search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 00:46
MENU CLOSE

Προσπάθεια ουκρανικής αντεπίθεσης – Nέα έφοδο απέκρουσαν οι Ρώσοι, κατέστρεψαν 8 Leopard

06.06.2023 00:41
tank-war-ukraine-russia-1-new
Photo: РИА Новости

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά του απέκρουσαν νέα μεγάλης κλίμακας έφοδο από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, καταφέρνοντάς τους τεράστιες απώλειες σε προσωπικό και καταστρέφοντας οκτώ βαριά άρματα μάχης Leopard.

«Αφού υπέστη βαριές απώλειες την προηγουμένη, το καθεστώς του Κιέβου αναδιοργάνωσε τα υπολείμματα της 23ης και της 31ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας σε χωριστές ανασυνταγμένες μονάδες, που συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις», ανέφερε το υπουργείο μέσω Telegram.

«Τους καταφέρθηκε ήττα με πολλαπλά πυρά από τις δυνάμεις του (ρωσικού) στρατού, αεροσκάφη, τις πυραυλικές δυνάμεις και το πυροβολικό, καθώς και βαριά φλογοβόλα», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα η Ρωσία χτυπάει κρίσιμες στρατηγικής σημασίας υποδομές της Ουκρανίας, στοχεύοντας σε αποθήκες οπλικών συστημάτων και βιομηχανίες κατασκευής συστημάτων, προκειμένου να χαλάσουν τα σχέδια των Ουκρανών για την αντεπίθεση. Συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας ενεργοποιήθηκαν για να αποκρούσουν νέα αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση Κιέβου μέσω Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες.

Νωρίτερα, η Μόσχα ανέφερε πως οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν επίθεση ευρείας κλίμακας στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, αν και δεν είναι σαφές ακόμη εάν πρόκειται για την πολυσυζητημένη αντεπίθεσή τους.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν αναφέρει κάτι για τη Ντανιέτσκ και απέφυγαν τις ερωτήσεις για το ζήτημα. Σε προπαγανδιστικό βίντεο που διένειμε την Κυριακή, απαιτώντας από τους πάντες σιωπή σχετικά με τις ενέργειες του στρατού, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως «η αρχή» της αντεπίθεσης «δεν θα αναγγελθεί».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε πως οι δυνάμεις του κατέστρεψαν 28 άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 8 Λέοπαρντ που έστειλαν στο Κίεβο οι σύμμαχοί του στη Δύση, καθώς και 109 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ). Υπολόγισε πως οι ουκρανικές απώλειες ανήλθαν σε 10.500 στρατιωτικούς, χωρίς να διευκρινίσει αν ο αριθμός αυτός αφορά μόνο νεκρούς ή και τραυματίες.

Νωρίτερα, ερωτηθείς αν οι πρωινές επιθέσεις αντιπροσωπεύουν την έναρξη της αντεπίθεσης της Ουκρανίας εναντίον της ρωσικής εισβολής, που αναμένεται εδώ και καιρό, ο Ολέξιι Ντανίλοφ, γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας, δήλωσε στο Reuters: «Ο πόλεμος συνεχίζεται. Μέχρι την πλήρη νίκη».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα πως η Ουκρανία επιτέθηκε χθες, Κυριακή, το πρωί με έξι μηχανοκίνητα τάγματα και δύο τάγματα αρμάτων μάχης στο νότιο Ντονέτσκ, όπου η Μόσχα θεωρεί εδώ και καιρό ότι η Ουκρανία θα θελήσει να δημιουργήσει μια σφήνα στα ελεγχόμενα από τη Ρωσία εδάφη.

Το πρωί της 4ης Ιουνίου ο εχθρός εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση σε πέντε τομείς του μετώπου προς την κατεύθυνση του Νότιου Ντονέτσκ», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε δήλωση που καταχώρισε στο Telegram στη 1:30 π.μ. (ώρα Μόσχας και ώρα Ελλάδας).

«Ο στόχος του εχθρού ήταν να διαπεράσει την άμυνά μας στον πιο ευάλωτο, κατά την άποψή του, τομέα του μετώπου», ανέφερε. «Ο εχθρός δεν πέτυχε τους στόχους του, δεν είχε επιτυχία».

Ουκρανοί αξιωματούχοι από την άλλη διέψευσαν ότι έχει ξεκινήσει η μεγάλη, αναμενόμενη εδώ και μήνες, αντεπίθεση του Κιέβου, αν και ανέφεραν ότι πέτυχαν κάποια κέρδη κατά μήκος της γραμμής του μετώπου. Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει, ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Δεν έχουμε τέτοιες πληροφορίες και δεν σχολιάζουμε οποιουδήποτε είδους ψευδείς ειδήσεις».

Βορειότερα, κοντά στη διαφιλονικούμενη πόλη του Μπαχμούτ, ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας Ολεξάντρ Σίρσκιι ανέφερε πως ουκρανικές δυνάμεις «προωθούνται».

Ο επικεφαλής των ρώσων μισθοφόρων Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τμήμα του οικισμού Μπερχίβκα, βόρεια του Μπαχμούτ, κάνοντας λόγο για «ατίμωση».

