search
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 23:06
MENU CLOSE

Εκλογές 2023 – Debate: Ανοικτό το ενδεχόμενο για market pass στο β’ εξάμηνο του 2023 άφησε ο Μητσοτάκης (Videos)

10.05.2023 22:43
mitsotakis-new

Ανοικτό το ενδεχόμενο για τη χορήγηση market pass στο δεύτερο εξάμηνο του έτους άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ.

Στις δύο πρώτες ερωτήσεις της δημοσιογράφου του Σκάι, Σίας Κοσιώνη, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε δοκιμασμένο το μέτρο του market pass κι εφόσον το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά περιθώρια και κριθεί ότι υπάρχει πρόβλημα τότε «είμαι διατεθειμένος στο δεύτερο εξάμηνο να το χορηγήσουμε».

Ειδικότερα δήλωσε, απαντώντας στη σχετική ερώτηση, στη διάρκεια του ντιμπέιτ: «Η ακρίβεια είναι παγκόσμιο πρόβλημα. H κυβέρνηση έλαβε μέτρα για την αναχαίτιση, όπως το ”καλάθι του νοικοκυριού” και το Market Pass, αλλά και οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που είναι μόνιμες».

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι τιμές «βαίνουν μειούμενες και ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται. Εφόσον επιμείνουν οι πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιμα θα εξεταστεί, στα πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων, η επέκταση του Market Pass και για το δεύτερο εξάμηνο».

Τόνισε επίσης ότι στην επόμενη τετραετία ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 980 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ.

Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τη μείωση του ΦΠΑ, ενώ εκτίμησε πως οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να βαίνουν μειούμενες.

Τρεις παρεμβάσεις

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των μέτρων που προώθησε η κυβέρνηση στο διάστημα της κρίσης και ιδίως για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πληθωρισμού και συγκεκριμένα των αυξήσεων στα τρόφιμα.

Όπως είπε έγιναν τρεις παρεμβάσεις:

1. Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να συγκρίνουν

2. Έκτακτη στήριξη με τη χορήγηση market pass, που αντιστοιχεί στο 10% ως ποσοστό μηνιαίων δαπανών.

3. Μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων με προοπτική να φτάσουν στα 1.500 ευρω στο τέλος της επόμενης τετραετίας.

Εξοπλιστικά προγράμματα

Ο πρωθυπουργός στην ενότητα του debate «Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα» και σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα για τις αμυντικές δαπάνες και αν θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ότι θα εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος ανέφερε:

«Με μία σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα, καλά μελετημένα ενισχύσαμε τις ένοπλες δυνάμεις χωρίς απόκλιση από δημοσιονομικούς κανόνες. Γι’ αυτό πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2022 και θα πετύχουμε και φέτος. Χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες, η ισορροπία στο Κογκρέσο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει γύρει υπέρ μας. Χαίρομαι που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεχιστούν. Τα προγράμματα αυτά δεν επιδέχονται καμίας επαναδιαπραγμάτευσης».

Σε επόμενη ερώτηση για τον νικητή των τουρκικών εκλογών ανέφερε: «Θα σεβαστούμε την κρίση του τουρκικού λαού και είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με όποιον επιλέξει. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός έτσι όπως εκφράστηκε από το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο dna όλων των τουρκικών κομμάτων. Είμαι πάντα έτοιμος να συζητήσω για τη μία διαφορά έχουμε, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η πολιτική της ισχυρής αποτροπής , των ισχυρών συμμαχιών πρέπει να συνεχιστεί».

Υποκλοπές

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του debate «Κράτος-Θεσμοί-Διαφάνεια» και σε ερώτηση της Ράνιας Τζίμα αν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί για τις υποκλοπές ανέφερε τα εξής: «Όχι, δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου και δύο πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Να υπάρξει άμεση διαλεύκανση. Χάρηκα που άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη. Και ανέλαβα να διορθώσουμε αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα. Επαναφέραμε τις δύο δικαστικές αποφάσεις για να επιτραπεί παρακολούθηση και βάλαμε τον πρόεδρο της Βουλής για να μην επαναληφθεί μία παρακολούθηση που εξαρχής είπα ότι δεν έπρεπε να γίνει. Θέλω να ελπίζω η ΕΥΠ θα μπορεί σταθερά να παρέχει στον εκάστοτε πρωθυπουργό τις πληροφορίες που χρειάζεται».

Σε επόμενη ερώτηση γιατί παρακολουθήθηκε ο αρχηγός του στρατεύματος, ένας πολιτικός αρχηγός και ένας εν ενεργεία υπουργός απάντησε: «Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για αυτές τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε να είναι υπό καθεστώς παρακολούθησης.

Αυτή η υπόθεση είναι μια σκιά για την κυβέρνηση μας, δεν έχω αμφιβολία και δεν έπρεπε να γίνει. Σύμφωνα με economist η δημοκρατία μας έχει κάνει πρόοδο παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ακόμα και στην υπόθεση της Μυκόνου αποδείξαμε ότι δεν δεχόμαστε άβατα παραβατικότητας».

Υγεία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του debate «Υγεία-Παιδεία-Κοινωνικό Κράτος» και σε ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη για την κριτική της αντιπολίτευσης ότι πριμοδοτεί την ιδιωτική υγεία απάντησε:

«Το νέο ΕΣΥ αποτελεί μία από τις τρεις κεντρικές μου προτεραιότητες. Έμεινε όρθιο στην πανδημία, αλλά δοκιμάστηκε. Εκπονήσαμε πρόγραμμα συνολικό. Χρειαζόμαστε 10.000 προσλήψεις και για να αντιμετωπίσουμε μεγάλες καθυστερήσεις. Τα ράντζα δεν είναι αποδεκτά για μένα. Έχουμε ένα σχέδιο να αναμορφώσουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, να ανακατασκευάσουμερ πλήρως τα κέντρα υγείας και ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και έμφαση στον προσωπικό γιατρό».

Σε επόμενη ερώτηση για τους Έλληνες που ζουν κοντά ή κάτω από τα όρια της φτώχειας ανέφερε: «Υπήρξε βελτίωση σε σχέση με τον περασμένο χρόνο όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι πρώτη μου προτεραιότητα, μπορεί να γίνει με μεγαλύτερους μισθούς, μεγαλύτερη ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Γι’ αυτό και οι επενδύσεις είναι τόσο ψηλά στο δικό μας πρόγραμμα».

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023 – Debate: Τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί κατά την προσέλευσή τους (Video)

Εκλογές 2023 – Debate: Υπέρ της κατάργησης της υποχρεωτικής στράτευσης o Βαρουφάκης

Εκλογές 2023- Debate: Ελπίζω ο λαός να γίνει σοφότερος δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 23:04