search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 12:41
MENU CLOSE

Ρωσία: Ένα αριστούργημα της τέχνης στην υπηρεσία του «ιερού πολέμου» του Πούτιν (Video/Photo)

06.06.2023 10:06
mosxa new

Ο καθεδρικός ναός του Χριστού Σωτήρος στην Μόσχα αντηχεί από τις ψαλμωδίες. Είναι γεμάτος από πιστούς και πολλοί έχουν σπεύσει ειδικά για να προσκυνήσουν την περίφημη εικόνα της Αγίας Τριάδας, που αποδίδεται στον ζωγράφο Αντρέι Ρούμπλεφ.

Είναι μία εικόνα 600 χρόνων, ίσως το πολυτιμότερο έργο εκκλησιαστικής τέχνης της Ρωσίας.

Για έναν αιώνα αυτή η εξαιρετικά εύθραυστη εικόνα βρισκόταν στην Πινακοθήκη Τρετιάκοφ, στην Μόσχα. Κάτω από τα άγρυπνα μάτια συντηρητών τέχνης και με έλεγχο της θερμοκρασίας και της υγρασίας στο σημείο όπου εκτίθετο.

Όμως με εντολή άνωθεν και συγκεκριμένα από το Κρεμλίνο, η εικόνα μεταφέρθηκε στον ναό του Χριστού Σωτήρος και ο πατριάρχης Κύριλλος είναι ενθουσιασμένος.

«Η εικόνα επιστρέφει στην εκκλησία σε μία περίοδο που η πατρίδα μας είναι αντιμέτωπη με τις εχθρικές δυνάμεις», είπε ο πατριάρχης στους πιστούς την Κυριακή.

«Επιστρέφει για να μπορέσουμε να προσευχηθούμε στον Θεό και να του ζητήσουμε να βοηθήσει την χώρα, να προσευχηθούμε για τον ορθόδοξο πρόεδρό μας, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αποφάσισε να έρθει εδώ η εικόνα».

Οι αντιρρήσεις των ειδικών

Ο πατριάρχης είναι ικανοποιημένος, αλλά η μεταφορά της εικόνας από την πινακοθήκη έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις.

Ένας από τους πιο γνωστούς ιστορικούς τέχνης της Ρωσίας, ο Λεβ Λίφσιτς, ήταν μεταξύ αυτών των ειδικών που εισηγήθηκαν να μην μετακινηθεί η εικόνα από την Πινακοθήκη Τρετιάκοφ, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να υποστεί μεγάλη ζημιά.

«Αυτή η απόφαση ήταν προσωπική ιδιοτροπία κάποιου ατόμου. Το Συμβούλιο Συντηρητών (της Πινακοθήκης Τρετιάκοφ) ήταν κατηγορηματικά αντίθετο», λέει στο BBC ο Λεφ Λίφσιτς.

«Όσο η εικόνα ήταν στο μουσείο, με μια ομάδα συντηρητών από πάνω, ήταν σαν να είχαμε έναν άνθρωπο σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Την παρακολουθούσαμε όλο το 24ωρο με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα. (Η μετακίνηση της εικόνας) είναι μια πολιτική απόφαση. Αυτοί που έχουν την εξουσία βλέπουν στους ουρανούς και ελπίζουν για βοήθεια από ψηλά», προσθέτει ο Λεφ Λίφσιτς.

Ή εν πάσει περιπτώσει, το Κρεμλίνο προσβλέπει στην βοήθεια της εκκλησίας για να διατηρηθεί η υποστήριξη των πιστών στην «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Ο πατριάρχης Κύριλλος υποστηρίζει το Κρεμλίνο και υπόσχεται «άφεση αμαρτιών» για τους στρατιώτες που χάνουν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών.

Η – κατά τον Κύριλλο – εκ Θεού εκπορευόμενη εξουσία Πούτιν

Επιπλέον κατά τον Κύριλλο η παντοδυναμία Πούτιν εκπορεύεται από τον Θεό.

«Ο Θεός σε έφερε στην εξουσία για να ασκήσεις καθήκοντα ιδιαίτερης σημασίας για το μέλλον της χώρας και ο λαός εμπιστεύεται την φροντίδα που δείχνεις», είπε ο πατριάρχης Κύριλλος στον Πούτιν, τον περασμένο Οκτώβριο.

Η έκθεση της εικόνας της Αγίας Τριάδας στον καθεδρικό ναό της Μόσχας, είναι μία ανταμοιβή για την πιστή ηγεσία της εκκλησίας.

«Η εκκλησία είναι πολύ σημαντικό στοιχείο της προσωπικής του ιδεολογίας», πιστεύει ο Αντρέι Κολέσνικοφ, του Carnegie Russia Eurasia Center.

«Ο εσωτερικός κύκλος του Πούτιν και ο ίδιος ο Πούτιν έχουν μία ιδεολογία: είναι θρησκευτική, αντιδυτική και ιμπεριαλιστική. Ποια είναι η βάση αυτής της ιδεολογίας; Όχι ο Μαρξισμός-Λενινισμός όπως στο παρελθόν, αλλά η θρησκεία», προσθέτει ο Κολέσνικοφ, μιλώντας στο BBC και τονίζει ότι ο πρόεδρος Πούτιν «είναι θρησκευόμενος άνθρωπος.

Αλλά επειδή ο χριστιανισμός, οι πραγματικές χριστιανικές αξίες δεν είναι η βαρβαρότητα, ο Πούτιν είναι πιστός μίας πολύ ιδιαίτερης έκφανσης της θρησκείας».

Έξω από τον ναό του Χριστού Σωτήρος στην Μόσχα κάνουν ουρές οι πιστοί για να προσκυνήσουν την εικόνα της Αγίας Τριάδας.

«Είναι δύσκολα τώρα με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Προσευχόμαστε για την νίκη», λέει στο bbc μία πιστή και μίαν άλλη εκφράζει την ελπίδα ότι «ο Θεός θα βοηθήσει» να τελειώσει ο πόλεμος.
Αλλά για την ρωσική ορθόδοξη εκκλησία, η εισβολή στην Ουκρανία είναι «ιερός πόλεμος».

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία: Ανατινάχθηκε πελώριο φράγμα στη Χερσώνα – Αλληλοκατηγορούνται Κίεβο και Μόσχα (videos)

Αγία Νάπα: Υπό κράτηση οι δύο Ελληνοκύπριοι για τον ξυλοδαρμό της νεαρής Τουρκοκύπριας (Video/Photos)

Προσπάθεια ουκρανικής αντεπίθεσης – Nέα έφοδο απέκρουσαν οι Ρώσοι, κατέστρεψαν 8 Leopard

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 12:40