Στην ημερήσια αναφορά του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου αναφέρεται μόνο πως σημειώθηκαν 29 μάχες στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, ενώ το ουκρανικό Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών ανέφερε πως η Ρωσία θα επιδιώξει να διαδώσει ψεύδη.

«Για να πλήξουν το ηθικό των Ουκρανών και να παραπλανήσουν την κοινότητα (περιλαμβανομένου του δικού τους πληθυσμού), ρώσοι προπαγανδιστές θα διαδώσουν ψευδείς πληροφορίες για την αντεπίθεση, τις κατευθύνσεις τις και τις απώλειες του ουκρανικού στρατού», ανέφερε.

Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε «τα νέα που περιμέναμε», όπως είπε, από τους στρατιώτες που πολεμούν εντός και γύρω από την κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ, χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

«Είμαι ευγνώμων στον κάθε στρατιώτη, σε όλους τους υπερασπιστές μας, άνδρες και γυναίκες, που μας έδωσαν σήμερα τα νέα που περιμέναμε. Εξαιρετική δουλειά, στρατιώτες του τομέα της Μπαχμούτ!» είπε ο Ζελένσκι στο βραδινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος ειρωνεύτηκε την «υστερική αντίδραση» της Ρωσίας σε κάθε ενέργεια των ουκρανικών δυνάμεων. «Βλέπουμε μέχρι ποιου σημείου η Ρωσία αντιδρά υστερικά σε κάθε πρόοδο που κάνουμε στον τομέα αυτόν, σε κάθε θέση που καταλαμβάνουμε. Ο εχθρός ξέρει ότι η Ουκρανία θα νικήσει», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι ξεχώρισε «δύο μονάδες» οι οποίες «υπερασπίστηκαν αποφασιστικά και αποτελεσματικά τις θέσεις μας, κατέστρεψαν τους κατακτητές και, το σημαντικότερο, προχώρησαν προς τα εμπρός».

Η Ουκρανία διαθέτει αρκετά όπλα για την αντεπίθεσή της και η επιχείρηση αυτή θα δώσει στη χώρα τη νίκη που χρειάζεται ώστε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Στη συνέντευξή του ο Κουλέμπα παραδέχτηκε ότι «πιθανότατα» θα καταστεί δυνατόν να θέσει υποψηφιότητα η Ουκρανία για ένταξη στο ΝΑΤΟ μόνο αφού τερματιστούν οι εχθροπραξίες.

Όταν ρωτήθηκε ωστόσο, απέφυγε να διευκρινίσει αν η αντεπίθεση έχει ήδη ξεκινήσει. Απάντησε ότι το σημαντικότερο δεν είναι το πότε ξεκίνησε αλλά να τελειώσει με νίκη της Ουκρανίας.

Ο επόμενος μεγάλος στόχος του Κιέβου είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ γιατί, όπως είπε, «δεν θα σταματήσει αυτόν τον πόλεμο αλλά τους μελλοντικούς πολέμους».

«Για αυτό ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στην περιοχή είναι να φτάσουμε στο σημείο όπου η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» επέμεινε.

Εδώ και μήνες οι ουκρανικές αρχές λένε ότι προετοιμάζουν μια μεγάλη αντεπίθεση ώστε να αναγκάσουν τις ρωσικές δυνάμεις να αποσυρθούν από τις κατεχόμενες περιοχές. Προειδοποίησαν όμως ότι δεν θα αποκαλύψουν τίποτα για τα σχέδιά τους, ούτε το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης.

«Οι αμυντικές επιχειρήσεις (σ.σ. της Ουκρανίας) περιλαμβάνουν ενέργειες αντεπίθεσης. Κατά συνέπεια, σε ορισμένους τομείς, διεξάγουμε επιθετικές ενέργειες», είπε νωρίτερα η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ. Η ίδια έκανε λόγο, χωρίς διευκρινίσεις για «μικροσυγκρούσεις» στα νότια, όπου οι ρωσικές δυνάμεις «αμύνονται».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στην επικείμενη ουκρανική αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων… σταυρώνοντας τα δάχτυλά του.

Υποδεχόμενος στο Οβάλ Γραφείο, την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τι πιθανότητες επιτυχίας έχει η αντεπίθεση που σχεδιάζει η Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν «απάντησε» χωρίς να μιλήσει, υψώνοντας απλώς το χέρι και σταυρώνοντας τα δάχτυλά του. Νωρίτερα σήμερα η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ ανακοίνωσε ότι η χώρα της ξεκίνησε μια «αμυντική επιχείρηση» που «περιλαμβάνει ενέργειες αντεπίθεσης», χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για τη μεγάλη αντεπίθεση που προαναγγέλλεται εδώ και μήνες από το Κίεβο.

Πάντως πριν από δύο μήνες, ορισμένα από τα δεκάδες απόρρητα ντοκουμέντα του αμερικανικού Πενταγώνου και της CIA που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο εμφάνιζαν τις αμερικανικές υπηρεσίες να αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Κάτω από το 40% ο πληθωρισμός για πρώτη φορά εδώ και 16 μήνες

Ουκρανία: Πληθαίνουν οι επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας

ΗΠΑ: Θρίλερ με τη συντριβή του Cessna – 4 νεκροί

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 00:45