search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:09
MENU CLOSE

Υπηρεσιακή κυβέρνηση: Όσα έγιναν στις τελετές παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων (photos/videos)

26.05.2023 17:02
ipiresiaki_kivernisi_2605_1200-700_new

Ολοκληρώθηκαν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής των υπουργείων, μετά την ορκωμοσία της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Να σημειωθεί πως μετά την ορκωμοσία, συνεδρίασε το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο όπου ο κ. Σαρμάς έδωσε τις πρώτες κατευθύνσεις. Όπως ανέφερε ο ίδιος στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπ. Προστασίας του Πολίτη

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι είναι «τιμή που υπηρέτησα από την τόσο υπεύθυνη θέση» και αναφέρθηκε στα κρίσιμα και σύνθετα καθήκοντα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χαράλαμπος Λαλούσης ευχαρίστησε τον κ. Θεοδωρικάκο και αλλά και το σύνολο της ελληνικής Αστυνομίας και ευχήθηκε σε όλους καλή δύναμη.

Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπ. Ναυτιλίας

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ανέφερε ότι είμαστε ήσυχοι που ο κ. Κλιάρης αναλαμβάνει το υπουργείο σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. «Φανήκαμε συνεπείς, αλλάξαμε πολλά. Ήρθα με ψηλά το κεφάλι και φεύγω με ψηλά το κεφάλι», υπογράμμισε.

Ο κ. Κατσαφάδος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Γιάννη Πλακιωτάκη για την εξαιρετική συνεργασία αλλά και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος όπως και την ηγεσία.

Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπ. Παιδείας

«Κι αν κάποιοι λένε ότι το υπουργείο αυτό είναι “ηλεκτρική καρέκλα”, για μένα είναι η μεγαλύτερη τιμήνα έχω θητεύσει στο υπουργείο αυτό. Η επένδυση στην παιδεία είναι από τις πιο σημαντικές επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε στη χώρα μας. Από την παιδεία που θα δώσουμε σήμερα στα παιδιά μας, θα εξαρτηθεί τι χώρα θα έχουμε αύριο», είπε η κ. Κεραμέως.

Από την πλευρά του, ο κ. Κίττας δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος, έκανε λόγο για «μεγάλη ευθύνη» και ευχαρίστησε όσους τον τίμησαν για να αναλάβει το «ωραίο βάρος» να είναι υπεύθυνος «για το μοναδικό όπλο που έχουμε στην φαρέτρα μας για να πολεμήσουμε ό,τι κακό υπάρχει, την Παιδεία».

Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπ. Οικονομικών

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι κλείνει ένας κύκλος συστηματικής δουλειάς με πλούσιο έργο. «Η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει δυναμικά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο», ανέφερε.

Ο κ. Πελαγίδης είπε ότι «παραλαμβάνω το υπουργείο Οικονομικών από ένα σταθερό χέρι», αναφερόμενος στον κ. Σταϊκούρα. «Έχουμε κάνει βήματα μπροστά», ανέφερε. «Σκοπός μου είναι να παραλάβω αλλά και να παραδώσω στον επόμενο υπουργό άθικτη την ελληνική οικονομία και όπου μπορώ καλύτερη», τόνισε.

Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Το 2023 οι δημόσιες επενδύσεις προβλέπεται να ανέλθουν στα 12 δισ. ευρώ, επισήμανε ο απελθών υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στην τελετή παράδοσης του υπουργείου στην υπηρεσιακή υπουργό, Ελένη Λουρή. «Είμαι περήφανος διότι παραδίδουμε το υπουργείο σε εξαιρετικά καλύτερη θέση από ό,τι το παραλάβαμε», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά της η κ. Λούρη σημείωσε πως «με την συμβολή των υπηρεσιακών παραγόντων θα παρακολουθώ τα ζητήματα σε εξέλιξη». Στο έργο τους αναφέρθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης και οι υφυπουργοί, Χρίστος Δήμας και Γιάννης Τσακίρης.

Ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε σε έναν μικρό απολογισμό, σημειώνοντας ότι 4 χρόνια στο υπουργείο χαρακτηρίζονται από «ανάπτυξη για την Ελλάδα, Ανάπτυξη για όλους».

Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τη συμβολή του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παντελή Κάπρου, καθηγητή ενεργειακής οικονομίας στη διαμόρφωση των μηχανισμών αντιμετώπισης των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές υπογράμμισε ο τέως υπουργός Κώστας Σκρέκας, στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι.

«Τα τελευταία δύο χρόνια περάσαμε πολλές ώρες μαζί προσπαθώντας να δημιουργήσουμε τους μηχανισμούς που θα ανακούφιζαν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση και να σχεδιάσουμε τον ενεργειακό χάρτη για τις επόμενες δεκαετίες», τόνισε ο κ. Σκρέκας ο οποίος παρέδωσε στον νέο υπουργό τον απολογισμό της τετραετίας (για θέματα ενέργειας, χωροταξίας, περιβάλλοντος, δασών κλπ.) και το ετήσιο σχέδιο δράσης για το 2023.

«Έχω συνεργαστεί με όλους τους υπουργούς από τη δεκαετία του ’90 και μετά. Ο κ. Σκρέκας είναι ο καλύτερος», επεσήμανε ο κ. Κάπρος, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι αυστηρός στη βαθμολογία στο Πολυτεχνείο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πολιτική της απολιγνιτοποίησης λέγοντας: «Έχουμε ασχοληθεί επί χρόνια με το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και το περιβάλλον. Η αντιμετώπιση όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα ήταν ότι αυτά κοστίζουν. Είναι η πρώτη φορά που άλλαξε άρδην αυτή η αντίληψη. Δεν περίμενα ότι θα φθάναμε στο σημείο, ο περιορισμός του λιγνίτη να είναι η βασική κυβερνητική γραμμή».

Τις ευχαριστίες τους προς τον πρωθυπουργό, την ηγεσία και τα στελέχη του ΥΠΕΝ διατύπωσαν οι υφυπουργοί Νίκος Ταγαράς και Γιώργος Αμυράς. Ο κ. Ταγαράς ανέφερε ότι μετά από χρόνια μπήκε τάξη στη χωροταξία, ενώ ο κ. Αμυράς δήλωσε υπερήφανος για το έργο στον τομέα προστασίας της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στην Εύβοια.

Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπ. Τουρισμού

«Ενισχύσαμε όσο ποτέ άλλοτε τη φήμη και την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό και πετύχαμε την μεγαλύτερη τουριστική ανάκαμψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο απερχόμενος υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στην παράδοση – παραλαβή του τουριστικού χαρτοφυλακίου.

Παραδίδοντας την σκυτάλη στην υπηρεσιακή υπουργό Τουρισμού Ιωάννα Δρέττα, ο κ. Κικίλιας στάθηκε στις δράσεις του υπουργείου που οδήγησαν στην ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού, που κάθε άλλο εύκολη ήταν εν μέσω πανδημίας. «Ορισμένοι μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2022 έκαναν λόγο για καταστροφή του τουρισμού εξαιτίας του ντόμινο των κρίσεων που προκαλούσε ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης», είπε και συνέχισε: «Και η αλήθεια είναι ότι αυτό θα είχε συμβεί, αν είχαμε αφήσει τον τουρισμό στον “αυτόματο πιλότο”. Εμείς, όμως, από πολύ νωρίς είχαμε αρχίσει να υλοποιούμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος: Για πρώτη φορά κάναμε 12μηνη καμπάνια της χώρας μας στο εξωτερικό, προβάλαμε χειμερινούς προορισμούς, επενδύσαμε σε νέα τουριστικά προϊόντα, προωθήσαμε το city break και κάναμε ανοίγματα σε νέες αγορές που έφεραν στη χώρα μας big spenders ταξιδιώτες. Οι συμφωνίες που πετύχαμε με τις αμερικανικές αερογραμμές για απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ στο “Ελ. Βενιζέλος” είχαν ως αποτέλεσμα η Αθήνα, νησιωτικοί, αλλά και ηπειρώτικοι προορισμοί να γεμίσουν με Αμερικανούς τουρίστες».

