search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 04:00
MENU CLOSE

BBC: Νέα υπηρεσία για διαφάνεια στις ειδήσεις

25.05.2023 11:14
bbc_verify_new

Τη νεοσύσταση υπηρεσία BBC Verify του- ποιου άλλου;- BBC παρουσίασε η διευθύνουσα σύμβουλος του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού Ντέμπορα Τάρνες στην πρόσφατη παγκόσμια σύνοδο κορυφής Sir Harry Summit για την ερευνητική δημοσιογραφία.

Σκοπός του BBC με τη νέα υπηρεσία του είναι δομήσει ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με την κοινή γνώμη δείχνοντας πως οι δημοσιογράφοι του γνωρίζουν ότι αυτό το οποίο επικοινωνούν είναι αλήθεια.

Με την καλά μελετημένη κίνηση αυτή το BBC «τραβά την κουρτίνα» και δίνει τη δυνατότητα στο κοινό του να έχει γνώση στη δουλειά των δημοσιογράφων του. Πέπλο μυστηρίου και μαγεία για τη δημοσιογραφία πάνε στην άκρη. Η διαφάνεια έχει κυρίαρχο- ζωτικής σημασίας- ρόλο για τον ειδησεογραφικό οργανισμό με την παγκόσμια εμβέλεια.

Το BBC Verify είναι «μια ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων» και θα έχει φυσική παρουσία στην αχανή και σε επίπεδα ανεπτυγμένη αίθουσα σύνταξης του BBC στα κεντρικά του Λονδίνου.

Με αφορμή την ανακοίνωση της νέας δημοσιογραφικής ομάδας τονίστηκε από τον προβεβλημένο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό του Ηνωμένου Βασιλείου ότι «θα παρουσιάσει τα προηγμένα εργαλεία και τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι του BBC News για να ερευνήσουν, να βρουν και να επαληθεύσουν πληροφορίες, βίντεο και εικόνες».

Η «εξαιρετικά εξειδικευμένη ομάδα», όπως χαρακτηρίστηκε, θα «μοιράζεται τα στοιχεία της δουλειάς της με το κοινό της, χρησιμοποιώντας δυνατότητες οι οποίες υπερβαίνουν τις συμβατικές τεχνικές της αίθουσας σύνταξης».

Μίνι στρατός δημοσιογράφων

Περίπου 60 δημοσιογράφοι θα αποτελούν την ομάδα του BBC Verify και θα συνεργάζεται με τις ήδη υφιστάμενες πέντε ομάδες: Επαλήθευσης γεγονότων και Ερευνών ανοιχτού κώδικα (OSINT), Παραπληροφόρησης του World Service του BBC, Παρακολούθησης παραπληροφόρησης, Δεδομένων και Ανάλυσης και Ελέγχου γεγονότων του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού.

Το BBC δήλωσε ότι οι δημοσιογράφοι Verify «θα εμφανίζονται τακτικά σε όλο το περιεχόμενο του BBC News, συμπεριλαμβανομένων των “ζωντανών σελίδων” της ιστοσελίδας του, του ραδιοφώνου και του καναλιού BBC News.

Η ομάδα θα εργάζεται σε ένα ευρύ φάσμα ιστοριών, από έκτακτες ειδήσεις μέχρι αναλύσεις και οπτική δημοσιογραφία μέχρι πρωτότυπες έρευνες».

«Νόμισμα» η εμπιστοσύνη

Το BBC τείνει να κατατάσσεται σε υψηλή θέση όσον αφορά την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, όμως έχει υποστεί πτώση τα τελευταία χρόνια, όπως και άλλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί.

«Θεωρώ ότι το “νόμισμά” μας είναι η εμπιστοσύνη και σε έναν κόσμο ψεύτικων ειδήσεων και παραπληροφόρησης με τους καταναλωτές να μάς λένε ότι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να εμπιστευτούν ακόμη και ΜΜΕ όπως το BBC, όταν  ενημερώνονται από εμάς, τότε αυτό πρέπει να το αλλάξουμε και εκεί που πρέπει να επενδύσουμε είναι στην εισαγωγή της ερευνητικής δημοσιογραφίας στις καθημερινές ειδήσεις», τόνισε η Τάρνες απευθυνόμενη στους συμμετέχοντες στη Σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με αναφορές διεθνών ΜΜΕ.

Τόνισε ότι το BBC News ήδη κάνει «ανοιχτή δημοσιογραφία και επαλήθευση, όμως το κοινό δεν το γνωρίζει διότι απλώς δεν το βλέπει».

«Εκείνοι που ενημερώνονται από εμάς», συνέχισε η Τάρνες, «είπαν ότι όσο περισσότερα γνωρίζουν για δουλειά που κάνουν οι δημοσιογράφοι μας τόσο περισσότερο θα ξέρουν ότι μπορούν να εμπιστεύονται τη δημοσιογραφία μας. Το BBC Verify  είναι η διαφάνεια στην πράξη- έλεγχος γεγονότων, επαλήθευση βίντεο, αντιμετώπιση παραπληροφόρησης, ανάλυση δεδομένων και εξήγηση πολύπλοκων ιστοριών στην αναζήτηση της αλήθειας.

Αυτή είναι η υπόσχεσή μας στο κοινό που μάς επιλέγει. Έχουμε κατανοήσει ότι πρέπει να κερδίζουμε την εμπιστοσύνη τους και θα τους  δείχνουμε πως το κάνουμε αυτό κάθε μέρα».

Για το λόγο αυτό «το BBC θα τραβήξει την “κουρτίνα” ακόμα και στο βασικό περιεχόμενο μας, στις βασικές- παραδοσιακές πλατφόρμες μετάδοσης ειδήσεων, στις ψηφιακές σελίδες με live πληροφόρηση και θα μιλάμε και θα δείχνουμε όλο και περισσότερο για τη δημοσιογραφία για να οικοδομήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη».

Η νεοσύστατη υπηρεσία θα αναλάβει δράση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης:

Libération: Το συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο – «αντίο» στην Τίνα Τέρνερ (photo)

Μην χάσετε το «Ποντίκι» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 25 Μαΐου

«Η γη της ελιάς»: Πρώτη σε τηλεθέαση, πάνω στη γραμμή τερματισμού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33