search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 22:11
MENU CLOSE

Τσίπρας: Από την πρώτη μέρα ΠΝΠ για αναστολή πλειστηριασμών, μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ, και κατάργηση ΕΒΕ

09.05.2023 21:35
tsipras peiraias 432- new

Την κατάθεση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τρεις πράξεις προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας ως πρώτη κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον κερδίσει τις εκλογές, στην ομιλία που πραγματοποίησε στον Πειραιά.

Η ΠΝΠ αυτή θα περιλαμβάνει τρία άρθρα για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα και κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ειδικότερα, σημείωσε πως, «πέρα από το πρόγραμμα των 11 σημείων έχουμε ετοιμάσει και μια ΠΝΠ για να κατατεθεί την πρώτη μέρα, πριν ακόμη ανοίξει η Βουλή, πριν αναλάβουμε καθήκοντα, με τρεις πράξεις» (άρθρα):

1.     «Θα ανασταλούν όλοι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας στη χώρα μέχρι να θεσμοθετηθεί το σχέδιο που παρουσιάσαμε κι έχει την υπογραφή της Λούκας Κατσέλη. Δε θα ξαναδούμε εικόνες σαν αυτή που είδαμε στη Χαλκιδική του ανάπηρου 80άχρονου»

2.     «Μείωση του ΦΠΑ στον κατώτερο συντελεστή για τα τρόφιμα ακόμη και σε μηδενικό συντελεστή για τα είδη βασικής ανάγκης και του ΕΦΚ στο κατώτερο επιτρεπτό επίπεδο που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση»

3.     «Κατάργηση της ΕΒΕ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις τούτη την ώρα, γιατί δε θέλουμε τα παιδιά μας να γίνονται μια δεξαμενή για τα κολέγια. Εξήντα χιλιάδες παιδιά κόπηκαν αυτά τα τρία χρόνια, θέλουμε να σταματήσει αυτή η αιμορραγία».

Το σχέδιό μας, είπε, «είναι και ρεαλιστικό και κοστολογημένο που μπορεί να φέρει την αλλαγή στην καθημερινότητα των ανθρώπων».

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στον Πειραιά και δήλωσε «περήφανος που αυτή τη μεγάλη μάχη θα τη δώσω για πρώτη φορά ως υποψήφιος εδώ στην περιφέρεια του Πειραιά» που όπως είπε είναι η πόλη των μεγάλων κοινωνικών αγώνων, η μεγάλη εργατούπολη της χώρας πάντα στην πρώτη γραμμή των αλλαγών για δικαιοσύνη.

Αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη λέγοντας μεταξύ άλλων πως «τέσσερα χρόνια τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε σε όλα τα κρίσιμα που ήρθε να αντιμετωπίσει», δηλαδή πανδημία, ακρίβεια, κράτος δικαίου, κλπ.

«Εξαπάτησε και στοχοποίησε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, εξαπάτησε τη μεσαία τάξη», παρά το ότι εκλέχτηκε με τη δέσμευση ότι θα την στηρίξει. Η μεσαία τάξη σήμερα, τόνισε «χρειάζεται κουπόνια για να επιβιώσει, όλη μας η ζωή έχει γίνει ένα pass. Πας παντού αλλά τελικά πουθενά δεν πας. Και ήρθε ή ώρα να πούμε και στον Μητσοτάκη ένα pass, ήρθε η ώρα “σπίτι σου να πας”». Πρόσθεσε, πως εξαπάτησε και τους συνταξιούχους, αφού έκοψε την 13η σύνταξη και δεν τους κατέβαλε τα αναδρομικά, παρά την απόφαση στου ΣτΕ».

Και συνέχισε: «Τα τέσσερα αυτά χρόνια είδαμε να καταρρακώνεται το κράτος δικαίου με τις παράνομες παρακολουθήσεις στο γραφείο του πρωθυπουργού από τον ανηψιό του πρωθυπουργού και είδαμε να μη διστάζουν σε τίποτα, να χειραγωγούν τη δικαιοσύνη, να θέλουν να διαμορφώσουν ακόμη και το πλαίσιο της εκλογικής αναμέτρησης, ποια κόμματα θα συμμετάσχουν και ποια όχι από τη δεξιά πολυκατοικία, δήθεν στο όνομα του αποκλεισμού του Κασιδιάρη που τέσσερα χρόνια τον άφηναν να κάνει κάμπανια από τη φυλακή».

