search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:42
MENU CLOSE

H Aston Martin του βασιλιά Κάρολου ΙΙΙ καταναλώνει «τυρί και κρασί»

15.05.2023 20:43
karolos-martin-new

Μπορεί σε κάποιους να φανεί παράξενο, αλλά εδώ έχουμε ένα θετικό παράδειγμα. Οι περισσότεροι στη θέση του θα αδιαφορούσαν.

Οι περισσότεροι θα έβλεπαν μόνο το αυτοκίνητο, μια πανέμορφη αντίκα, μια μπλε ρουαγιάλ Aston Martin DB6 Volante, ένα δώρο της μητέρας του –βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ– που δέχτηκε ο Κάρολος το 1970, για τα 21α γενέθλιά του.

Οι περισσότεροι, όμως, αγνοούν ότι το αυτοκίνητο αυτό εδώ και κάποια χρόνια έχει υιοθετήσει μια «βασιλική δίαιτα», αφού κινείται καταναλώνοντας τυρί και κρασί.

Ο βασιλιάς -πλέον- Κάρολος οδηγεί το αυτοκίνητο αυτό, πάνω από 51 χρόνια. Ανάμεσα στα πολλά και εντυπωσιακά αυτοκίνητα που ανήκουν στη συλλογή της βασιλικής οικογένειας, αυτό το αυτοκίνητο έχει μια ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για κείνον, και πολλές φορές έχει εκφράσει τη χαρά και την απόλαυση που αισθάνεται κάθε φορά που το οδηγεί.

Βρήκε λοιπόν ένα τρόπο να κινεί την αγαπημένη του Aston Martin χωρίς να έχει τύψεις για το προσωπικό του ανθρακικό αποτύπωμα.

Το 2008, ο πρίγκηπας τότε Κάρολος, έστειλε το αυτοκίνητο στο κεντρικό συνεργείο της Aston Martin, όπου ο 6κύλινδρος τεσσάρων λίτρων (4,0 lt) κινητήρας της DB6 Volante, μετατράπηκε έτσι ώστε να καίει καύσιμο βιοαιθανόλης αντί για αμόλυβδη βενζίνη. Με τον τρόπο αυτό το αυτοκίνητο έγινε πιο φιλικό στο περιβάλλον και πλέον συμβαδίζει με τις οικολογικές ανησυχίες του κατόχου του.

Την βιοαιθανόλη κατασκευάζει η εταιρεία Green Fuels η οποία συνεργάστηκε στενά με το εξειδικευμένο εργαστήρι RS Williams Ltd που ασχολείται αποκλειστικά με τη συντήρηση των παλαιών αυτοκινήτων της Aston Martin προκειμένου να γίνει η επιτυχής τροποποίηση του κινητήρα.

Μάλιστα όταν παρέλαβε ο Κάρολος το τροποποιημένο αυτοκίνητο ζήτησε από τον Βρετανό πιλότο και πρώην πρωταθλητή της Formula 1, Γκράχαμ Χιλ, να του κάνει μερικά μαθήματα στην πίστα του Θράξτον (Thruxton), ώστε να μπορεί να εκμεταλλευτεί τις νέες δυνατότητες του κινητήρα, και να οδηγεί την αγαπημένη του Aston Martin με ασφάλεια.

Μέλος της λέσχης Aston Martin Owners Club, από το 1973, ο Κάρολος είχε άλλες δύο Aston Martin, μία Vantage Volante η οποία διέθετε V8 κινητήρα 5,3 lt, και ήταν δώρο του Εμίρη του Μπαχρέιν, αλλά και μία Virage Volante, η οποία τελικά βγήκε σε δημοπρασία το 2019, και πουλήθηκε αντί 309.000 δολαρίων.

Ο Κάρολος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο BBC:

Έχω ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά δεν είναι το ίδιο. Υπάρχουν προβλήματα με τις μπαταρίες και τη σωστή ανακύκλωση. Αντίθετα, η παλιά μου Aston Martin, που την έχω εδώ και 51 χρόνια, χρησιμοποιεί πλέον καύσιμο που παράγεται από το πλεονάζον αγγλικό κρασί και από τον ορό γάλακτος που προκύπτει μέσα από τη διαδικασία παραγωγής τυριών

Θυμάμαι τον Μάρτιο του 2021, όταν ο πρίγκηπας Κάρολος και η Καμίλα είχαν επισκεφθεί την Αθήνα, επίσημοι καλεσμένοι για τα 200 χρόνια της εθνικής μας Ανεξαρτησίας, που αφού έκαναν μια βόλτα στο κέντρο της πόλης, κάθισαν στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης για να πιουν έναν φρέντο καπουτσίνο, τον οποίο μάλιστα παρήγγειλαν «χωρίς καλαμάκια». Ήταν τότε που η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε πάρει την απόφαση να καταργήσει τα πλαστικά καλαμάκια που χρησιμοποιούνται κατά εκατομμύρια.

Σίγουρα πολλοί γελούν, αλλά όσο μικρό κι αν ακούγεται, δεν παύει να είναι ένα θετικό παράδειγμα. Ειδικά αν αναλογιστούμε πόσες καφετέριες και πόσοι πελάτες των καφετεριών αυτών συμμορφώθηκαν (ή μάλλον δεν συμμορφώθηκαν) από τότε με την απόφαση αυτή.

Διαβάστε επίσης:

H πρώτη δήλωση Ερντογάν για τις εκλογές – «Κίτρινη κάρτα» από ΟΑΣΕ για την διαφάνεια

Τουρκία: Πέντε «μύθοι» που διαψεύστηκαν στις εκλογές

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι μαχητικό της αναχαίτισε νατοϊκά αεροσκάφη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:41