search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:54
MENU CLOSE

Τουρκία: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε «συμφωνία ΑΟΖ» με τα Κατεχόμενα

09.05.2023 21:09
erdogan2
Associated Press

«Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία για ΑΟΖ με την ΤΔΒΚ και τη Λιβύη» αναφέρεται σε βίντεο για τα πεπραγμένα της τουρκικής κυβέρνησης που προβλήθηκε κατά την ομιλία του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Κιρκλαρελί (Σαράντα Εκκλησίες).

Τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, όπως επισημαίνει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σχολιάζουν πως κάτι τέτοιο δεν αναφέρθηκε ποτέ σε καμιά περίπτωση προηγουμένως.

Όπως μεταδίδεται, το 2011, η «συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στη Μεσόγειο Θάλασσα» που υπογράφηκε μεταξύ του ψευδοκράτους και της Τουρκίας κοινοποιήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη από την Άγκυρα.

Εδώ και αρκετό καιρό, ειδικοί στην Τουρκία υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να συναφθεί και συμφωνία για την ΑΟΖ και ότι θα πρέπει να ανακηρύξει ΑΟΖ στη Μεσόγειο και ότι αυτό το σκέλος λείπει.

Εάν συναφθεί μια τέτοια συμφωνία, απαιτείται «κοινοβουλευτική» έγκριση σύμφωνα με το άρθρο 90 του λεγόμενου «συντάγματος» της «ΤΔΒΚ».

«Εθνική υπόθεση» η Κύπρος

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχε χαρακτηρίσει την Κύπρο «εθνική υπόθεση» της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η λύση της ομοσπονδίας δεν είναι πλέον κατάλληλη.

«Υποστηρίξαμε επίσης το άνοιγμα από την κυβέρνηση της «ΤΔΒΚ» των Βαρωσίων που ήταν κλειστά εδώ και 46 χρόνια. Προστατεύσαμε και συνεχίζουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των πηγών ενέργειας στην Κύπρο και γύρω από αυτήν, καθώς και τα συμφέροντά τους» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Διαβάστε επίσης:

FT για εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πρόκληση

Στο σφυρί το ρολόι του τελευταίου Κινέζου αυτοκράτορα (photos/video)

Πούτιν: «Εξαπολύεται πραγματικός πόλεμος εναντίον της Ρωσίας – Θέλουμε ένα ειρηνικό μέλλον» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:51