search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 10:35
MENU CLOSE

Θανάσης Σπυρόπουλος: Η ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του σπουδαίου καραγκιοζοπαίκτη

09.06.2023 17:04
thanasis_spiropoulos_0906_1460-820_new

Με δύο εκπομπές στην ΕΡΤ2, την Κυριακή και την ερχόμενη Πέμπτη, η κρατική ραδιοτηλεόραση τιμά τη μνήμη του σπουδαίου καραγκιοζοπαίκτη, του τελευταίου της παλιάς φρουράς, του Θανάση Σπυρόπουλου.

Την Κυριακή στις 17.00 θα μεταδοθεί (σε επαναπροβολή) η εκπομπή «Στέκια – Ιστορίες αγοραίου πολιτισμού» με θέμα «Ο μπερντές του Καραγκιόζη». Στη διάρκεια της μεστής ταινίας τεκμηρίωσης της Μαρίνας Δανέζη ξετυλίγεται η ιστορία του θεάτρου σκιών από τις καταβολές του, την εξάπλωση του στα πέρατα του κόσμου, το ρίζωμα και την άνθιση του στην Ελλάδα, από την Κωνσταντινούπολη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, λειτουργώντας σαν καθρέφτης ηθών και σαν φορέας της γνήσιας λαϊκής κουλτούρας.

Ιστορίες αναρίθμητες με επίκεντρο τον μπερντέ και τις φιγούρες του Καραγκιόζη, του Χατζηαβάτη, του μπαρμπα Γιώργου να δεσπόζουν στο λευκό σεντόνι.

Ο θίασος του Θεάτρου Σκιών με το εκλεκτό του επιτελείο πρόκειται να  χαρίσουν μοναδικές στιγμές. Στην συντροφιά θα βρίσκονται με αλφαβητική σειρά οι: Ιωσήφ Βιβιλάκης (καθηγητής Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ),  Άθως Δανέλλης (καραγκιοζοπαίκτης), Λένα Καλαϊτζή-Οφλίδη (συγγραφέας) και Σίμος Οφλίδης (συγγραφέας), Πάνος Καπετανίδης (πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών), Άκης Καπράνος (κριτικός κινηματογράφου / μουσικός), Ηλίας Καρελλάς (σκιοπαίκτης), Γιάννης Κιουρτσάκης (συγγραφέας), Σωκράτης Κοτσορές (καραγκιοζοπαίκτης), Μίμης Μάνος (καραγκιοζοπαίκτης), Ιωάννης Νταγιάκος (καραγκιοζοπαίκτης), Βάλτερ Πούχνερ (επίτιμος καθηγητής ΕΚΠΑ), Χαράλαμπος Ρουμελιώτης (καραγκιοζοπαίκτης), Θανάσης Σπυρόπουλος (καραγκιοζοπαίκτης), Κώστας Σπυρόπουλος (καραγκιοζοπαίκτης), Τούλα Σπυροπούλου (σύζυγος Θανάση Σπυρόπουλου), Ευανθία Στιβανάκη (αναπληρώτρια καθηγήτρια Θεατρολογίας ΕΚΠΑ / σκηνοθέτης), Νικόλας Τζιβελέκης (καραγκιοζοπαίκτης), Κώστας Τσίπηρας (αρχιτέκτων μηχανικός / μελετητής Θεάτρου Σκιών).

Την ερχόμενη Πέμπτη στις 20.00 στην κάμερα της ιστορικής σημασίας εκπομπής «Μονόγραμμα», αυτοβιογραφείται ο Θανάσης Σπυρόπουλος, από τους κορυφαίους εκφραστές της ιστορίας του ελληνικού Θεάτρου Σκιών.

Απέναντι από την κάμερα του αξέχαστου οπερατέρ Στάθη Γκόβα και σε σκηνοθεσία Νίκου Σγουράκη ο Θανάσης Σπυρόπουλος αναφέρεται στην πορεία της ζωής του, αποκαλύπτει την τέχνη και την τεχνική δημιουργίας της κάθε φιγούρας, τον τρόπο εκφοράς του λόγου όταν παίζει με πολλές διαφορετικές φωνές, μιλάει για τις σχολές του Θεάτρου Σκιών και αναφέρεται στους πρωτοπόρους: Αντώνη Μόλλα, Μήτσο Μανωλόπουλο, Χαρίδημο κ.ά.

Ο αέρας ανανέωσης, οι συλλογές και οι δύο μόνιμες θεατρικές σκηνές

Αναφέρει πως συνειδητοποίησε την ανάγκη ανανέωσης και άρχισε να γράφει έργα «Ο Καραγκιόζης οικολόγος», «Ο Καραγκιόζης και το μαγικό δέντρο», «Ο Καραγκιόζης στον ΟΗΕ», «Ο Καραγκιόζης παντού», ηρωικά θέματα, τα «Ρεμπέτικα», από την ελληνική Μυθολογία και εκατοντάδες άλλα.

Ο Θανάσης Σπυρόπουλος είχε στην κατοχή του μία μεγάλη συλλογή από φιγούρες, απ’ όλους τους καραγκιοζοπαίκτες, ενώ είχε εκδώσει σειρά βιβλίων και είχε καταγράψει σε dvd δεκάδες έργα του.

Ακόμα, διετέλεσε επί 16 χρόνια πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών.

Σήμερα, λειτουργούν δύο θεατρικές σκηνές με τακτικές παραστάσεις: το «Σπυροπούλειο» στους Αγίους Αναργύρους και στη Λαμπρινή. Την δημοσιογραφική επιμέλεια έκανε η Ιωάννα Κολοβού.

Διαβάστε επίσης:

Alpha: Ποδοσφαιρικό…debate Ισπανίας – Ιταλίας την ερχόμενη Πέμπτη απέναντι σε εκείνο των πολιτικών αρχηγών

«Μαέστρος» των μουσικών ραδιοσταθμών του ΣΚΑΪ ο Χρήστος Παπαδάς

«The Witcher»: Το νέο τρέιλερ «υπόσχεται» πως όλα αλλάζουν (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 10:32