search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 12:59
MENU CLOSE

FT για εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πρόκληση

09.05.2023 17:06
erdogan kilicdaroglou- new

Το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ έχουν προκαλέσει οι εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία, με τα ξένα μέσα να φιλοξενούν στις σελίδες τους ιδιαιτέρως επικριτικές για τον Ερντογάν αναλύσεις.

Σε ανάλυση των Financial Times τονίζεται ότι μετά από 12 χρόνια παραμονής στην εξουσία ο Τούρκος πρόεδρος έχει απέναντί του ενωμένη την αντιπολίτευση που μοιάζει αποφασισμένη να «σπάσει» τους δεσμούς του Ερντογάν με την εξουσία.

Υπήρξε μια στιγμή που η προεκλογική αντιπαράθεση στην Τουρκία συνοψίστηκε σε ένα κρεμμύδι και ένα πολεμικό πλοίο. Ξεκίνησε όταν ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο άνθρωπος που πρωτοστατεί στην προσπάθεια να σπάσει τον έλεγχο της τουρκικής πολιτικής από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάθισε στο τραπέζι της κουζίνας του τον περασμένο μήνα, με ανοιχτό πουκάμισο, σηκωμένα μανίκια, και κρατώντας ένα κρεμμύδι.

Το μήνυμα που ήθελε να περάσει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στους ψηφοφόρους ήταν ότι ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός υπό την εποπτεία του Ερντογάν έχει πλήξει κάθε νοικοκυριό. Η τιμή ενός κιλού κρεμμυδιού, ζωτικής σημασίας για την τουρκική κουζίνα, έχει πενταπλασιαστεί περίπου στην Άγκυρα τους τελευταίους 18 μήνες.

«Η πραγματική ατζέντα των πολιτών είναι η εξής. Ξέρουν ότι όταν έρθω στην εξουσία, θα έρθει η δημοκρατία, θα ρέει χρήμα, θα ρέουν επενδύσεις, το νόμισμα θα ανατιμηθεί, θα έρθει η ευημερία», είχε δηλώσει ο Κιλιτσντάρογλου, σχεδόν χαμογελώντας. «Αλλά αν αυτός (ο Ερντογάν) παραμείνει, αυτό το κρεμμύδι στα χέρια μου θα κοστίζει 100 λίρες».

Μια μέρα αργότερα, ο Ερντογάν πρόβαλε μια εντελώς διαφορετική εικόνα καθώς μετέβη σε μια ναυτική βάση για τα εγκαίνια ενός νέου πολεμικού πλοίου, μία εκδήλωση που χρησιμοποίησε για να καυχηθεί για τη δύναμη και την επιρροή της Τουρκίας υπό τη δική του διακυβέρνηση. Το πλοίο, είπε, ήταν ένα σύμβολο «που θα ενισχύσει τη θέση μας ως ηγέτη στον “τουρκικό αιώνα” και ως έθνος που έχει φωνή στον κόσμο».

Η σκληρή επιλογή των Τούρκων ψηφοφόρων

Αυτές οι αντικρουόμενες εικόνες ενσαρκώνουν τη σκληρή επιλογή που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ψηφοφόροι στις εκλογές της 14ης Μαΐου: ένας χαρισματικός ισχυρός άνδρας που δεσπόζει στην πολιτική της χώρας εδώ και δύο δεκαετίες ή ένας ήπιος, συνταξιούχος γραφειοκράτης που στοιχηματίζει ότι τα χρόνια του υφέρποντος αυταρχισμού και της αύξησης του κόστους ζωής θα πείσουν τελικά τους ψηφοφόρους για αλλαγή.

Το διακύβευμα σπάνια ήταν υψηλότερο καθώς η δημοκρατία σηματοδοτεί την εκατονταετηρίδα της. Ο Ερντογάν δίνει μάχη για την πολιτική του επιβίωση καθώς αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση στην κάλπη από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2003, με τον Κιλιτσντάρογλου να ηγείται μιας εξωκομματικής συμμαχίας ενωμένης στον αγώνα για την πτώση του προέδρου.

Διαβάστε επίσης:

Γυναίκα αστροναύτης της NASA περιγράφει τη ζωή της στο διάστημα: από το λούσιμο μέχρι την τουαλέτα (photos/videos)

Goldman Sachs: Βαριά «καμπάνα» για σεξιστικές διακρίσεις και παρενόχληση σε εργαζόμενες (video)

Στο σφυρί το ρολόι του τελευταίου Κινέζου αυτοκράτορα (photos/video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 12:57