search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:36
MENU CLOSE

ΔΝΤ: Στα ύψη οι διεθνείς τιμές του ελαιολάδου 

09.05.2023 17:21
elaiolado

Ραγδαία εκτόξευση έχουν σημειώσει οι τιμές του ελαιόλαδου στις διεθνείς αγορές, αγγίζοντας πρωτοφανή ύψη για την τελευταία 25ετία. Η σοβαρή ξηρασία στην Μεσόγειο και ειδικά στην Ισπανία επηρεάζει τις τιμές σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του ΔΝΤ οι παγκόσμιες τιμές του ελαιολάδου έχουν φθάσει σε υψηλό 26ετίας στα σχεδόν 5.990 δολάρια ο μετρικός τόνος και ειδικοί λένε πως ο ζεστός καιρός στην Ισπανία διαδραματίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό.

«Τα θέματα που συμβάλλουν στη διακύμανση των τιμών σε υψηλά ρεκόρ είναι κυρίως ο καιρός και η σοβαρή ξηρασία σε μεγάλο μέρος της περιοχής της Μεσογείου, όμως περισσότερο στην Ισπανία, η οποία είναι μείζων παραγωγός και εξαγωγός ελαιολάδου», δήλωσε ο αναλυτής Κάιλ Χόλαντ στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, αναφέρει η ertnews.gr.

Ο περασμένος μήνας ήταν ο πιο ζεστός και ξηρός Απρίλιος που έχει γνωρίσει ποτέ η Ισπανία, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε χθες, Δευτέρα, στη δημοσιότητα από την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET.

Η Ισπανία καλύπτει περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής κάθε χρόνο. Ωστόσο, οι καύσωνες και η ξηρασία, πέρυσι, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες καιρικές συνθήκες που σημειώθηκαν στις νούμερο δύο και τέσσερα παραγωγούς Ιταλία και Πορτογαλία έχουν συρρικνώσει τα αποθέματα, αναφέρει η efsyn.gr.

Η Ελλάδα αναμένει τόνωση στην παραγωγή και τις εξαγωγές

Μόνο ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός της ΕΕ, η Ελλάδα, η οποία δεν επλήγη από τις καιρικές συνθήκες, αναμένει τόνωση στην παραγωγή και τις εξαγωγές, αν και όχι αρκετή για να αντισταθμίσει τις ελλείψεις της Ισπανίας.

«Είναι μια καταστροφή», δήλωσε ο Πριμιτίβο Φερνάντεθ, επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης Εμφιαλωτών Βρώσιμων Ελαίων της Ισπανίας, καθώς υπογράμμισε το εκρηκτικό μείγμα ξηρασίας, ακρίβειας, ενεργειακής κρίσης και πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ένωση Ισπανών εξαγωγέων Asoliva εκτιμούσε τον Μάρτιο ότι η προσφορά ελαιόλαδου θα σημειώσει μείωση κατά 10% παγκοσμίως φέτος, από τους 3,1 εκατομμύρια τόνους που παρήχθησαν τη σεζόν που έληξε το 2021.

Αύξηση 60% στην τιμή του μπουκαλιού στην Ισπανία

Στην Ισπανία, η τιμή του μπουκαλιού ελαιολάδου αυξήθηκε κατά περίπου 60% το 2022, σύμφωνα με βιομηχανικούς ομίλους και εταιρείες που συμμετείχαν σε διαβούλευση.

Η αύξηση των τιμών προκλήθηκε αρχικά από την έλλειψη ηλιελαίου, πέρυσι, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο αυξανόμενος πληθωρισμός, τα ακριβότερα λιπάσματα και η ξηρασία συνεχίζουν να ωθούν τις τιμές προς τα πάνω.

Τον Φεβρουάριο, ένα λίτρο παρθένου ελαιόλαδου πωλούνταν στην Ισπανία πάνω από 7 ευρώ, όταν τον Φεβρουάριο του 2022 η τιμή ήταν κάτω από 5 ευρώ.

Οι αυξήσεις των τιμών μείωσαν τους όγκους πωλήσεων ελαιολάδου στην Ισπανία κατά 8% έως τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με μελέτη της διεθνούς εταιρείας δημοσκοπήσεων Nielsen.

«Οι παράγοντες που συμβάλλουν στη διακύμανση των τιμών είναι κυρίως ο καιρός και η σοβαρή ξηρασία σε μεγάλο μέρος της περιοχής της Μεσογείου, όμως περισσότερο στην Ισπανία, η οποία είναι μείζων παραγωγός και εξαγωγός ελαιολάδου», δήλωσε ο αναλυτής Κάιλ Χόλαντ στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.

Διαβάστε επίσης:

Σε κίνδυνο φτώχειας πάνω από ένας στους τέσσερις Έλληνες

ΕΝΦΙΑ – Ακίνητα: Ανοίγει η πλατφόρμα του Ε9 για διορθώσεις

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα»: Ανοίγει σήμερα – Ποιοι θα λάβουν επιδότηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:35