search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 09:57
MENU CLOSE

Τουρκία: Εξαιρετικά ανησυχητικές οι προοπτικές της οικονομίας, λένε αναλυτές – Τι σκέφτεται ο Ερντογάν (videos)

17.05.2023 12:15
turkey_erdogan_economy_1705_1200-700_new
credit: AP

Οι δυτικές πρωτεύουσες ετοιμάζονται για άλλα πέντε χρόνια με τον «αναξιόπιστο» Ερντογάν στο τιμόνι της Τουρκίας, γράφουν οι Financial Times και ο Guardian προσθέτει ότι «οι αναλυτές αναμένουν επιδείνωση της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία» μετά τα αποτελέσματα της κάλπης.

Τα δυτικά ΜΜΕ επισημαίνουν σε όλους τους τόνους την υποχώρηση της ισοτιμίας της λίρας, ένδειξη της ανησυχίας που δείχνουν οι αγορές για το τι θα επακολουθήσει, με δεδομένο ότι ο Ερντογάν οδεύει προς την επανεκλογή στην προεδρία και ελέγχει απόλυτα (μαζί με τους υπερεθνικιστές εταίρους του) την εθνοσυνέλευση.

Η διάχυτη ανησυχία για το κόστος διαβίωσης δεν αποδείχτηκε επαρκής για να αποδυναμωθεί ο Ερντογάν στις εκλογές, παρά τις συνέπειες της ανορθόδοξης πολιτικής του σε βασικά θέματα, όπως τα επιτόκια και ο πληθωρισμός και όπως έγραψε ο Λίαμ Πιτς στο Capital Economics, «οι ελπίδες για νίκη της αντιπολίτευσης και επιστροφή στην ορθόδοξη πολιτική έχουν εξανεμιστεί».

«Τώρα υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η νίκη του Ερντογάν να οδηγήσει σε μακροοικονομική αστάθεια στην Τουρκία, περιλαμβανομένης της απειλής για σοβαρή νομισματική κρίση και προβλήματα στον τραπεζικό τομέα και το χρέος», επισήμανε ο Λίαμ Πιτς.

Η Τουρκία είναι η 19η μεγαλύτερη οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Τα τελευταία πέντε χρόνια η οικονομική κρίση συνοδεύτηκε από προσπάθειες στήριξης της ανάπτυξης «με έκρηξη δανεισμού». Οι οικονομολόγοι του Bloomberg εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ξόδεψε πάνω από 177 δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει τη λίρα μετά τον Δεκέμβριο του 2021.

Η Τουρκική Ομάδα Έρευνας Πληθωρισμού (ENAG), που υπολογίζει το πληθωρισμό σε έα καλάθι αγαθών και υπηρεσιών κατέγραψε πληθωρισμό-ρεκόρ 105,19% τον Δεκέμβριο, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά το ένα τρίτο.

Πώς το σπάνε το κρεμμύδι και ο κίνδυνος να σπάσει ο κουμπαράς

Η τιμή των κρεμμυδιών, για παράδειγμα, έγινε μείζον θέμα στην προεκλογική εκστρατεία, με τον Κιλιτσντάρογλου να προειδοποιεί: «Σήμερα ένα κιλό κρεμμύδια έχει 30 λίρες, αλλά αν μείνει ο Ερντογάν, θα πάει στις 100 λίρες».

«Σ’ αυτή τη χώρα ξέρουμε πώς να σπάμε το κρεμμύδι με την παλάμη και πώς να το τρώμε. Εδώ δεν υπάρχουν ακριβά κρεμμύδια, πατάτες ή αγγούρια. Έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα», απάντησε ο Ερντογάν. Και μάλλον έπεισε τους ψηφοφόρους.

Το Politico, πριν ανοίξουν οι κάλπες, είχε τονίσει ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, η επόμενη κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει δυσκολίες.

Σύμφωνα με τον οίκο Fitch Ratings «η επόμενη κυβέρνηση στην Τουρκία θα αντιμετωπίσει μία δύσκολη οικονομική υποχώρηση που θα χαρακτηρίζεται από την αύξηση ζήτησης ξένου νομίσματος, από πιέσεις στη λίρα, διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, μείωση των διεθνών αποθεματικών και υψηλό πληθωρισμό».

Γι’ αυτό το Politico τόνισε ότι όποιος και αν είναι ο νικητής θα βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο να εκτροχιασθούν τα σχέδιά του από τους ισχυρούς οικονομικούς ανέμους που θα σαρώσουν τη χώρα.

Μπορεί από τον πληθωρισμό-ρεκόρ, τον Δεκέμβριο του 2022 να κατάφερε ο Ερντογάν να μαζέψει το ποσοστό στο 44%, τον Απρίλιο, αλλά οι πάντες γνωρίζουν ότι προτεραιότητα θα είναι να σταματήσει η αιμορραγία της τουρκικής οικονομίας και να ξαναγίνει η χώρα ελκυστικός προορισμός για ξένους επενδυτές.

«Όποιος κι αν έρθει στην εξουσία το βασικό θέμα θα είναι η οικονομία και θα έχουμε μπροστά έξι σκληρούς μήνες», δήλωσε ο Ουγκούρ Γκιουρσές, πρώην στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν έδειξε δείγματα ότι σκοπεύει να επανεξετάσει την πολιτική του μετά τις εκλογές, λέγοντας πως θα συγκροτηθεί επιτροπή ειδικών, υπό τον πρώην τσάρο της οικονομίας, Μεχμέτ Σιμσέκ, για να αναλάβει την χάραξη της νέας πολιτικής. Αλλά ο Σιμσέκ απέρριψε την πρόταση του Ερντογάν να συμμετέχει σε ρόλο κλειδί στην επόμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν θέλει να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική. Το ερώτημα είναι αν ο Ερντογάν έχει κάποια δεξαμενή από την οποία θα μπορέσει να αντλήσει οικονομολόγους και στελέχη για να αλλάξει ρότα, ή θα ακολουθήσει την ίδια συνταγή και μετά την επανεκλογή του.

Διαβάστε επίσης:

Σαρκοζί: Καταδικάστηκε για διαφθορά σε 3 χρόνια φυλακή – Το 1 χωρίς αναστολή

G7: Χρωστούν 13 τρισ. σε αναπτυξιακή βοήθεια και ζητούν… και τα ρέστα

Αλβανία: «Είναι ψυχολογικά βράχος» λέει ο γιος του Φρέντι Μπελέρη (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 09:57