search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 19:16
MENU CLOSE

Βασιλιάς Κάρολος: Γιατί «έριξε μαύρο» η όπερα του Σίδνεϊ στην τελετή ενθρόνισης

08.05.2023 11:46
opera-sydney

Βασιλικό… δράμα ξέσπασε στο Σίδνεϊ με αφορμή την άρνηση της τοπικής κυβέρνησης να φωταγωγήσει τα «πανιά» της περίφημης όπερας, επικαλούμενη λόγους κόστους.

Την απόφαση να μην φωταγωγηθούν τα πανιά προς τιμή του βασιλιά Καρόλου, την ημέρα της ενθρόνισής του, υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Κρις Μινς.

Τα πανιά στο κτήριο της όπερας φωταγωγούνται συχνά με αφορμή διάφορα σημαντικά γεγονότα, όμως ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός που προέρχεται από το Εργατικό Κόμμα αναίρεση την απόφαση του προκατόχου του για φωταγώγηση την ημέρα της ενθρόνισης του Καρόλου. Επικαλούμενος το κόστος, που υπολογίζεται μεταξύ 80 και 100 χιλιάδων δολαρίων, ο Κρις Μινς δήλωσε ότι η επιβάρυνση για τους φορολογούμενους θα ήταν υπέρογκη και πρόσθεσε ότι η φωταγώγηση στην όπερα θα πρέπει να γίνεται με μεγαλύτερη φειδώ.

«Γινόταν φωταγώγηση για τα πάντα, από ένα απλό γεγονός μέχρι για μια ποδοσφαιρική ομάδα. Φυσικά σέβομαι τον νέο βασιλιά, αλλά έχω υπόψη πού και πότε πρέπει να ξοδεύουμε τα χρήματα των φορολογούμενων», δήλωσε ο Κρις Μινς στον ραδιοσταθμό 2GB. «Θα ήθελα να το διατηρήσω για την Αυστραλία και τους Αυστραλούς και για στιγμές θυσιών και ηρωισμού για την χώρα , ή όταν υπάρχει μία σημαντική διεθνής εκδήλωση στο Σίδνεϊ», πρόσθεσε, παρουσιάζοντας και τη νέα προσέγγιση της κυβέρνησής του για το πότε θα φωταγωγείται η όπερα.

Αφότου ανέλαβε την κυβέρνηση της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας ο Κρις Μινς έχει απορρίψει αρκετά αιτήματα για φωταγώγηση της όπερας, που υπεβλήθησαν από διάφορες οργανώσεις, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τα κόστη.

Η Αυστραλιανή Μοναρχική Λίγκα καταδίκασε την απόφαση του πρωθυπουργού Μινς και διεμήνυσε ότι «αν ο πρωθυπουργός ερχόταν σε επαφή με την Λίγκα, τα μέλη μας θα ήταν πρόθυμα να συνεισφέρουν στην χρηματοδότηση της φωταγώγησης γι αυτή την σημαντική μέρα». Οι Αυστραλοί φιλομοναρχικοί πρόσθεσαν ότι η απόφαση του πρωθυπουργού υπαγορεύτηκε από τα προσωπικά του πιστεύω κατά της βασιλείας και όχι από την ανάγκη περικοπής του κόστους.
Το 2018 είχε ξεσπάσει σάλος όταν η πολιτειακή οργάνωση ιπποδρομιών είχε εξασφαλίσει έγκριση για την φωταγώγηση της όπερας για να διαφημιστεί μία ιπποδρομία. Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί τότε έξω από την όπερα διαμαρτυρόμενοι για την εμπορική εκμετάλλευση του μνημείου που έχει ενταχθεί στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Διαβάστε επίσης

Ερντογάν: «Ο Κιλιτσντάρογλου είναι μπεκρής» (Photo)

Πακιστάν: Θρησκευτικός ηγέτης λιντσαρίστηκε μέχρι θανάτου (video)

Ινδία: Τουλάχιστον 20 νεκροί από ανατροπή πλεούμενου (Video/Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 19:15