search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 06:34
MENU CLOSE

Τσίπρας: Η ΝΔ και ο Μητσοτάκης θέλουν πολλά μικρά κόμματα αδύναμα και όχι ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ – Καμία ψήφος χαμένη

31.05.2023 21:34
tsipras nikaia new

Με το μήνυμα ότι δεν εγκαταλείπει τη μάχη σε αυτή την τελική και κρίσιμη κάλπη, ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στη Νίκαια, πρώτο σταθμό της νέας προεκλογικής εκστρατείας του εν όψει της κάλπης της 25ης Ιουνίου.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι αυτό είναι μήνυμα και προς τα κέντρα εξουσίας που όπως είπε θέλουν να επαναφέρουν τον «συστημικό δικομματισμό», βολή για το ΠΑΣΟΚ, με… το καλησπέρα.

Ανέδειξε τον ιδιαίτερο συμβολισμό της Νίκαιας ως αφετηρία αυτής της μάχης λέγοντας πως δεν είναι τυχαίο που ξεκινά πάλι «από την Κοκκινιά, των εργατικών αγώνων, της εθνικής αντίστασης, των προσφύγων, του μπλόκου» από εκεί που η Αριστερά έχει τις ρίζες της.  

Διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη μάχη «γιατί χαμένες μάχες δεν υπάρχουν», από την άλλη άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν χαμένες ψήφοι, λέγοντας ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης θέλουν πολλά μικρά κόμματα αδύναμα απέναντί «και όχι έναν ισχυρό αντίπαλο που τους κοιτάει στα μάτια» και να μπορεί να αποτρέψει το σχέδιο κοινωνικής λεηλασίας.

Απευθυνόμενος σε όσους αναρωτιούνται γιατί να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ αφού είναι δύσκολη η ανατροπή του αποτελέσματος και σκέφτονται να ψηφίσουν μικρά κόμματα, απάντησε πως «αυτό ακριβώς επιθυμεί η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης για να είναι ανενόχλητοι».

Απευθύνθηκε στους δημοκρατικούς πολίτες, «που δεν επέλεξαν και δεν θα επιλέξουν τη ΝΔ», σε όσους καταλαβαίνουν «πόσο δυσμενές θα είναι για τη χώρα, για τη κοινωνία, για τη δημοκρατία, στη τελική και κρίσιμη κάλπη που θα κρίνει τη ζωή μας για τα επόμενα 4 χρόνια, να καταγραφεί παρόμοιο αποτέλεσμα με αυτό της 21ης Μαίου».

Κάλεσε λοιπόν σε συστράτευση τους προοδευτικούς πολίτες, αυτούς που απογοητεύτηκαν από τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνους που απείχαν θεωρώντας ότι όλοι ίδιοι είναι, αλλά και εκείνους που επέλεξαν μικρότερα κόμματα καλώντας τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη μάχη που ταύτισε με τις ανάγκες των πολιτών και το συμφέρον της χώρας.

«Ψηφίζουμε για τη ζωή μας, όχι για το κόμμα μας» είπε προς το κλείσιμο της ομιλίας του γιατί «μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε τη προοπτική μιας ανεξέλεγκτης και αλαζονικής Δεξιάς διακυβέρνησης» και «την επιβολή ενός προγράμματος, που θα κοστίσει πανάκριβα στο λαό και τη χώρα».

«Καμιά ψήφος χαμένη, καμιά ψήφος χωρίς στόχο, καμιά ψήφος που να μην υπολογίζει αυτό που έρχεται», σημείωσε παραπέμποντας στη λογική περί «χαμένης ψήφου» στα μικρότερα κόμματα.

Να φορολογηθούν τα υπερκέρδη 7 – 8 μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων

Αναφερόμενος στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας για τα οποία πρέπει να γίνει συζήτηση αναφέρθηκε καταρχάς στην ακρίβεια λέγοντας πως η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας στην πράξη είναι «τα ουρανοκατέβατα κέρδη για τους μεγάλους ομίλους – 6 δις σε παρόχους ενέργειας και διυλιστήρια – η ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία και η αισχροκέρδεια, τα pass φιλανθρωπίας για τους πολλούς, η μεγάλη μείωση της αγοραστικής δύναμης έως και 40% μισθών και συντάξεων» αλλά και η «επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δηλώνει και το ανακαλύψαν δήθεν σήμερα, 2 χρόνια το λέμε ότι πρέπει να φορολογηθούν τα υπερκέρδη 7 – 8 μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για να αποδοθούν στην ελληνική κοινωνία». Εμείς, τόνισε «δε μιλάμε για φόρους στους μικρομεσαίους, στη μεγάλη πλειοψηφία, στη μεσαία τάξη», αλλά για μείωση της έμμεσης φορολογίας που έχει πλήξει τη μεγάλη πλειοψηφία.

Με την επικράτηση της ΝΔ, είπε «θα επικρατήσει ο νόμος του ισχυρού» αλλά υπάρχει απάντηση και αυτή είναι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση στον ΦΠΑ και στον ΕΦΚ, οι έλεγχοι στην αγορά.

Αφήνουν τους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς περίθαλψη

Αναφερόμενος στο θέμα της Δημόσιας Υγείας, μεταξύ άλλων παρέπεμψε στο ζήτημα της επικαιρότητας δηλαδή την ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εκατοντάδων ελεύθερων επαγγελματιών «που σε συνθήκες κρίσης δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές». Οι ίδιοι είπε, που διέδιδαν το άθλιο ψέμα δύο μέρες πριν τις εκλογές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν θα αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές «δέκα μέρες μετά αφήνουν χωρίς περίθαλψη δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες». Εμείς, σημείωσε «με μνημόνια καλύψαμε 2,5 εκ ανασφάλιστους» και «αυτοί χωρίς μνημόνια αφήνουν εκτός κάλυψης όποιον δεν έχει να πληρώσει».

