search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 17:42
MENU CLOSE

Φρέντι Μπελέρης: Σήμερα η δίκη του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας

13.05.2023 10:06
mpeleris xeimarra silipxi- new

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να γίνει η δίκη του υποψήφιου δήμαρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, που συνελήφθη κατηγορούμενος για «εξαγορά ψήφων».

Η σύλληψή του έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καλεί όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με τους νόμους και τους κανόνες.

«Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από τις αρχές και τα πολιτικά κόμματα να διασφαλίσουν ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το θεμελιώδες δημοκρατικό τους δικαίωμα για να εκφράσουν τη βούλησή τους μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Είναι σημαντικό για όλους να συμμορφώνονται με τους νόμους και τους κανόνες που διέπουν τις εκλογές, καθώς και τους διεθνείς κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης αγοράς ή πώλησης ψήφων. Καλούμε τις αρχές να επιβάλλουν όλους τους νόμους και τους κανονισμούς δίκαια και ισότιμα. Αξιωματούχοι της Πρεσβείας των ΗΠΑ συμμετέχουν σε άλλους διεθνείς θεσμούς για την παρακολούθηση των εκλογών σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντιδράσεις και …απαντήσεις

Ο Φρέντι Μπελέρης συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή με την ελληνική πλευρά να διαμηνύει δια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «δεν θα δεχτεί εκπτώσεις στην προστασία της μειονότητας».

«Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την ΕΕ, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές» ανέφερε στο ξεκάθαρό μήνυμά του ο έλληνας πρωθυπουργός, που ενημέρωσε σχετικά και την πρόεδρο της Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εκτός από τις οδηγίες που έδωσε για διάβημα προς την κυβέρνηση της Αλβανίας, τόνισε ότι «η σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, συνιστά σκάνδαλο».

Με σφοδρότητα αντέδρασαν οι φορείς της μειονότητας, ΟΜΟΝΟΙΑ και ΚΕΑΔ, για την πρωτοφανή, όπως τη χαρακτηρίζουν επίθεση εναντίον του ελληνισμού της Αλβανίας, ενώ η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, πραγματοποίησε χθες, 12 Μαΐου, διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας.

«Μη βιάζεστε», λέει η Αλβανία στην Αθήνα

Σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μπελέρη ως δείγμα «της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου». Απαίτησε, όπως ανέφερε, η σύλληψη να είναι «τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη». Μάλιστα κάλεσε την πολιτική ηγεσία να μη σπεύσει να προβεί σε συμπεράσματα και να αφήσει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών, σημειώνοντας πως το γεγονός δεν έχει ουδεμία σχέση με τον προεκλογικό αγώνα.

Απαντώντας στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσηςη υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας έκανε λόγο για ισονομία όλων των πολιτών και για την προτεραιότητα που δίνεται στην πάταξη της εξαγοράς ψήφου.

Η Όλτα Τζιάτσκα σε ανάρτησή της στο Twitter, ανέφερε ότι η πάταξη της εξαγοράς ψήφου αποτελεί προτεραιότητα για την αλβανική δικαιοσύνη και αφορά ισότιμα όλους τους πολίτες της χώρας και τους Έλληνες της Αλβανίας. Συνεπώς, ανέφερε, και ο Φρέντι Μπελέρη είναι ισότιμος μπροστά στο νόμο και ανήκει στα αρμόδια όργανα να κρίνουν την υπόθεση.

Την ίδια ώρα κάλεσε «τους φίλους μας στην Αθήνα να παρακολουθήσουν από κοντά και με υπομονή την υπόθεση, επιτρέποντας στην αλβανική δικαιοσύνη να εκτελέσει το έργο της, χωρίς πιέσεις ή διασπαστικά μηνύματα. Καλό είναι να ενημερώσουμε τις Βρυξέλες», ανέφερε η Τζιάτσκα, αλλά πρέπει να υπομένουμε και τα στοιχεία.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές Τουρκία: Ποιοι παράγοντες κρίνουν την αναμέτρηση της Κυριακής

Εκλογές στην Τουρκία: Αλλάζουν οι ισορροπίες μετά την απόσυρση Ιντζέ, φήμες και για Ογάν

Διάστημα: Γεύμα με αστέρι Μισελέν με… μόλις 120.000 ευρώ το εισιτήριο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 17:42