search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:44
MENU CLOSE

Εκλογές στην Τουρκία: Οι δημοσκόποι και… οι δημοκόποι

16.05.2023 06:00
ekloges_tourkia_aguros2a
Associated Press

Λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, που χαρακτηρίστηκαν οι πιο κρίσιμες στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έδειχναν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βρίσκεται πίσω από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Όταν άνοιξαν οι κάλπες, η ροή αποτελεσμάτων εξέπληξε τους πάντες, αφού από την αρχή ήταν σαφές το προβάδισμα του Ερντογάν. Με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων, ο Ερντογάν είχε το 49,51% των ψήφων και ο Κιλιτσντάρογλου το 44,88% και η εκλογή προέδρου θα κριθεί σε δύο εβδομάδες, με τον Τούρκο ηγέτη να έχει αέρα νίκης.

Ο Σονάρ Τσαγκαπτάι, συνεργάτης του Washington Institute, δήλωσε στο Al Jazeera ότι τα αποτελέσματα ήταν έξω από κάθε προσδοκία. «Προβάδισμα του Ερντογάν με 3 ή παραπάνω μονάδες… αυτό είναι έκπληξη», είπε ο Σονάρ Τσαγκαπτάι.

Δημοσκόπηση που έγινε στις 6 και 7 του μήνα από την εταιρία Konda, έδινε στον Κιλιτσντάρογλου ποσοστό 49,3% και στον Ερντογάν ποσοστό 43,7%. Μια άλλη έρευνα, από την εταιρία Gezici, έδινε προβάδισμα στον Ερντογάν 1%, με το ποσοστό του Κιλιτσντάρογλου να βρίσκεται στο 46,9%.

Αν και οι δημοσκοπήσεις δεν θεωρούνται πολύ αξιόπιστες στην Τουρκία, ο ανταποκριτής του Al Jazeera στην Κωνσταντινούπολη, Σινέμ Κοσέογλου, «αυτές οι εκλογές απέδειξαν ότι οι δημοσκόποι έχουν κομματικά κριτήρια και προσπαθούν να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους».

Σε έρευνα με προσωπικές συνεντεύξεις, που έγινε στις 10 και 11 Μαΐου από το πρακτορείο Orc, με δείγμα 4.000 ατόμων, το αποτέλεσμα έφερε τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 51,7%.

Όταν την περασμένη Πέμπτη ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κούρσα ο Μουχαράμ Ιντσέ, οι αναλυτές εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι ενισχύονται οι πιθανότητες νίκης του Κιλιτσντάρογλου.

Μία από τις λίγες δημοσκοπήσεις που πρόβλεψαν νίκη του Ερντογάν έγινε από την Optimar, που θεωρήθηκε φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση, και έδινε στον πρόεδρο νίκη από τον πρώτο γύρο με 50,4%.

Έκπληξη ήταν και το ποσοστό του Σινάν Ογάν, της Συμμαχίας ΑΤΑ, που έλαβε 5,17% των ψήφων. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έδιναν στον υπερεθνικιστή πολιτικό 2-4%. Με το 5,17% των ψήφων στην τσέπη, ο Σινάν Ογάν αναδείχτηκε ρυθμιστής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Οι δημοσκόποι έπεσαν έξω και ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να κοιτάζει με ικανοποίηση την έκπληξη των αναλυτών της πολιτικής σκηνής της Τουρκίας. Πολλοί πίστευαν ότι το συντριπτικό πλήγμα του Εγκέλαδου μπορεί να έδινε και ένα καθοριστικό πλήγμα στον Ερντογάν, καθώς η κυβέρνηση δέχτηκε έντονη κριτική για την αργή ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού και την αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιών να εφαρμόσουν τους αντισεισμικούς κανονισμούς. Αλλά ο Ερντογάν κατάφερε τελικά να πείσει τους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών ότι είναι ο μόνος που έχει ρεαλιστική λύση στα προβλήματά τους. Είναι εντυπωσιακά τα ποσοστά που πήρε ο Τούρκος πρόεδρος στις επαρχίες που ισοπεδώθηκαν.

Associated Press

«Ναι, υπήρχε οργή μετά τους σεισμούς για την αρχικά πολύ αργή αντίδραση της κυβέρνησης. Ναι, εξακολουθεί να υπάρχει θυμός για το ότι δεν έχει αρχίσει η ανοικοδόμηση. Αλλά το κόμμα ΑΚΡ (του Ερντογάν) διατήρησε τη δύναμή του στην περιοχή», μεταδίδει από το Γκαζίαντεπ η Ζέινα Χοντρ, ανταποκρίτρια του Al Jazeera.

Ήταν λοιπόν δίκαιη η εκλογική διαδικασία; Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) συνεχάρη τον τουρκικό λαό για το δημοκρατικό του πνεύμα, αλλά διαπίστωσε ότι το κυβερνών κόμμα είχε ένα άδικο αβαντάζ.

Ο ΟΑΣΕ εξέφρασε απογοήτευση γιατί απαγορεύτηκε σε δύο από τους 100 κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους που έστειλε στην Τουρκία να πάρουν μέρος στην παρακολούθηση της εκλογικής διαδικασίας. Αλλά η κριτική του ΟΑΣΕ περιορίζεται σε αυτή την απαγόρευση και στη διαπίστωση ότι τα τουρκικά ΜΜΕ είχαν μονομερή κάλυψη υπέρ της Λαϊκής Συμμαχίας του Ερντογάν.

Λες και σε αρκετές δυτικές χώρες, τα ΜΜΕ έχουν αμερόληπτη στάση έναντι όλων των πολιτικών δυνάμεων…

Διαβάστε επίσης:

H πρώτη δήλωση Ερντογάν για τις εκλογές – «Κίτρινη κάρτα» από ΟΑΣΕ για την διαφάνεια

Σοκ στην Αυστρία: Ναζιστικοί χαιρετισμοί στα μεγάφωνα των τρένων – Χάκερ «μπήκαν» στο σύστημα αναγγελιών

Παγκόσμιο ρεκόρ για ερευνητή – Έμεινε 74 μέρες στον βυθό της θάλασσας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:42