Αναφερόμενος στην αναβάθμιση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, ο κ. Κικίλιας ανάφερε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή μας, έκανε διεθνείς κολοσσούς να στρέψουν το βλέμμα τους στην Ελλάδα και να επενδύσουν σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και υποδομές, με αποτέλεσμα την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της χώρας, το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας και τη σημαντική στήριξη των τοπικών οικονομικών».

Εστιάζοντας τέλος στα τουριστικά οικονομικά πεπραγμένα του 2022, ο κ. Κικίλιας είπε: «Την περασμένη χρονιά καταφέραμε όχι μόνο να φτάσουμε τον πήχη των 15 δισ. ευρώ που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών, πριν ξεσπάσουν όλες αυτές οι κρίσεις, αλλά και να τον ξεπεράσουμε, φέρνοντας στη χώρα 17,6 δισ. ευρώ ταξιδιωτικά έσοδα. Με αυτό το υπερπλεόνασμα των 2,6 δισ., η κυβέρνηση μπόρεσε να εφαρμόσει κοινωνικές πολιτικές στηρίζοντας τα ελληνικά νοικοκυριά και τους πιο αδύναμους, όσους δεν έχουν ή δεν μπορούν. Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2022 η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που κατάφερε να έχει περισσότερες πτήσεις σε σύγκριση με το 2019, αυτό δεν έγινε τυχαία».

Από την πλευρά της, η νέα υπουργός Τουρισμού Ιωάννα Δρέττα σημείωσε ότι η δική της δουλειά είναι να συμβάλει στην ομαλή μετάβαση του τουριστικού χαρτοφυλακίου στην επόμενη τουριστική ηγεσία. «Ο Ελληνικός τουρισμός έχει προσφέρει στην ελληνική οικονομία παρά πολλά», υπογράμμισε η νέα υπουργός Τουρισμού, συμπληρώνοντας ότι παράλληλα έχει προκλήσεις και ευκαιρίες.

Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπ. Εθνικής Άμυνας

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων του υπουργού Εθνικής Άμυνας από τον απελθόντα υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο στον υπηρεσιακό Αλκιβιάδη Στεφανή.

«Δύσκολα και συναρπαστικά» χαρακτήρισε ο Παναγιωτόπουλος τα τέσσερα χρόνια στο υπουργείο και συμπλήρωσε: «Ανταπεξήλθαμε στις κρίσεις και οι προσπάθειες για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι συνεχείς και αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας». «Η προσπάθεια για ισχυροποίηση της Ελλάδας και της αποτρεπτικής της δύναμης δεν σταματά», επισήμανε. Ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων «σε όλα τα μήκη και πλάτη της πατρίδας» που επιτέλεσαν την αποστολή τους.

Από την πλευρά του, ο απελθόντας υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς αποχαιρέτησε λέγοντας με νόημα «αποστολή εξετελέσθη». Ουσιαστικά, επανέλαβε τα λόγια που είχε πει ο υπηρεσιακός υπουργός Αλ. Στεφανής όταν πριν σχεδόν δύο χρόνια είχε αποχωρήσει από τη θέση του υφυπουργού για να τον διαδεχθεί ο Ν. Χαρδαλιάς. Ευχαρίστησε τον Ν. Παναγιωτόπουλο για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό του και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κ. Φλώρο και τους αρχηγούς των Κλάδων για τη συνεργασία τους.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αντώνιος Οικονόμου ευχαρίστησε για την άψογη συνεργασία τον Ν. Παναγιωτόπουλο και τον Ν. Χαρδαλιά, ενώ για τον Αλκ. Στεφανή τόνισε: «Τον αποχαιρέτησε πριν δύο χρόνια και σήμερα τον υποδέχομαι. Η ρήση ότι η ζωή κάνει κύκλο είναι πέρα για πέρα αληθινή».