Ζήτησε λοιπόν από τους ψηφοφόρους να στηρίξουν με την ψήφο τους στην κάλπη το πρόγραμμα για ρύθμιση των οφειλών με κούρεμα και 120 δόσεις αλλά και το πρόγραμμα για ένα νέο ΕΣΥ, αναβαθμισμένο, με ανθρώπους που θα πληρώνονται καλύτερα και θα εργάζονται με ασφάλεια.

Αναφορικά με τη δημόσια Παιδεία, έπιασε το νήμα από τις υβριστικές δηλώσεις Ψαριανού για τους καθηγητές και κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ για να στηρίξουν ένα πρόγραμμα προσλήψεων καθηγητών στη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ένα πρόγραμμα δημόσιας παιδεία χωρίς φραγμούς για όλα τα παιδιά.

Για τις δημόσιες υποδομές ανέφερε πως «διαφήμιζαν το σιδηρόδρομο και καταλήξαμε στην τραγωδία των Τεμπών. Διαφήμιζαν το επιτελικό κράτος και καταλήξαμε σε τραγωδίες. Διαφήμιζαν το ψηφιακό κράτος και καταλήξαμε στην πρόσφατη ιλαροτραγωδία των ενδοσχολικών εξετάσεων».  

Αναφέρθηκε στους  πλειστηριασμούς που έρχονται παραπέμποντας στην αναφορά Μητσοτάκη ότι θέλει να τσακίσει όσους κρύφτηκαν πίσω από το νόμο Κατσέλη και έσωσαν τη περιουσία τους, επειδή τους θεωρεί κακοπληρωτές και τον αποκάλεσε «αρχικακοπληρωτή». Προειδοποίησε πως έρχεται τσουνάμι πλειστηριασμών μετά τις εκλογές που θα σημάνει την μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου στη χώρα και κάλεσε τους πολίτες να μην αφήσουν να συμβεί, αλλά να πάνε στις κάλπες για να στηρίξουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που προστατεύει από τα funds τη πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη και την αγροτική γη.

Ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου ανάκαμψης, με έντιμη διαχείριση

Τέλος αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης λέγοντας πως είναι ένα ζήτημα για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μιλήσει στον κόσμο παρά τους τεχνικούς όρους καθώς τα επόμενα χρόνια θα εισρεύσουν στη χώρα σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι, μαζί με το ΕΣΠΑ πάνω από 70 δις συνολικά. Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι «σπαταλά αυτήν την ευκαιρία», δίνοντας τα χρήματα «σε λίγους και ισχυρούς, επιδοτώντας χρόνιες παθογένειες, μετατρέποντας ένα εργαλείο ανάπτυξης σε μηχανισμό μικροπολιτικής διαχείρισης». «Είναι μια επιλογή που ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας» πρόσθεσε. Και έθεσε το αν θα εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός αυτά τα κονδύλια και τη χρήση τους σε κείνους «που απέδειξαν την προηγούμενη τετραετία πώς σχέδιό τους ήταν οι απευθείας αναθέσεις και η φτηνή ανάπτυξη, δίχως προστιθέμενη αξία, δίχως παραγωγικό πρόσημο, δίχως αξιοπρεπείς αμοιβές; Ή θα στηρίξει στη κάλπη ένα πρόγραμμα ανακατεύθυνσης των πόρων, με στόχο την παραγωγική τους επένδυση για το καλό της οικονομίας και της κοινωνίας; Τη περιφερειακή ανάκαμψη και τη στήριξη των ΜμΕ; Την ενίσχυση των δημόσιων υποδομών», με εντιμότητα στην κατανομή και τη διαχείρισή τους.

Επίθεση στους «μικρούς»: Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα κι αυτοί κοιτούσαν πώς θα μεγαλώσουν τα δικά τους χωράφια»

Στην κάλπη θα υπάρχουν πολλά ψηφοδέλτια είπε αλλά «μία είναι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης στην δεξιά του Μητσοτάκη» παραπέμποντας στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στη συνέχεια επιτέθηκε εκ νέου στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις λέγοντας πως έχασαν μια μεγάλη ελευθερία καθώς όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έτεινε το χέρι της συνεργασίας αυτοί κοιτάγανε πως θα το κοντύνουν. «Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα και το μέλλον της κι αυτοί κοιτάζαν πώς θα μεγαλώσουν τα δικά τους τα χωράφια. Έχουμε ευθύνες αλλά έχουν κι αυτοί μεγάλες ευθύνες και φαίνεται να μην τους νοιάζει που η χώρα οδηγείται αν δεν ανατραπεί ο συσχετισμός σε μια ανεξέλεγκτη δεξιά». Καλούμε, είπε όλους τους πολίτες «να αποτρέψουμε αυτή την προοπτική».

Διαβάστε επίσης:

Πολύ μειωμένο το ενδιαφέρον των πολιτών για τις επόμενες εκλογές

Ανδρουλάκης: Δεν θα μας κάμψουν τα fake news και οι τραμπισμοί της Ν.Δ.

Θεόδωρος Πάγκαλος: Όταν «κάρφωνε» τον Τσοχατζόπουλο – «Ούτε για θυρωρό των γραφείων του ΠΑΣΟΚ δεν θα τον ψήφιζα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42