search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 15:53
MENU CLOSE

Η μαγική εποχή της Μπελ Επόκ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2285
8/6/2023
10.06.2023 06:00
mpel_epok

Συνεχίζεται το αφιέρωμα στην Αθήνα της Μπελ Επόκ, τη μεταβατική εποχή αισιοδοξίας και εκσυγχρονισμού με παριζιάνικη αντήχηση στα τελευταία χρόνια του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, από τον Δήμο Αθηναίων, το οποίο υλοποιεί ο (ΟΠΑΝΔΑ).

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει δράσεις και εκδηλώσεις βασισμένες στο εμβληματικό έργο «Έζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ» του πολιτικού και θεατρικού συγγραφέα Μίλτου Λιδωρίκη και συνεχίζεται τον Ιούνιο στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων με την έκθεση φωτογραφίας που είναι βασισμένη στο βιβλίο του Μίλτου Λιδωρίκη «Έζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ» (εκδόσεις Polaris), παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού animation, καθώς και μία μουσική εκδήλωση εμπνευσμένη από την εποχή.

Έκθεση φωτογραφίας

Η έκθεση φωτογραφίας, που θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων, από τις 7 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με τη Ζωζώ Λιδωρίκη – Αρχείο Αλέκου Λιδωρίκη, αποτυπώνει σε επιτοίχιες εκτυπώσεις υλικό από το βιβλίο του Μίλτου Λιδωρίκη. 

Το μεγαλύτερο τμήμα της αφηγείται τα γεγονότα της περιόδου μεταξύ του 1871 έως τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο δομημένο σε ενότητες: αρχιτεκτονική της Αθήνας, αστική μετακίνηση, δυσκολίες, όπως η έλλειψη νερού και η υπερβολικά ενοχλητική σκόνη, γυναίκα, μόδα, πολιτισμός και έθιμα, ξενόφερτα θεάματα και διασκεδάσεις, όλα όσα συνθέτουν την καθημερινότητα μιας άλλης όμορφης εποχής.

Σχεδιασμός – εκτυπώσεις έκθεσης: Matrix Design

Ξεναγήσεις

Οι ξεναγήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν, με δωρεάν συμμετοχή, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, υπό την επιστημονική επιμέλεια και καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Τουρνικιώτη, αποτελούν μία περιήγηση στην Αθήνα της Μπελ Επόκ όπως την έζησε ο Μίλτος Λιδωρίκης, ένα ταξίδι στην ατμόσφαιρα της εποχής που περιέγραψε με ζωντάνια και ενθουσιασμό ο θεατρικός συγγραφέας και πολιτικός. Με ορμητήριο το πατρικό του σπίτι, στην οδό Πανεπιστημίου, ο Λιδωρίκης μάς μεταφέρει στους δρόμους, τα καφενεία και τα κοσμικά σαλόνια μιας πόλης που ξεχειλίζει από ζωή και απλώνεται από την Αιόλου και την Ομόνοια ώς το Σύνταγμα.

Ημερομηνίες διεξαγωγής των ξεναγήσεων

Πέμπτη 15 Ιουνίου, Δευτέρα 19 Ιουνίου (17.00-19.00), Τετάρτη 21 Ιουνίου (11.00-13.00) και Τετάρτη 28 Ιουνίου (17.00-19.00). Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι δωρεάν, ενώ είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης ηλεκτρονικά στο opandaxenagiseis.gr.

INFO

Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων: Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης – Θησείο, στάση Μετρό Κεραμεικός. Τηλ.: 210 3414466

Διαβάστε επίσης:

Poor Things: Το νέο trailer της ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου (video)

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Θρίλερ, δράμα και «Black Stone»

Μηνύματα αισιοδοξίας από το Ηράκλειο του Πολιτισμού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 15:53