Ο υπηρεσιακός υπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής υπογράμμισε: «Να υπηρετείς την πατρίδα είναι τιμή αλλά πρωτίστως είναι καθήκον». «Η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι συνεχής και εμείς είμαστε απλοί λειτουργοί του θεσμικού ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων», πρόσθεσε. Χαρακτήρισε τον Ν. Παναγιωτόπουλο «στρατιώτη και εργάτη» που επέδωσε «τον δέοντα σεβασμό στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων», ενώ για τον Ν. Χαρδαλιά είπε ότι «όταν του παρέδωσα τα καθήκοντά μου ήμουν χαρούμενος γιατί τα παρέδωσα σε έναν άνθρωπο εργασιομανή» που γύριζε την Ελλάδα και «η παρουσία του υπουργείου ήταν παντού». Ευχαρίστησε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον οποίο χαρακτήρισε «πολύτιμο εργαλείο, στυλοβάτη του έθνους», ενώ τόνισε ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο διαβεβαίωσε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά ότι ενόψει των τουρκικών εκλογών και με δεδομένο «ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να παρακολουθούν ό,τι συμβαίνει, είμαστε σίγουροι ότι το κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο». «Η αποστολή της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι η διατήρηση του κράτους ώστε να μην υπάρχει κενό στην εξουσία» υπογράμμισε.

Παράδοση-παραλαβή του υπουργείου Εργασίας

Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην υπηρεσιακή υπουργό, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου. Ο απερχόμενος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, ενημέρωσε την κυρία Παπαρρηγοπούλου για τα θέματα του υπουργείου.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής παραλαβής-παράδοσης, ο απερχόμενος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για τέσσερα χρόνια, προσπαθήσαμε να παράγουμε μία κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα: μείωση της ανεργίας, δημιουργία πολλών επιπλέον θέσεων εργασίας, αύξηση του κατώτατου μισθού, επίλυση του ζητήματος των εκκρεμών συντάξεων. Σήμερα, παραδίδω το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην κ. Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, η οποία γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα θέματα του υπουργείου. Είμαι βέβαιος ότι στον μήνα, που μεσολαβεί, μέχρι τις εκλογές, θα κάνει το καλύτερο δυνατόν, έτσι ώστε όλα να πάνε καλά: καταβολή των συντάξεων και των επιδομάτων, προώθηση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας και, φυσικά, προώθηση του προγράμματος στέγης, που έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και μήνες».

Από την πλευρά της, η υπηρεσιακή υπουργός, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, ανέφερε: «Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο υπουργείο για το σύνολο του ελληνικού λαού. Αναλαμβάνω το υπουργείο αυτό με μεγάλο αίσθημα ευθύνης από τον Κωστή Χατζηδάκη, έναν πολιτικό που επανειλημμένα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Σκοπός μου ως υπηρεσιακή υπουργός είναι το υπουργείο να λειτουργήσει απρόσκοπτα και αποτελεσματικά για τους Έλληνες πολίτες έως ότου αναδειχθεί με την εκλογική αναμέτρηση η νέα κυβέρνηση και ο νέος υπουργός, που θα αναλάβει να συνεχίσει παραπέρα».

Παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Μεταφορών

Με την παράδοση δύο φακέλων με τις εκκρεμότητες ανά τομέα (Μεταφορές – Υποδομές) πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από τον απερχόμενο υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για τις Μεταφορές Γιώργο Γεραπετρίτη και τους υφυπουργούς Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο και Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη στον υπηρεσιακό υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Ιωάννη Γκόλια.

