search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 04:57
MENU CLOSE

Ακρόπολη: Έκκληση από το Παρατηρητήριο Παγκόσμιας Κληρονομιάς να σταματήσουν οι παρεμβάσεις

07.06.2023 20:07
acropolis

Έκκληση να σταματήσουν οι παρεμβάσεις με τσιμέντο στην Ακρόπολη απευθύνει το Παρατηρητήριο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Στο σχετικό δελτίο που δημοσιεύτηκε αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Έκθεση Παρατηρητηρίου Παγκόσμιας Κληρονομιάς 2023 περιλαμβάνει 45 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς σε όλο τον κόσμο που απειλούνται από υπερτουρισμό, κλιματική αλλαγή ή απόλυτη καταστροφή από κυβερνητικά έργα.

«Κάποια μέρη καταστρέφονται καθώς μιλάμε», λέει ο Στέφεν Ντόεμπκε, εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητήριου Παγκόσμιας Κληρονομιάς. «Χρειάζονται επείγουσα παρέμβαση και αναρωτιόμαστε γιατί μερικά από αυτά δεν είναι καν στην ατζέντα της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς φέτος. Η UNESCO είναι παγιδευμένη σε διαδικασίες και πολιτικό λόμπι. Χρειάζεται επειγόντως έναν αποτελεσματικό μηχανισμό ταχείας απόκρισης».

Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του οργανισμού, «Η εγκατάσταση όλων αυτών των νέων κτιρίων και επεμβάσεων θα διέγραφε κάθε αίσθηση ιστορικής ενότητας και συνέχειας, επιβάλλοντας σύγχρονες μορφές για τις οποίες δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, ενώ ταυτόχρονα θα έκοβε την πρόσβαση στα σημαντικά αρχαιολογικά κατάλοιπα που σώζονται in situ. Επίσης, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι αυτές οι νέες κατασκευές που βρίσκονται σε εξέλιξη, για να μην αναφέρουμε τις μελλοντικές, υλοποιήθηκαν με την πλήρη παράκαμψη των διεθνών και εθνικών ελληνικών νομικών πλαισίων και θεσμικών προτύπων».

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, «επείγουσες περιπτώσεις όπου η Επιτροπή πρέπει να παρέμβει αμέσως είναι η συνεχιζόμενη έξωση των ιθαγενών Μασάι από την περιοχή διατήρησης Ngorongoro της Τανζανίας, η παραμόρφωση της Ακρόπολης της Αθήνας, το καταρρέον βουνό εξόρυξης κοντά στο Ποτόσι στη Βολιβία, η αποξήρανση του ισπανικού εθνικού πάρκου Ντονιάνα και το σχέδιο καταστροφής του αρχαιότερου αρχαιολογικού χώρου της Αγίας Πετρούπολης για ένα επιχειρηματικό συγκρότημα – όλα καλύπτονται στην Έκθεση WHW».

Η έκθεση αφιερώνει 7 σελίδες για την Ακρόπολη, με τον αναστηλωτή των Προπυλαίων, αρχιτέκτονα Τάσο Τανούλα να υπογράφει τη συγκεκριμένη ενότητα. Μεταξύ άλλων τονίζει ότι η UNESCO φέρει επίσης ευθύνες για την εικόνα που υπάρχει σήμερα στην Ακρόπολη, και ζητά να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα:

«Το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα πρέπει να δημοσιεύσει αμέσως στον ιστότοπό του την Έκθεση της Συμβουλευτικής Αποστολής για την Ακρόπολη, είτε σε προσχέδιο είτε σε τελική έκδοση.

«Το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς Ακρόπολη πρέπει επειγόντως να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της 45ης συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

«Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς πρέπει να ζητήσει από το ελληνικό κυβερνών κόμμα:

  • Να σταματήσει αμέσως κάθε δραστηριότητα στον χώρο μέχρι η επιτροπή WH λάβει απόφαση σχετικά με τις υλοποιούμενες και προγραμματισμένες εργασίες.
  • Να υποβάλει Σχέδιο Διαχείρισης και Σχέδιο Τουρισμού για την Ακρόπολη με πλήρη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, πριν από οποιεσδήποτε άλλες παρεμβάσεις γίνουν στον χώρο»

Η ενότητα για την Ακρόπολη

Διαβάστε επίσης:

Χαβάη: Εξερράγη το ηφαίστειο Κιλαουέα (Photos/Videos)

Νέα Υόρκη: Απόκοσμες εικόνες και ανησυχία για την υγεία από τις φωτιές στον Καναδά

Nord Stream: Νέα στοιχεία δείχνουν ουκρανική εμπλοκή στο σαμποτάζ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50