search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 18:53
MENU CLOSE

Nέα ναυάγια μεταξύ Τυνησίας και Σικελίας – Τι σημαίνουν οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις

09.06.2023 17:02
navagia sikelia098- new

Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε άγνωστα μέχρι σήμερα ναυάγια σε υποθαλάσσια αρχαιολογική έρευνα στην Μεσόγειο και παρουσίασε τα ευρήματα σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, που έγινε υπό την αιγίδα της UNESCO.

Πρόκειται για τρία ρωμαϊκά ναυάγια που αρχικώς είχαν εντοπιστεί από τον ωκεανογράφο Ρόμπερτ Μπάλαρντ και την αρχαιολόγο Άνα Μαργκερίτ ΜακΚάν, στις δεκαετίες του 1980 και του 2000, αλλά και για άλλα ναυάγια που ήταν άγνωστα ως σήμερα. Η ομάδα των ερευνητών από την Αλγερία, την Κροατία, την Αίγυπτο, την Γαλλία, την Ιταλία, το Μαρόκο, την Ισπανία και την Τυνησία κατάφερε να φωτογραφήσει τα ναυάγια χρησιμοποιώντας τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια οχήματα –ROV- στη διάρκεια μίας αποστολής με το γαλλικό ερευνητικό σκάφος  Alfred Merlin, μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, του προηγούμενου έτους.

Η έρευνα έγινε στην ακτή Σέρκι της Τυνησίας και στο Κανάλι της Σικελίας, με στόχο την χαρτογράφηση και τη φωτογράφηση των ναυαγίων.

Τα τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια σκάφη κατέβηκαν σε βάθη που είναι απρόσιτα για τους δύτες και φωτογράφησαν τα ναυάγια και το φορτίο τους. Ένα από τα ROV κατέβηκε σε βάθος 700-900 μέτρων.

Η ακτή Σέρκι είναι ένα δύσκολο θαλάσσιο πέρασμα στο οποίο έχουν χαθεί πολλά πλοία από την αρχαιότητα μέχρι τον 20ο αιώνα, τα οποία κατέληξαν στον βραχώδη βυθό. Η περιοχή αυτή είναι εξαιρετικού ενδιαφέροντος για τους ερευνητές γιατί θεωρείται σημείο συνάντησης πολλών πολιτισμών της Μεσογείου.

Ένα ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος 411 μέτρων και οι ερευνητές σκοπεύουν να επιχειρήσουν την λεπτομερή φωτογράφησή του με τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια, τον επόμενο χρόνο.

Φως στις θαλάσσιες εμπορικές συναλλαγές στη Μεσόγειο

Ένα ROV, με το όνομα Hilarion, κινήθηκε στην πιο επικίνδυνη ζώνη της ακτής Σέρκι, όπου βρίσκεται ο ύφαλος Κέιθ, για να κάνει την πρώτη λεπτομερή μελέτη του βυθού. Ανοιχτά των τυνησιακών ακτών εντοπίστηκαν τρία άγνωστα μέχρι τώρα ναυάγια.

Δύο από αυτά εκτιμάται ότι είναι από τα τέλη του 19ου  αιώνα. Το ένα είναι ένα μεταλλικό μηχανοκίνητο σκάφος, στο οποίο δεν εντοπίστηκαν ενδείξεις φορτίου. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γερανοί που χρησιμοποιούνται για την καθέλκυση σωσίβιων λεμβών είχαν χρησιμοποιηθεί, κάτι που σημαίνει ότι ίσως κάποια μέλη του πληρώματος κατάφεραν να το εγκαταλείψουν. Το δεύτερο σκάφος είναι ένα ξύλινο αλιευτικό.

Το τρίτο ναυάγιο είναι ένα εμπορικό σκάφος του 1ου ή 2ου αιώνα και εντοπίστηκαν αμφορείς και αγγεία όπως αυτά που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι για να αποθηκεύουν κρασί.

Στη διάρκεια της έρευνας στην ευρύτερη περιοχή εντοπίστηκαν επίσης τρία ρωμαϊκά ναυάγια της περιόδου του 1ου π. Χ. αιώνα και του 1ου μ. Χ. , που ήταν εμπορικά. Γύρω από τα ναυάγια, που είχαν εντοπιστεί κατά το παρελθόν, αλλά φωτογραφήθηκαν λεπτομερώς τώρα, εντοπίστηκαν αμφορείς, κεραμικά, αγγεία και οικοδομικό υλικό. Πιθανολογείται ότι τα εμπορεύματα αυτά ήταν το αντικείμενο συναλλαγών μεταξύ των λαών της Μεσογείου που είχαν δοσοληψίες πριν από χιλιάδες χρόνια.

«Θα γράψουμε μία νέα σελίδα στην ιστορία του εμπορίου», δήλωσε η Μπάρμπαρα Νταβίντε, αρχαιολόγος και διευθύντρια της υπηρεσίας υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας. «Με την ανάλυση των φορτίων μπορούμε να μελετήσουμε τις σχέσεις που είχαν αναπτύξει οι χώρες της Μεσογείου και το θαλάσσιο εμπόριο που συνέδεε διαφορετικά τμήματα της Μεσογείου», πρόσθεσε.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τα ναυάγια και το φορτίο τους δίνουν την ίδια εικόνα που είχαν και όταν ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά σε αποστολές που έγιναν από το 1988 μέχρι το 2000. Τα ναυάγια βρίσκονται σε διεθνή ύδατα και αυτό τα καθιστά εύκολο στόχο για λεηλασία. Ωστόσο τίθενται πλέον υπό την προστασία της UNESCO, με βάση την Σύμβαση του 2001 για την Προστασία της Υποθαλάσσιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Διαβάστε επίσης:

Τα λάθη και οι ανοησίες που έκαναν οι πιο ευφυείς άνδρες…

Γαλλία: Ποιος είναι ο 24χρονος «ήρωας με το σακίδιο» που κυνήγησε τον δράστη της επίθεσης στο Ανεσί (Video)

Η Tουρκία πιο κοντά στην απόκτηση των F-16

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 18:53