«Είναι μεγάλη τιμή να υποδέχομαι στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τον καθηγητή και πρώην πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιάννη Γκόλια. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει υποστεί πολλά δεινά το τελευταίο διάστημα διότι ήταν στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου κι ενδιαφέροντος του κοινού, για λόγους που δεν ήταν πάντοτε ευχάριστοι. Εντούτοις, θα πρέπει να επισημάνω ότι στο υπουργείο έχουν γίνει σημαντικές δράσεις προς όφελος των πολιτών» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ειδικότερα, στα ζητήματα που αφορούν τις υποδομές, αναφέρθηκε:

–          Στο Μετρό της Θεσσαλονίκης,

–          Στην έναρξη των εργασιών της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

–          Στην εξέλιξη του διαγωνισμού επέκτασης της Γραμμής 2 προς το Ίλιον και  

–          Στον ΒΟΑΚ που ήδη υλοποιείται

Επίσης, αναφορά έκανε και στα μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη όπως: Το Flyover, η παράκαμψη Χαλκίδας, το Μπράλλος – ‘Αμφισσα, εγγειοβελτιωτικά, οκτώ διαγωνισμοί με ΣΔΙΤ για μεγάλα έργα υποδομής, κτηριακά, οδικά, υδραυλικά αλλά και μεγάλες αναβαθμίσεις του σιδηροδρόμου.

Όσον αφορά τις μεταφορές πολύ σημαντικό είναι το κομμάτι της ψηφιοποίησης έκδοσης αδειών οδήγησης, όπου περίπου 500.000 προσωρινές άδειες έχουν ήδη εκδοθεί, ενώ τουλάχιστον 1,5 εκατ. πολίτες έχουν στο ψηφιακό τους πορτοφόλι το δίπλωμά τους. Επίσης, ευρωπαϊκή πολιτική για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος έχει υιοθετηθεί πλήρως από το υπουργείο, με την υδρογονοκίνηση, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, στον σχεδιασμό του νέου ΚΟΚ, και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης που αποτελεί εθνικό στόχο.

Τέλος, ο Γ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο κομμάτι των σιδηροδρόμων και σημείωσε ότι προχωρούν οι διερευνήσεις που αφορούν το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων έχει ήδη διαβιβαστεί στην Εισαγγελεία Εφετών Λάρισας.

«Τα έργα για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου βρίσκονται σε εξέλιξη κι εκτιμούμε ότι το βόρειο τμήμα θα είναι έτοιμο ως το τέλος Ιουνίου και το νότιο τμήμα ως το τέλος Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε από τον Οκτώβριο να υπάρχει πλήρως αναβαθμισμένο στο κύριο σιδηροδρομικό άξονα το νέο σύστημα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης», τόνισε και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο υπουργό λέγοντας «ελπίζω οι μεταφορές και υποδομές της χώρας να αναβαθμιστούν στο επίπεδο που αξίζει στην Ελλάδα».

Παράδοση-παραλαβή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

Ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης μεταξύ του απερχόμενου υπουργού Κωνσταντίνου Τσιάρα και του υπηρεσιακού υπουργού Φίλιππα Σπυρόπουλου.

Απευθυνόμενος στον απερχόμενο υπουργό Δικαιοσύνης, ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «είναι μεγάλη τιμή για μένα να είμαι μέλος στην υπηρεσιακή κυβέρνηση και μεγάλη τιμή ότι διαδέχομαι εσάς στο Υπουργείο, που είναι γνωστό το πόσο καταξιωθήκατε με το νομοθετικό αλλά και το διοικητικό έργο σας, με άξιες επιλογές δικαστών στη λεγόμενη ηγεσία της Δικαιοσύνης, γιατί στη Δικαιοσύνη δεν υπάρχουν ηγέτες, υπάρχουν δικαστές» και προσέθεσε ότι ο κ. Τσιάρας «υπηρέτησε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».

Ακόμη, ο κ. Σπυρόπουλος ευχήθηκε να συνεχιστεί το έργο και στην επόμενη πολιτική κυβέρνηση, που θα έχει την ευθύνη, επισημαίνοντας ότι «σπουδαιότερο πράγμα από την πολιτική δεν υπάρχει. Εκεί συμμαζεύεται η φιλοσοφία, η τέχνη, η επιστήμη, τα πάντα. Το σημαντικότερο είναι αυτό το “προσέταιρον” της πολιτικής που δίνει την ελπίδα σε όλους τους άλλους θεσμούς για να μπορέσουν να λειτουργήσουν».

