search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 15:04
MENU CLOSE

Παγκόσμιο ρεκόρ για ερευνητή – Έμεινε 74 μέρες στον βυθό της θάλασσας

15.05.2023 18:52
vythos recor
Florida Keys News Bureau

Έσπασε κάθε ρεκόρ και έμεινε επί 74 μέρες στον βυθό της θάλασσας, ένας Αμερικανός ερευνητής, ο οποίος δηλώνει πως «η περιέργεια για τις ανακαλύψεις» είναι το κίνητρο που τον έφερε στον βυθό.

Ο Τζόζεφ Ντιτούρι έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ παραμονής στον βυθό χωρίς αποσυμπίεση, μένοντας 74 μέρες σε βάθος 10 μέτρων στο Κι Λάργκο της Φλόριντα.

Και τα σχέδιά του είναι να συνεχίσει την έρευνα που άρχισε στον βυθό της θάλασσας, παραμένοντας τουλάχιστον 100 ημέρες στον βυθό.

«Στόχος μου από την πρώτη μέρα είναι να δώσω έμπνευση στις επόμενες γενιές, να μιλήσω με επιστήμονες που μελετούν την υποθαλάσσια ζωή και να μάθω πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα σε ακραία περιβάλλοντα», δήλωσε ο Τζόζεφ Ντιτούρι.

Το προηγούμενο ρεκόρ παραμονής στο βυθό της θάλασσας το είχαν δύο καθηγητές από το 2014, που έμειναν 73 μέρες στο νερό, στην ίδια περιοχή της Φλόριντα.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο χώρος όπου έμεινε ο Τζόζεφ Ντιτούρι επί 74 μέρες δεν είναι όπως ένα υποβρύχιο, που έχει τεχνολογία προσαρμογής για την αυξημένη πίεση στον βυθό της θάλασσας.

Ο καθηγητής Ντιτούρι, που έχει εξασφαλίσει πλέον το παρατσούκλι Δρ. Θαλάσσιος Βυθός, άρχισε το υποθαλάσσιο ταξίδι του την 1η Μαρτίου, όταν μπήκε στο Υποθαλάσσιο Όχημα Jule, που είναι στην πραγματικότητα ένας μικρός χώρος που καταβυθίζεται στον πυθμένα μίας λιμνοθάλασσας στη Φλόριντα. Το υποβρύχιο αυτό «σπίτι» πήρε το όνομα από τον συγγραφέα Ιούλιο Βερν, ο οποίος έγραψε το καταπληκτικό μυθιστόρημα «20.000 Λεύγες Κάτω από τη Θάλασσα».

Το ερευνητικό πρόγραμμα του καθηγητή Ντιτούρι έχει την ονομασία «Project Neptune 100» και στόχος είναι να μελετηθεί πώς αντιδρά το ανθρώπινο σώμα στην μακροπρόθεσμη έκθεση στην υψηλή πίεση.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα στο διάστημα που έμεινε στον βυθό της θάλασσας δεν παρέλειψε τα καθήκοντά του και έδινε διαλέξεις για τους φοιτητές του διαδικτυακά, μέσα από το υποβρύχιο σπίτι του.

Με την επιστροφή του 55χρονου καθηγητή στην επιφάνεια, γιατροί και ψυχολόγοι ανέλαβαν να εξετάσουν τις πιθανές επιπτώσεις που είχε η μακροχρόνια παραμονή και απομόνωση στον βυθό.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο υποβρύχιο σπίτι του, ο καθηγητής ξυπνούσε κάθε μέρα στις 5 τα ξημερώματα και έκανε κάποιες ασκήσεις. Η τροφή του ήταν γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνη, όπως αυγά και σολομός, τα οποία ζέσταινε σε ένα φούρνο μικροκυμάτων.

Και παρόλο που η παραμονή του στον βυθό του εξασφάλισε έναν παγκόσμιο ρεκόρ, έσπευσε επιστρέφοντας στη γη να απολαύσει αυτό που του έλειψε περισσότερο:  τον ήλιο!

«Νομίζω ότι αυτό που μου έλειψε περισσότερο ήταν ο ήλιος», δήλωσε ο καθηγητής Ντιτούρι στο πρακτορείο Associated Press.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές στην Τουρκία – Μήνυμα Κιλιτσντάρογλου: «Θα μείνω όρθιος, μαζί θα νικήσουμε» (Video)

Τουρκία: Γιατί ψήφισαν «δαγκωτό» Ερντογάν οι Τούρκοι της Γερμανίας

Εκλογές στην Αλβανία: Με μόλις 19 ψήφους κέρδισε την Χειμάρρα ο Φρέντι Μπελέρης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 15:04