήμερα είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε μία ακόμη παρέμβαση η οποία σχετίζεται με τον ΕΝΦΙΑ και συνδέεται με τις πολιτικές μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών», είπε ο πρωθυπουργός. «Οποιοδήποτε σπίτι ασφαλίζεται έναντι φυσικών καταστροφών θα μπορεί να έχει επιπλέον έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, 10%», εξήγησε επισημαίνοντας ότι έτσι θα ενθαρρύνονται οι πολίτες να ασφαλίζουν τα σπίτια τους έναντι των καταστροφών με ένα σημαντικό κίνητρο.

Η επόμενη ερώτηση ήταν από εργαζόμενο στον τουριστικό κλάδο και αφορούσε στις πρωτοβουλίες για τον τουριστικό κλάδο και πώς θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις του χώρου.

Ο πρωθυπουργός απάντησε πως φέτος αναμένεται χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό και μίλησε για την ανάγκη επενδύσεων στον τομέα και καλύτερη ποιότητα παροχής υπηρεσιών.

«Θέλουμε να μπορούμε να δώσουμε στις επιχειρήσεις πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό είτε με καλύτερους όρους είτε για επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε τράπεζες να ανοίξουμε την πόρτα του τραπεζικού δανεισμού μέσα από καινοτόμα εργαλεία», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο Freedom Pass και ανακοίνωσε ότι θεσμοθετείται το Youth Pass με ενίσχυση 150 ευρώ κατ’ έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Κόστος 30 εκατ. ευρώ κατ ‘έτος.

Πρόσθεσε ότι δύο απαραίτητες προδιαγραφές που πρέπει να έχουν όλες οι επενδύσεις για τον τουρισμό για να μπορέσουν να διεκδικήσουν και ευρωπαϊκούς πόρους είναι να είναι ψηφιακές και να είναι και πράσινες.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την πόλη της Ελευσίνας, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό σε συγκέντρωση.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: «Μπορεί να ψηφίσουν Ανδρουλάκη και να προκύψει Τσίπρας»

Άκης Σκέρτσος: «Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει σήμερα τρία νέα μέτρα»

Μιθριδάτης στο «Π»: «Δεν δείχνουμε ανοχές σε περιστατικά κακοποίησης»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:59