Στην συνέχεια ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας συνεχάρη το Φίλιππα Σπυρόπουλο και εξέφρασε τη χαρά του που παραδίδει το υπουργείο σε έναν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «εκλεκτό κατά γενική ομολογία καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου».

Σχετικά με το νομοθετικό έργο της τελευταίας τετραετίας του υπουργείου Δικαιοσύνης ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι «η προσπάθεια ήταν προς την κατεύθυνση της βελτίωσης όλων των συνθηκών, όλων των δεδομένων σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα». Σε επίπεδο νομοθετικό, συνέχισε ο κ. Τσιάρας, όπου ψηφίστηκαν 30 νομοσχέδια, σε επίπεδο ενίσχυσης όλων των διαδικασιών με βασική προτεραιότητα την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι στο τέλος του 2025 η Δικαιοσύνη θα είναι απολύτως ψηφιακή. Και στο επίπεδο των υποδομών, με τον προγραμματισμό της κατασκευής 7 νέων δικαστικών μεγάρων στην ελληνική περιφέρεια αλλά και δυο νέων στην Αθήνα και τον Πειραιά καθώς και στην ενίσχυση της ίδια της λειτουργίας της Δικαιοσύνης με ανθρώπινο δυναμικό.

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Για ένα υπουργείο που είναι αντιμέτωπο με πολλές προκλήσεις και στο μέλλον ακόμη περισσότερες, έκανε λόγο ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Τσακίρης, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής.

Ο απερχόμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ανέφερε ότι κατά την υπουργική του θητεία είχε να διαχειριστεί πολλά ζητήματα, όπως την ενεργειακή κρίση, τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, ζητήματα της νέας ΚΑΠ κά. «Όλα αυτά έγιναν παράλληλα με τη στήριξη προς τον Έλληνα παραγωγό αυτή τη δύσκολη περίοδο και αυτό φάνηκε στα αποτελέσματα των εκλογών που είχε θετικό αποτύπωμα».

Παράλληλα έκανε έναν απολογισμό για τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι τα κονδύλια της νέας ΚΑΠ που ανέρχονται σε 19 δισ. ευρώ είναι «προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη».

Τέλος υπογράμμισε ότι έμεινε ο «όρθιος ο πρωτογενής τομέας σε μια δύσκολη περίοδο, κάνοντας μεταρρυθμίσεις υπό τις οδηγίες του πρωθυπουργού» συμπληρώνοντας ότι «οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί πλέον είναι συνθήκες μεγάλης αναπτύξεως».

Παράδοση – παραλαβή υπουργείου Εξωτερικών

«Αυτά τα χρόνια εργαστήκαμε με γνώμονα την απόλυτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, πιστοί σε μια πολύ βασική αρχή, στην αρχή του απαραβίαστου των συνόρων και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών», υπογράμμισε ο πρώην πλέον υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών.

«Αυτό που είχαμε πάντα στο μυαλό μας είναι ότι ο διάλογος είναι το μέσο για την επίλυση των διαφορών, για την προάσπιση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε αναλάβει την οργάνωση της Our Ocean Conference 2024 μαζί με τις ΗΠΑ», επεσήμανε.

Μιλώντας για τη στρατηγική του ΥΠΕΞ, αναφέρθηκε σε ένα «πολυεπίπεδο πλέγμα κύκλων» και σημείωσε ότι δημιουργήθηκαν δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας με χώρες της Μέσης Ανατολής, της υποσαχάριας Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, της Καραϊβικής, της Αυστραλίας.

Πολλές χώρες που επισκέφθηκε, όπως είπε, ήταν η πρώτη φορά που τις επισκεπτόταν Έλληνας υπουργός, ενώ σημείωσε πως προωθήθηκε η υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Έχουμε ήδη 120 γραπτές δεσμεύσεις και δεν υπάρχει αντίπαλος μας προς το παρόν», ανέφερε.

