search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:49
MENU CLOSE

Ιωάννης Σαρμάς: Ορκίστηκε και ανέλαβε υπηρεσιακός πρωθυπουργός

25.05.2023 16:02
sarmas-orkomosia-paralavai-12-new

Με γρήγορους ρυθμούς τρέχουν οι εξελίξεις μέχρι τις νέες κάλπες. Ο Ιωάννης Σαρμάς, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανέλαβε τα καθήκοντα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα στις 25 Ιουνίου σε εκλογές.

O Ιωάννης Σαρμάς ορκίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός, μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε χθες από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο κ.Σαρμάς ορκίσθηκε ενώπιον της κυρίας Σακελλαροπούλου, προεξάρχοντος της θρησκευτικής τελετής του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να ορίσει το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα ορκιστεί αύριο.

Μετά την ορκωμοσία του ο κ. Σαρμάς μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να παραλάβει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέδωσε στον κ. Σαρμά τον μπλε φάκελο με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τις επόμενες εβδομάδες, στη λογική του θεσμικού κράτους.

Αφού του ευχήθηκε «καλή δύναμη» στα καθήκοντά του του παρέδωσε τον ογκώδη φάκελο, με τον κ. Σαρμά να λέει από την πλευρά του, πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα εκτελέσει το έργο της για να συνεχιστεί η λειτουργία του κράτους, έως και τις εκλογές, μέχρι να έρθει ο φυσικός δικαιούχος που θα προκύψει από τη βούληση του λαού.

«Κύριε Πρόεδρε, σας υποδέχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου, θέλω να σας ευχηθώ καλή δύναμη στα καθήκοντά σας ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να σας παραδώσω έναν ολίγο ογκώδη φάκελο ο οποίος συμπεριλαμβάνει μια σειρά από στοιχεία τα οποία πιστεύω ότι θα βρείτε χρήσιμα όπως τη συνοπτική παρουσίαση των λειτουργιών και των παραθέντων αποτελεσμάτων της προεδρίας της κυβέρνησης, το υλοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής για το 2023, ένα συνολικό σημείωμα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας αλλά και τα κρίσιμα επιχειρησιακά ορόσημα του επόμενου τριμήνου καθώς και τα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων. Πιστεύω ότι καταδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο ότι το επιτελικό κράτος διασφαλίζει για τη συνέχεια της λειτουργίας της κρατικής μηχανής και παρότι το Σύνταγμα προβλέπει ορισμένο χρόνο στα καθήκοντα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα είστε διακυβέρνηση με πλήρεις αρμοδιότητες και κατά συνέπεια πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε η μετάβαση από την απερχόμενη κυβέρνηση στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να γίνει με όλους τους κανόνες που η συνέχεια του κράτους επιβάλλουν. Οπότε και πάλι θέλω να σας ευχηθώ καλή δύναμη στα καθήκοντά σας και προφανώς είμαι πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση μπορεί να έχετε», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή παράδοσης παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου απευθυνόμενος στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά.

«Σας ευχαριστώ πολύ κ. πρόεδρε. Η κυβέρνηση αυτή θα είναι μια κυβέρνηση υπηρεσιακή, θα έχει όλες βέβαια τις εξουσίες αλλά μόνον τις εξουσίες για να εφαρμόσει το νόμο μέχρι ότου εδώ, στο Μαξίμου, επανέλθει πάλι αυτός που θα προέρχεται από τη λαϊκή βούληση. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ένας πρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίου, ξέρει πολύ καλά ότι είναι μόνο και μόνο για να οργανώσει τις εκλογές και επίσης για να συνεχιστεί η λειτουργία της εκτελεστικής λειτουργίας και του κράτους χωρίς να υπάρξει κενό. Μέχρι να έρθει αυτός που είναι ο φυσικός δικαιούχος σε αυτό το κτίριο», απάντησε ο κ. Σαρμάς.

Έτσι το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα υπουργεία “κλειδιά” και θα βοηθήσουν τον κ. Σαρμά να φθάσει έως τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Η τελική επιλογή ανήκει στον ίδιο τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ενώ παρά τις πληροφορίες που υπάρχουν, δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις και αλλαγές.

Στο υπουργείο Εσωτερικών παραμένει η Καλλιόπη Σπανού, ενώ στο Εθνικής Άμυνας αναμένεται να τοποθετηθεί ο Αλκιβιάδης Στεφανής, στρατηγός εν αποστρατεία. Για το υπουργείο Εξωτερικών προορίζεται ο Πρέσβης και έμπερος διπλωμάτης, Βασίλης Κασκαρέλης. Ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης ενδέχεται να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στο υπουργείο Παιδείας αναμένεται να δούμε τον Χρήστο Κίττα, πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και παλιός γνώριμος σε υπηρεσιακή κυβέρνηση, από το 2012 όταν είχε αναλάβει το υπουργείο Υγείας, το οποίο περνά, έστω και προσωρινά, στην Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, η οποία φέρεται να έχει ήδη αποδεχθεί την πρόταση.

Στο Υπουργείο Πολιτισμού, ακούγεται ως επικρατέστερο όνομα ώστε να το αναλάβει, ο Γιώργος Κουμεντάκης. Την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου θα αναλάβει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ηλίας Σιακαντάρης.

Στο κρίσιμο Πολιτικής Προστασίας φαίνεται πως «κλειδώνει» ο νυν υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, ενώ την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ακούγεται πως θα αναλάβει ο νυν υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Θεόδωρος Πελαγίδης.

Παράλληλα, ο καθηγητής Νομικής, Φίλιππος Σπυρόπουλος ενδέχεται να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, με την υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδας (‘08-’14), Ελένη Λούρη, να ακούγεται για το υπουργείο Ανάπτυξης.

Όσον αφορά στον κ. Σαρμά, μετά την άσκηση των υπηρεσιακών πρωθυπουργικών του καθηκόντων ο κ. Σαρμάς θα επανέλθει στα καθήκοντα του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Νοέμβριο του 2023 θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης της τετραετίας και όχι λόγω ορίου ηλικίας.

Σημειώνεται ότι πριν τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμμένο, τελευταίος Έλληνας υπηρεσιακός πρωθυπουργός ήταν ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Γρίβας, για την περίοδο από 12 Οκτωβρίου μέχρι 23 Νοεμβρίου 1989, ο οποίος διορίστηκε ύστερα από την παραίτηση της κυβέρνησης Τζαννετάκη, προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές του Νοεμβρίου του 1989.

Διαβάστε επίσης:

Νεκρός βρέθηκε ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Αλμυρού

Εκλογές 2023: Οι Κ.Ο.Τ.Ε.Σ δεν κατεβαίνουν στις δεύτερες κάλπες – Στηρίζουν ΚΚΕ

Αντώναρος για διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ: Την έβλεπα, αλλά δεν μιλούσα για να δίνω ελπίδες στους ανθρώπους που έρχονται

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:46