search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:58
MENU CLOSE

Μηνύματα αισιοδοξίας από το Ηράκλειο του Πολιτισμού

07.06.2023 20:04
opera

Λίγες μέρες μετά τον θρίαμβο της «Κάρμεν» και τα sold out των «Κάρμινα Μπουράνα», συναντήσαμε τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου και διακεκριμένο μαέστρο Μύρωνα Μιχαηλίδη για μια συνέντευξη απολογισμού, εκτιμήσεων και στόχων για το μέλλον.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

-Πέντε πράγματα για τα οποία νιώθετε υπερήφανος αυτό το πρώτο στάδιο της θητείας σας

-Πιστεύω πως το σημαντικό είναι να νιώθουν υπερήφανοι οι συντοπίτες μου για το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Αποτιμώντας μέχρι τώρα τα πρώτα βήματα που έχουν γίνει θα διάλεγα τα ακόλουθα:

Το κοινό έχει πλέον τη δυνατότητα να απολαμβάνει μεγάλα ακροάματα, τα οποία, ως τώρα και λόγω ελλείψεως των κατάλληλων υποδομών δεν είχε τη δυνατότητα να του προσφέρονται στην Κρήτη. Και δείχνει ιδιαίτερη αγάπη στην όπερα.

Το ΠΣΚΗ έχει μπει στον χάρτη των πολιτιστικών οργανισμών της Ελλάδας και, με τις διεθνείς συνεργασίες του, και στο εξωτερικό. Σ’ αυτό συμβάλλει και η συμμετοχή του εγχώριου καλλιτεχνικού δυναμικού, που βλέπει το ΠΣΚΗ ως αγαπημένο αλλά και προσιτό από όλες τις απόψεις χώρο.

Το ΠΣΚΗ αρχίζει και μπαίνει στην καθημερινότητα του πολίτη και όχι μόνο του φιλότεχνου. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προσερχόμενου κοινού δείχνουν την προσέλευση πολλών νέων ανθρώπων αλλά και εν γένει «καινούριου» κοινού.

Από το μηδέν έχουμε φτιάξει μια εξαιρετική ομάδα στην Καλλιτεχνική Διεύθυνση, με στελέχη που διαθέτουν ικανότητες, συλλογικό πνεύμα, αγάπη για το ΠΣΚΗ και όραμα.

-Πώς είναι να προσπαθείς ν’ αλλάξεις τα πολιτιστικά δεδομένα σε μια μεγάλη πόλη;

-Είναι μια συναρπαστική διαδικασία, δεδομένου ότι το ΠΣΚΗ άρχισε από το μηδέν την καλλιτεχνική λειτουργία του. Έχει δυσκολίες, διότι πολλές φορές χρειάστηκε να επιχειρηματολογήσω για κάτι που ήταν πρωτόγνωρο και, άρα, όχι απτό. Έχει όμως και πολλές καλές στιγμές, όταν βλέπεις τις αίθουσες να γεμίζουν και να συζητιούνται τα καλλιτεχνικά γεγονότα.

-Το κοινό του Ηρακλείου πόσο ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα σας;

Παρότι στην αρχή αντιμετωπίσαμε την κρίση της πανδημίας (η έναρξη της πανδημίας συνέπεσε με την έναρξη της λειτουργίας του ΠΣΚΗ), υπήρξε αμέσως μεγάλο ενδιαφέρον για το «καινούριο». Αυτό σήμερα εξελίσσεται παράλληλα και σε μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού για το ποιοτικό. Ανταπόκριση υπάρχει όχι μόνο από το Ηράκλειο αλλά από όλη την Κρήτη, από την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και από το εξωτερικό.

-Μ’ αφορμή την Κάρμεν. Πόσο ψηλά μπορεί ν’ ανέβει ο πήχυς σε μια πόλη της Περιφέρειας;

-Διαπιστώνουμε σήμερα, μετά από το τέταρτο ανέβασμα της όπερας (έχουν προηγηθεί ο Ιδομενέας, ο Οθέλλος και ο Βενιζέλος) ότι η Κρήτη αγαπάει την όπερα και το δείχνει!

-Η σχέση σας με τον Δήμο της πόλης.

Έχω άριστη και αποδοτική συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου. Πιστεύω πως δημιουργούμε έναν νέο θεσμό με μέλλον. Δεν αναμειγνύομαι στις δημοτικές υποθέσεις και όλοι δείχνουν να σέβονται το έργο που προσπαθούμε να επιτελέσουμε, η ομάδα μου κι εγώ.

-Ένα αγαπημένο μέρος στην πόλη που καταφεύγετε για ηρεμία

Η Κρήτη είναι ιδανικός τόπος για να βρει κανείς αυτά τα μέρη για ηρεμία και περισυλλογή. Έχει τόση ζωή, τόση «ανοιχτάδα», τόσες εναλλαγές στο τοπίο της, τόσο ζεστούς ανθρώπους που πιστεύω πως ποτέ δεν θα ξεμείνει από ιδέες για το πώς θα περάσει τον ελεύθερο χρόνο του.

WHO IS WHO

Ο Μύρων Μιχαηλίδης είναι Έλληνας διευθυντής ορχήστρας και, από το 2019, ο πρώτος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του νέου Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου (ΠΣΚΗ) της Κρήτης. Θεωρείται σήμερα ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχιμουσικούς.

Από το 2018 ως το 2022, ο Μύρων Μιχαηλίδης ήταν Γενικός Μουσικός Διευθυντής (Generalmusikdirektor) στην ιστορική Όπερα της Ερφούρτης, καθώς και στη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ερφούρτης στη Γερμανία, και από το 2011 ως το 2017, ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Κύριος Αρχιμουσικός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) στην Αθήνα, συντελώντας καθοριστικά στην ανάδειξη της σε μία από τις μεγάλες ευρωπαϊκές όπερες.

Την περίοδο 2004-2011 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Κύριος Αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ), ενώ το διάστημα 1999-2004 διατέλεσε Μόνιμος Αρχιμουσικός και Υπεύθυνος Σπουδών στην Όπερα της Ανατολικής Σαξονίας στη Γερμανία.

Το ρεπερτόριο του Μύρωνα Μιχαηλίδη, που αποτελείται από έναν κατάλογο που ξεπερνά τα 300 συμφωνικά έργα και τις 45 όπερες, είναι ευρύτατο και εκτείνεται από έργα της εποχής Μπαρόκ ως σύγχρονες συνθέσεις. Καλύπτει έργα Συμφωνικής και Χορωδιακής μουσικής όπως επίσης όπερα όπως και έργα των Μπετόβεν, Τσαϊκόφσκι και Ραχμάνινοφ και όπερες των Βέρντι, Πουτσίνι, Γκουνώ και Βάγκνερ.

Διαβάστε επίσης:

Διάσημοι μαέστροι και σολίστ στο Ηρώδειο

Ένα καλοκαίρι «Μαλλιά Κουβάρια»

Νόνικα Γαληνέα: Η Finos Film αποχαιρετά την ηθοποιό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:57