Ακόμη προωθήθηκε η υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εκστρατείες που αναλαμβάνονται για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας. Υπεγράφησαν συμφωνίες με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τη Σαουδική Αραβία, συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία, υπήρξε συμφωνία επί της αρχής με την Αλβανία για το θέμα της παραπομπής του θέματος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

«Ως κατακλείδα υπερηφάνως λέω ότι είμαι ο πρώτος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών από το 1947 που απέρχεται από το υπουργείο με την ελληνική επικράτεια μεγαλύτερη από ότι την παρέλαβα».

Ακόμη επεσήμανε πως «μπορέσαμε και αντιμετωπίσαμε τον κορονοϊό, το υπουργείο συνέχισε να λειτουργεί κανονικά, αλλά μας έδωσε την ευκαιρία της διπλωματίας των εμβολίων και κατά συνέπεια να χτίσουμε γέφυρες με αυτές τις χώρες».

Είχαμε τρεις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού συμπατριωτών μας από το Αφγανιστάν, την Ουκρανία και το Σουδάν. «Αναπτύξαμε τη διπλωματία των χαρτών, εξηγήσαμε δηλαδή σε όλη την ανθρωπότητα ποια είναι η πραγματική διαφορά και η διάστασή της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, για να μη διατηρείται η εντύπωση ότι η ένταση που υπήρχε τα τριάμισι από τα τέσσερα χρόνια με την Τουρκία οφειλόταν σε μια διαφορά που είχε ιστορικές ρίζες και όχι νομικές».

«Είμαι ευτυχής γιατί αφήνουμε τη σχέση μας με την Τουρκία σε ένα σημείο που έχει δημιουργηθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας και εκφράζω την ευχή αυτό το μικρό παράθυρο να γίνει μια μεγάλη πύλη», τόνισε και πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Τουρκία. Βεβαίως δεν επιτρέπεται εφησυχασμός».

Στο εσωτερικό, όπως τόνισε, υπήρξε η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του υπουργείου, με εκσυγχρονισμό των δομών και αξιοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού με νέα ψηφιακή εργαλεία. «Θα επιτραπεί η αλληλεπίδραση της οικονομικής, της πολιτικής και της δημόσιας διπλωματίας, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο υπουργείο», ανέφερε.

Εξέφρασε ευχαριστίες στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και στους υφυπουργούς κ. Κατσανιώτη και κ. Φραγκογιάννη και στους στενούς του συνεργάτες και σε όλα τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών.

«Νομίζω ότι μπορούμε να φύγουμε υπερήφανοι από αυτό το υπουργείο», υπογράμμισε.

Τέλος, ευχήθηκε καλή επιτυχία στα καθήκοντά του και σημείωσε ότι όλες οι επαφές που έχει αναπτύξει, καθώς και ο ίδιος, βρίσκονται στη διάθεσή του.

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Υγείας

Το χαρτοφυλάκιο της Υγείας παρέλαβε από τον απερχόμενο υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, η οποία ορκίστηκε το πρωί με την υπηρεσιακή κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά.

Οι δύο απερχόμενοι, Θάνος Πλεύρης και Μίνα Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, καλωσόρισαν την κυρία Κοτανίδου στο υπουργείο και της ευχήθηκαν καλή τύχη.

Η κυρία Κοτανίδου κατά την διάρκεια της πανδημίας είχε τεθεί επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για το σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και συμμετείχε στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. 

Κατά την παράδοση, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στο έργο του στο Υπουργείο Υγείας, λέγοντας όμως χαρακτηριστικά ότι «σε αυτό το υπουργείο ο υπουργός δεν θα πρέπει να είναι ικανοποιημένος και πάντα θα πρέπει να σκέφτεται τι περισσότερο μπορεί να κάνει για τους ασθενείς». Στο Υπουργείο Υγείας είπε, απευθυνόμενος στη νέα υπουργό, «δεν υπάρχει υπηρεσιακός χρόνος, διαχειρίζεται καθημερινά κρίσεις και την υγεία των πολιτών».

