search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:08
MENU CLOSE

Εκλογές 2023: Ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση – Σε λίγο η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

26.05.2023 11:40
orkomosia-ipiresiakis-kivernisis_2605_1200-700_new

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12:00 η ορκωμοσία των μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Ιωάννη Σαρμά, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το νέο μεταβατικό υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει αμέσως μετά, υπό την προεδρια τον Ι. Σαρμά στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια οι υπουργοί θα μεταβούν στα υπουργεία τους για τις τελετές παράδοσης παραλαβής.

Από τους 20 υπουργούς οι 18 έδωσαν θρησκευτικό όρκο και μόνο η υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δανιήλ Εσδράς, έδωσαν πολιτικό όρκο τον οποίο εκφώνησε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολούθησε η διαδικασία υπογραφής του σχετικού πρωτοκόλλου με τις δύο πρώτες να μπαίνουν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό για να ακολουθήσουν στη συνέχεια ένας-ένας όλοι οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης που έχει καθήκον να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Σημειώνεται πως την Κυριακή, στις 6 το απόγευμα θα ορκιστεί η νέα Βουλή. Τη Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10.30 το πρωί, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον πρόεδρο του σώματος.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η έκδοση και η θυροκόλληση του νέου Προεδρικού Διατάγματος για την εκ νέου διάλυση της Βουλής και τον επίσημο προσδιορισμό της ημέρας διεξαγωγής των νέων εκλογών με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και το μπόνους των έως 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

Τι δήλωσαν οι νέοι υπουργοί

Από τους πρώτους που έφτασαν στο υπουργικό ήταν ο υπηρεσιακός Αγροτικής ΑνάπτυξηςΓεώργιος Τσακίρης, ο οποίος δήλωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο έτσι ώστε να τακτοποιήσουμε πράγματα που έχουν δρομολογηθεί για να μην έχουμε εκκρεμότητες».

Από την πλευρά της η υπηρεσιακή υπουργός ΥγείαςΑναστασία Κοτανίδου, είπε ότι «χρέος μου είναι να πάω, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχω άριστη συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε να φανώ αντάξια».

Ο υπουργός Παιδείας, Χρήστος Κίττας, είπε ότι «αυτή τη στιγμή το μυαλό μου είνα στα παιδιά που ετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες και τα παιδιά που δίνουν ήδη εξετάσεις στα Λύκεια».

Στο Προεδρικό Μέγαρο έχει προσέλθει, επίσης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής ΠροστασίαςΕυάγγελος Τουρνάς αλλά και ο υπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και ο υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Κλιάρης.

«Μεγάλη τιμή που μας αναθέτουν αυτό το καθήκον προς την πολιτεία, Θα το ασκήσουμε όπως πρεπει ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό στη λειτουργία του κράτους χωερίς κανένα κενό», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Σπυρόπουλος, ευχήθηκε «καλή δύναμη, ένας μήνας είναι και με το καλό η κάλπη, εκκρεμότητες θα δούμε ώστε να αφήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερες», αποκαλύπτοντας ότι του τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός.

«Αισθάνομαι πολύ μεγάλη τιμή που θα αναλάβω το υπουργείο αυτό για να προσφέρω αυτά που θα προσφέρω για να λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός μέχρι να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και να παραδώσω στον νέο υπουργό», είπε η υπουργός Εργασίας Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου.

Ακολουθεί η σύνθεση της Κυβέρνησης:

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΜΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΚΟΥΡΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΕΛΑΓΙΔΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΕΛΕΝΗ ΛΟΥΡΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΣΚΑΡΕΛΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΤΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΠΑΤΡΙΝΑ ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΠΡΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΑΛΟΥΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΛΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΠΑΝΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΔΑΝΙΗΛ ΕΣΔΡΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΛΙΑΡΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΙΩΑΝΝΑ ΔΡΕΤΤΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥΡΝΑΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ:
ΗΛΙΑΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ

Διαβάστε επίσης:

Πόπη Τσαπανίδου: «Δεν παραιτήθηκα, έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση του Τσίπρα»

Εύα Καϊλή: Οι έξι όροι για να μείνει χωρίς βραχιολάκι

Τσίπρας: Επανεκκίνηση μετά το «πένθος», διόρθωση λαθών, αυστηρές προειδοποιήσεις στο εσωτερικό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:05