search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 16:52
MENU CLOSE

Σεισμός στην Κρήτη: 5,1 Ρίχτερ ταρακούνησαν το νησί, στους δρόμους οι κάτοικοι – Στάλθηκε SMS – Βίντεο από την ώρα του σεισμού

18.05.2023 22:07
earthq

Σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις δέκα το βράδυ στην Κρήτη.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλη την ανατολική Κρήτη.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι κάτοικοι στο Τυμπάκι και τις Μοίρες βγήκαν ανάστατοι στους δρόμους, αν και προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Μάλιστα, αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, έκτακτο sms έλαβαν στα κινητά τηλέφωνα οι πολίτες, που τους καλούσε να λάβουν μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Γιώργο Τσικαλά, οχήματα με πυροσβέστες, βρίσκονται ήδη επί ποδός και κάνουν ελέγχους, προκειμένου να εντοπίσουν πιθανά προβλήματα.  

Όπως αναφέρει το Cretalive.gr, υπήρξαν κάποιες ζημιές σε καταστήματα στα Μάταλα, ενώ η δόνηση έγινε επίσης αισθητή στα Χανιά και το Ρέθυμνο.

 Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην πόλη του Ηρακλείου.

Η ανακοίνωση του Δήμου Φαιστού

«Μετά από επικοινωνία με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής κι Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα, ενημερωθήκαμε για τα εξής:

Ο σεισμός έγινε Νοτιοδυτικά της πόλης των Μοιρών, ήταν 5.1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ κι εκδηλώθηκε σε εστιακό βάθος 7 χιλιομέτρων.

Λόγω της έντονης και συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας που επικρατεί, παρακαλούνται όλοι οι κάτοικοι που πιθανά έχουν υποστεί ζημιές στα σπίτια τους να ενημερώσουν άμεσα την Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού στο τηλέφωνο 6932302043.

Τουλάχιστον για την σημερινή νύχτα επίσης κι έως ότου πραγματοποιηθεί αυτοψία από τις αρμόδιες Αρχές, οι κάτοικοι που έχουν διαπιστώσει καταστροφές στα σπίτια τους παρακαλούνται να απομακρυνθούν από αυτά».

Στην παρακάτω φωτογραφία του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου φαίνεται πως ταρακουνήθηκε όχι μόνο όλη η Κρήτη αλλά ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι τη Χαλκίδα και στα παράλια της Τουρκίας.

Το επίκεντρο είναι 7 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά από της Μοίρες του Ηρακλείου και το εστιακό βάθος είναι 8,9 χιλιόμετρα.

Η δόνηση σύμφωνα με το εργαστήριο σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν 48 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο στην περιοχή της Μεσαράς και είχε εστιακό βάθος 2 χλμ. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook τόνισε ότι για το ζήτημα επιβάλλεται και αξιολόγηση από τους επιστήμονες, αλλά και μέτρα προστασίας σύμφωνα με το σχέδιο «Εγκέλαδος».

Τσελέντης: Θα καταλάβετε πολλούς μετασεισμούς – Προσοχή στους κατοίκους

Ο διδάκτωρ Γεωφυσικής και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, λίγα λεπτά μετά τον σεισμό ανέφερε σε ανάρτησή του:

«Ανακοίνωση Σεισμού 5.1, 7 χλμ. ΝΝΔ των Μοιρών Ηρακλείου. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 21:58 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό του δίκτυο κατέγραψε Ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.1 στην κλίμακα Richter.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 7 χλμ. ΝΝΔ των Μοιρών Ηρακλείου. Αποτελεί συνέχεια τις ακολουθία που ξεκίνησε πριν δύο ημέρες. Είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα για την εξέλιξη του φαινομένου. Επειδή στη περιοχή υπάρχουν ρήγματα που μπορούν να δώσουν λίγο μεγαλύτερα μεγέθη διατηρώ μια επιφύλαξη.

Λόγω του κακού δομικού ιστού της περιοχής απαιτείται προσοχή και αν τα οικήματα είναι παλιά ειδικά τα πετρόχτιστα ας τα αποφεύγουμε.

Τις επόμενες ώρες λόγω του μικρού εστιακού βάθους θα καταλάβετε πολλούς μετασεισμούς. ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ».

Σημειώνεται πως το βράδυ της Τετάρτης είχε σημειωθεί στο ίδιο επίκεντρο σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών.

Νέος σεισμός στο Ηράκλειο

Εν τω μεταξύ, νέος σεισμός σημειώθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, λίγο μετά τις 11 το βράδυ.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε ένταση 3,4 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 14 χιλιόμετρα ΝΑ των Καλών Λιμένων Ηρακλείου Κρήτης.

Διαβάστε επίσης:

Καλαμπάκα: 90χρονος μαχαίρωσε τη σύζυγό του – Μεταφέρθηκαν και οι 2 στο νοσοκομείο

Θεσσαλονίκη: Ισόβια κάθειρξη στους δράστες του ομαδικού βιασμού 26χρονης Κουβανής

ΟΕΝΓΕ: «Δεν χορηγούν εκλογικές άδειες σε γιατρούς για να ψηφίσουν»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 16:50