Από την πλευρά της η κυρία Κοτανίδου ανέφερε: «Η τύχη που μου ευχήθηκε ο υπουργός μάλλον θα μου χρειαστεί. Ευτυχώς είναι ένας μόνο μήνας που θα περάσει. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε κάτι έκτακτο, διότι αν συμβεί θα σας ξανακαλέσουμε πίσω στο Υπουργείο».

Στην θητεία τους στο υπουργείο Υγείας και στο έργο τους αναφέρθηκαν οι Μίνα Γκάγκα και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Σε «οικογενειακό» και ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από τον τέως υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη στον μέχρι χτες στενό του συνεργάτη από την θέση του υφυπουργού και νυν υπηρεσιακό υπουργό Ευάγγελο Τουρνά.

Ο κ. Στυλιανίδης, στην εκδήλωση που έγινε στο αμφιθέατρο του υπουργείου στην λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι, δεν έκρυψε την συγκίνηση του, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλο το προσωπικό και τόνισε ότι παραδίδει αυτό το πολύ δύσκολο χαρτοφυλάκιο σε πολύ έμπειρα χέρια, δοκιμασμένα και άξια.

«Το ξέρω από πρώτο χέρι, το έζησα και το επιβεβαίωσα σε πολύ δύσκολες στιγμές», υπογράμμισε ο απερχόμενος υπουργός και σημείωσε: «Η παραμονή του Βαγγέλη Τουρνά ως υπουργού στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, ήταν αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αίτημα δικό μου και άλλων. Γιατί ο Ιούνιος δεν είναι εύκολος μήνας για την αντιπυρική περίοδο».

Ο κ. Στυλιανίδης έκανε μια συνοπτική παρουσίαση του έργου που επιτεύχθηκε από την ίδρυση του υπουργείου, το οποίο χαρακτήρισε «ναρκοπέδιο», λέγοντας ότι από την αρχή διαπίστωσε ότι έχει να αντιμετωπίσει στο έργο του μεγάλες δυσκολίες νομικού χαρακτήρα, αλλά στήθηκε πάνω σε μια σύγχρονη βάση, με στόχο να δοθεί στους υπηρεσιακούς παράγοντες, δηλαδή στην ηγεσία και τα στελέχη της πυροσβεστικής, η δυνατότητα να αποφασίζουν στη δύσκολη στιγμή, όχι μόνο από ένστικτο και την εμπειρία τους, αλλά έχοντας στο πλευρό τους μια επιστημονική ομάδα που θα μπορεί να τους συντρέξει. 
 
«Η πυροσβεστική έχει στελέχη και μέλη εξαίρετα, ικανά να φέρουν εις πέρας μία τόσο δύσκολη αποστολή», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, ενώ σε ανάρτησή του στα social media λίγο αργότερα, αναφέρει: «Υπερήφανος για τον επαγγελματισμό των πυροσβεστών μας. Υπό οποιαδήποτε συνθήκη, εντός και εκτός συνόρων. Αποτελούν πρότυπο για τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Αξίζουν καθολική αναγνώριση και την πλήρη στήριξή μας».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο τέως υπουργός έκανε ειδική αναφορά στο νομικό σύστημα ποινικοποίησης των επιχειρησιακών αποφάσεων των πυροσβεστών την ώρα της μάχης, το οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτο και υποστήριξε πως πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος, από όπου και αν βρίσκεται, είτε εδώ, είτε στην Ευρώπη, θα είναι από τους βασικούς συμμάχους του Πυροσβεστικού Σώματος.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023: Αυτά είναι τα τελικά αποτελέσματα

Μάντζος: Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ (Video)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τον Κωνσταντίνο Τασούλα προτείνει εκ νέου για Πρόεδρο της Βουλής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01