«Απόφαση κόλαφος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, βάζει τον Μητσοτάκη δίπλα στον Όρμπαν»

Ακολούθως αναφέρθηκε στην απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που όπως είπε «αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση, διότι αποφάσισε ότι η Ελλάδα απομακρύνεται από την Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης είναι ηγέτης συνώνυμος με τον Όρμπαν της Ουγγαρίας, είναι ένας ηγέτης που έχει απαξιώσει, το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα. Και κάνει συστάσεις να αποκατασταθεί η νομιμότητα, το κράτος δικαίου, να δοθεί ανάσα στις ανεξάρτητες αρχές και να σταματήσει η ΕΥΠ να παρακολουθεί πολίτες και πολιτικούς αντιπάλους». Η απόφαση αυτή είπε, θα συνοδεύει για πάντα τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναρωτιέμαι, είπε, «αν δοθεί η δυνατότητα να ξανακυβερνήσουν πώς ακριβώς θα συμπεριφερθούν, τι χειρότερο θα κάνουν»; Και για αυτό, είπε οι εκλογές της 21ης του Μάη, δεν είναι εκλογές χαλαρής ψήφου είναι εκλογές που θα κρίνουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Είτε θα δώσουν προοπτική διεξόδου, είτε «στο όνομα της χαλαρής ψήφου θα δώσουν τη δυνατότητα σε αυτούς που εγκλημάτησαν να συνεχίσουν να εγκληματούν».

Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού δε θέλει να συνεχιστεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αλλά «οι πολλοί θέλουν την αλλαγή, μια ανάσα στη ζωή τους και αυτή την αλλαγή υπάρχει ένας μόνο τρόπος να την κάνουμε πράξη με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές που θα ανοίξει την προοπτική για την προοδευτική κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «δώσαμε στη δημοσιότητα αυτό που ονομάσαμε Συμβόλαιο για την Αλλαγή11 άρθρα που αφορούν τη ζωή μας και είναι και μια πρόταση προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Να αναλογιστούν ότι, παρά τις διαφορές που έχουμε, πως το κρίσιμο είναι αν αυτή η κυβέρνηση που καταρράκωσε το κράτος δικαίου, δημιουργησε ανισότητες, αν θα συνεχίσει με τη δική μας αδυναμία να βρούμε ένα πλαίσιο συνεννόησης, να κυβερνά».

«Η απλή αναλογική» επισήμανε «για μας δεν είναι ένα σύστημα για να έχουμε μόνο την ισοτιμία της ψήφου αλλά το θεσπίσαμε  και για να αναλαμβάνουν όλοι την ευθύνη του πώς θα κυβερνηθεί η χώρα».

Επανέλαβε την εκτίμησή του ότι ο Κ. Μητσοτάκης αν είναι έστω και μία μονάδα μπροστά θα επιχειρήσει να κάνει κυβέρνηση είτε με πιέσεις είτε με εκβιασμούς, είτε με αποστασίες.

«Ο μόνος τρόπος να ματαιώσουμε αυτό το σχέδιο είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε.

Στο σημείο αυτό απευθύνθηκε  στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ λέγοντας πως αυτές τις μέρες «δεν είναι δυνατόν να επαναλαμβάνονται λάθη του παρελθόντος,  να επιλέγουμε μια ανιστόρητη τακτική διμέτωπου και εξίσωσης, στη λογική τι Πλαστήρας τι Παπαγος».

Απευθυνόμενος πιο ειδικά προς τον Ν. Ανδρουλάκη είπε πως επιλέγει έναν ανιστόρητο διμέτωπο «την ίδια στιγμή που λέει ότι είναι ο αποκλειστικός κληρονόμος της Παρακαταθήκης του Ανδρέα Παπανδρέου. Όμως ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν είχε ποτέ διμέτωπο, είχε ένα μέτωπο τη δεξιά, έτσι κι εμείς έχουμε μέτωπο με την χειρότερη δεξιά κυβέρνηση της μεταπολίτευση».

«Καλούμε τους πολίτες να αναλογιστούν πόσο σημαντικό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να κατακτήσει την πρώτη θέση, γιατί μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την προοδευτική κυβέρνηση που θα φέρει την αλλαγή στη ζωή μας».

Κάνοντας σύγκριση με την κυβέρνηση είπε πως: «Το πρόγραμμά μας ένα πρόγραμμα 11 σημείων, αλλά κρατείστε στο μυαλό σας 4 βασικά: αύξηση μισθών, μείωση τιμών ρύθμιση χρεών και δίκαιο αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη».

Από την άλλη, «απαξιώθηκε το εθνικό σύστημα Υγείας, απαξιώθηκαν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, ξαναγυρίσαμε στο κράτος λάφυρο, εφόρμησαν σαν γαλάζιες ακρίδες, διπλασίασαν τους μετακλητούς, έδωσαν πάνω από 10 δις ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς».

