search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 22:30
MENU CLOSE

Nord Stream: Νέα στοιχεία δείχνουν ουκρανική εμπλοκή στο σαμποτάζ

07.06.2023 13:08
nord_stream_new

Καταρρέει το αφήγημα για ευθύνες των Ρώσων στην επίθεση δολιοφθοράς που έγινε στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και μάλιστα τη μέρα που η διεθνής επικαιρότητα στρέφεται στην αναζήτηση των ευθυνών για την καταστροφή του φράγματος στην Νόβα Καχόβκα, της Χερσώνας.

Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους που επικαλείται το CNN, οι ΗΠΑ είχαν λάβει πληροφορίες από την αντικατασκοπεία ευρωπαϊκής συμμαχικής χώρας, ήδη από πέρυσι, που ανέφεραν πως ο ουκρανικός στρατός σχεδίαζε επίθεση στους αγωγούς φυσικού αερίου τρεις μήνες πριν από το σαμποτάζ.

Η επίθεση στους αγωγούς, τον περασμένο Σεπτέμβριο, καταδικάστηκε από Αμερικανούς και δυτικούς συμμάχους ως σαμποτάζ σε μία κρίσιμης σημασίας υποδομή

Οι πληροφορίες της αντικατασκοπείας για τα σχέδια των Ουκρανών αποκαλύφθηκαν αρχικώς από την Washington Post, που είχε στη διάθεσή της έγγραφο από ένα πακέτο διαβαθμισμένων εγγράφων που διέρρευσε για πρώτη φορά στα social media από την πλατφόρμα Discord.

Το CNN σημειώνει ότι δεν έχει στην κατοχή του το έγγραφο αυτό, αλλά τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι αναφέρεται σε σχέδια των Ουκρανών για χτυπήματα στους αγωγούς.

Σύμφωνα με την Washington Post, πηγή της αντικατασκοπείας στην Ουκρανία ανέφερε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι «μπορούσαν βάσιμα να υποπτεύονται το Κίεβο για το σαμποτάζ». Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι υπεύθυνοι για την επίθεση αναφέρονταν απευθείας στον αρχηγό του ουκρανικού στρατού, Βαλερίι Ζαλούζνι «ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη ώστε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μην είχε γνώση της επιχείρησης», όπως γράφει η Post.

Το CNN έχει ζητήσει κάποιο σχόλιο από την ουκρανική κυβέρνηση, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση. Επίσης και ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα και περιορίστηκε να υπενθυμίσει ότι «υπάρχουν τρεις χώρες που διεξάγουν έρευνα για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream – η Γερμανία, η Σουηδία και η Δανία», προσθέτοντας: «Οι έρευνες συνεχίζονται και το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε να κάνουμε είναι να προτρέξουμε των ερευνών».

Τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα έρχονται στο φως λίγους μήνες μετά τον εντοπισμό των διαρροών που προκλήθηκαν από εκρήξεις στους αγωγούς, που μετέφερα φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη ΕΕ.

Το CNN σημειώνει ότι οι αγωγοί ήταν αμφιλεγόμενοι πριν ακόμα αρχίσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς προκαλούσαν ανησυχίες για την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία.

Η Ουκρανία αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη για τις διαρροές στους αγωγούς και ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ μίλησε για «διασκεδαστική θεωρία συνωμοσίας».

Σύμφωνα με την Washington Post, Ουκρανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να κρατήσουν τον Ζελένσκι έξω από τα σχέδια για τους αγωγούς φυσικού αερίου για να του δώσουν το δικαίωμα «να αρνηθεί με κατηγορηματικό τρόπο οποιαδήποτε εμπλοκή σε μία  θρασύτατη επίθεση σε πολιτικές υποδομές», που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στις σχέσεις με τις χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Οι πηγές της αντικατασκοπείας στις οποίες αναφέρεται η Post υποστηρίζουν ότι τα ουκρανικά σχέδια πάγωσαν. Αλλά η αμερικανική εφημερίδα τονίζει ότι οι λεπτομέρειες που έχουν έρθει στο φως από τις γερμανικές έρευνες για την επίθεση «είναι στην ίδια γραμμή με την συνωμοσία που είχε προηγηθεί», δηλαδή με τα σχέδια που είχε καταστρώσει ο ουκρανικός στρατός.

Συγκεκριμένα οι πληροφορίες που έλαβαν οι ΗΠΑ από ευρωπαϊκή σύμμαχο χώρα, πέρυσι, ανέφεραν ότι έξι Ουκρανοί, άνδρες των ειδικών δυνάμεων, θα χρησιμοποιούσαν ψεύτικες ταυτότητες για να ενοικιάσουν σκάφος και να καταστρέψουν τους αγωγούς στην Βαλτική, χρησιμοποιώντας «υποβρύχιο όχημα».

Οι γερμανικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση έχουν συγκεντρώσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία έξι άτομα που ήταν «έμπειροι δύτες» χρησιμοποίησαν ψεύτικα διαβατήρια και επιβιβάστηκαν σε ιστιοφόρο, σε γερμανικό λιμάνι, και κατευθύνθηκαν στο σημείο όπου τοποθέτησαν εκρηκτικά στους αγωγούς, σύμφωνα με την Post.

Η CIA αρχικώς είχε αμφισβητήσει την αξιοπιστία των πληροφοριών που είχε λάβει, αλλά σύμφωνα με το CNN οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες το περασμένο καλοκαίρι ότι μπορεί να γινόταν επίθεση στους αγωγούς Nord Stream.

Διαβάστε επίσης:

Η Ιταλία και η Ισπανία αλλιώς: Εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης στις δυο χώρες (video)

Ουκρανία – Έκρηξη στο φράγμα: Συγκλονιστικές εικόνες από τις πλημμυρισμένες περιοχές (photos)

Μεξικό: Νεκροί οι 8 νέοι που είχαν εξαφανιστεί, βρήκαν τα λείψανα τους σε 45 σακούλες! (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 22:30