Και πρόσθεσε, μιλώντας για τα Τέμπη: «Φτάσαμε σε μία τραγική εξέλιξη που ανέδειξε όλο αυτό το έγκλημα απέναντι στο κράτος το τραγικό δυστύχημα που οφείλεται κυρίως στην επιλογή της κυβέρνησης να απαξιώσει τον σιδηρόδρομο» αλλά και να βάλουν σε αυτή την κρίσιμη θέση ένα ρουσφέτι.

Παραπέμποντας στις σημερινές καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως δέκα μέρες μετά τα Τέμπη «κάναν κάτι χειρότερο, προχώρησαν σε διορισμό εκτός ΑΣΕΠ στον ΟΣΕ τέκνων αρχισυνδικαλιστών της ΔΑΚΕ. Πιστεύουν ότι το κράτος τους ανήκει. Εμείς πιστεύουμε ότι το κράτος ανήκει στον λαό και όχι σε μια κομματική νομενκλατούρα», είπε.

Απαντώντας στις κινδυνολογίες του πρωθυπουργού, ανέφερε πως «τις τελευταίες μέρες ο κ.Μητσοτάκης θέλει να μας πείσει ότι θα έρθουν συμφορές αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ». «Δεν θα ακολουθήσουμε αυτή τη μαύρη προπαγάνδα, αυτή τη λογική που θεωρεί τους ανθρώπους κουτούς και από την άλλη περιφρονεί, και  δίνει 150 ευρώ στους ανθρώπους για να πάνε να τους ψηφίσουνε» ανέφερε.

Κλείνοντας σημείωσε πως «μπαίνουμε σε αυτή την τελική ευθεία σε αυτή τη δύσκολη και αποφασιστική μάχη, τη μάχη αυτή δε θα την κερδίσει κανένας άλλος παρά μόνο εσείς που θέλετε να σταματήσει αυτή η αδικία και θέλετε την αλλαγή».

«Μας λένε κάποιοι ζητάτε μια δεύτερη ευκαιρία, απαντάμε πως ζητάμε ΤΗΝ ευκαιρία να κυβερνήσουμε με το δικό μας πρόγραμμα, τώρα δε θα συγκυβερνήσουμε με την τρόικα, θα κυβερνήσουμε μαζί με τον ελληνικό λαό» είπε επιπλέον και επανέλαβε πως το δίλημμα της κάλπης είναι «αλλάζουμε ή θα συνεχίσουμε να βουλιάζουμε».

Για το τέλος κράτησε την προαναγγελία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει αμέσως, πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα εφόσον εκλεγεί:

«Πέρα από το πρόγραμμα των 11 σημείων έχουμε ετοιμάσει και μια ΠΝΠ για να κατατεθεί την πρώτη μέρα, πριν ακόμη ανοίξει η Βουλή, πριν αναλάβουμε καθήκοντα, με τρεις πράξεις (άρθρα):

·       Θα ανασταλούν όλοι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας στη χώρα μέχρι να θεσμοθετηθεί το σχέδιο που παρουσιάσαμε κι έχει την υπογραφή της Λούκας Κατσέλη. Δε θα ξαναδούμε εικόνες σαν αυτή που είδαμε στη Χαλκιδική του ανάπηρου 80άχρονου.

·       Μείωση του ΦΠΑ στον κατώτερο συντελεστή για τα τρόφιμα ακόμη και σε μηδενικό συντελεστή για τα είδη βασικής ανάγκης και του ΕΦΚ στο κατώτερο επιτρεπτό επίπεδο που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση

·       Κατάργηση της ΕΒΕ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις τούτη την ώρα, γιατί δε θέλουμε τα παιδιά μας να γίνονται μια δεξαμενή για τα κολέγια. Εξήντα χιλιάδες παιδιά κόπηκαν αυτά τα τρία χρόνια, θέλουμε να σταματήσει αυτή η αιμορραγία»

«Το σχέδιό μας είναι και ρεαλιστικό και κοστολογημένο που μπορεί να φέρει την αλλαγή στην καθημερινότητα των ανθρώπων» είπε και πρόσθεσε: «Ξέρουμε και μπορούμε να κάνουμε πράξη την αλλαγή που έχουν όλοι ανάγκη. Άρα το δίλημμα της κάλπης είναι ένα Μητσοτάκης ξανά ή ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία πρώτος και με διαφορά».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, η πιο σημαντική μας επιλογή στη μεταπολιτευτική μας ιστορία

Δημοσκόπηση Pulse: Στο 6% το προβάδισμα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τα σενάρια για τις έδρες

Ζάππειο: Σύγκλιση Μητσοτάκη, Καραμανλή και Σαμαρά στην ανάγκη νίκης της ΝΔ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 22:10