search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 13:42
MENU CLOSE

Γιατί «βρέχει» εκατομμύρια πετροδολάρια στα γήπεδα της Σαουδικής Αραβίας

13.06.2023 06:00
bin salman

Η Σαουδική Αραβία δίνει πρωτοσέλιδες ειδήσεις εσχάτως κι αυτή τη φορά με αφορμή την προσπάθεια να βρει τη θέση της στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη. Ξοδεύει πολλά λεφτά και έχει σοκάρει την αθλητική βιομηχανία.

Μία εξέλιξη που προκάλεσε τεράστια εντύπωση ήταν η ανακοίνωση της συγχώνευσης της επαγγελματικής λίγκας του γκολφ PGA, με την υποστηριζόμενη από την Σαουδική Αραβία διοργάνωση LIV Golf, και την DP World Tour – που έχει ως χορηγό το Ντουμπάι. Ήταν μία εξέλιξη που κλείνει τη διαμάχη που ταλάνιζε πέρυσι το επαγγελματικό γκολφ και αναμφίβολα είναι ένα επιτυχημένο «πραξικόπημα» υπό την αιγίδα του διαδόχου του θρόνου, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS).

Παράλληλα η σαουδαραβική επαγγελματική λίγκα ποδοσφαίρου υποδέχεται τον Γάλλο διεθνή Καρίμ Μπενζεμά, ο οποίος θα συναντήσει στα γήπεδα τον Πορτογάλο σταρ, Κριστιάνο Ρονάλντο, που εξασφάλισε συμβόλαιο 200 εκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο για να μετακομίσει στο βασίλειο.

Με την καθοδήγηση του MBS η Σαουδική Αραβία φιλοξενεί ένα τμήμα του πρωταθλήματος της Formula One, διοργανώνει αγώνες πυγμαχίας με την συμμετοχή μεγάλων ονομάτων, και κάνει ανοίγματα στη μουσική βιομηχανία.

Η τελευταία φορά που η Σαουδική Αραβία απασχόλησε τόσο πολύ τα διεθνή ΜΜΕ ήταν το 2018, όταν δολοφονήθηκε ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι, από πράκτορες του σαουδαραβικού καθεστώτος στην Κωνσταντινούπολη.

Τι συμβαίνει στο βασίλειο του MBS;

Οι επενδύσεις στην αθλητική και μουσική βιομηχανία έχουν κάνει τον πρίγκιπα δημοφιλή και μάλιστα μεταξύ της νέα γενιάς, κάτι που δεν περίμενε κανένας. Κι όμως είναι γνωστό πως στον χώρο του αθλητισμού η φήμη χτίζεται γρήγορα πάνω σε στιγμές δόξας. Αντίθετα, στην πολιτική, τα γαλόνια κερδίζονται με πολύ κόπο και θέλουν χρόνο. Οι αποφάσεις μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να ωριμάσουν και να αποδώσουν καρπούς για τους πολιτικούς ηγέτες. Ενώ οτιδήποτε συμβαίνει στον χώρο του θεάματος αντανακλάται αμέσως.

Ο MBS εδραίωσε την κυριαρχία του βάζοντας στη άκρη την παλιά φρουρά, το 2017. Τότε, περισσότεροι από 200 επιχειρηματίες και μέλη της βασιλικής οικογένειας κλειδώθηκαν στο ξενοδοχείο Ritz, στο Ριάντ και βρέθηκαν κατηγορούμενοι για διαφθορά. Για να εξασφαλίσουν την ελευθερία τους υποχρεώθηκαν να αποδεχτούν την πρωτοκαθεδρία του ανυπόμονου πρίγκιπα MBS.

Η φήμη του στη διεθνή σκηνή δέχτηκε πλήγμα όταν αποκαλύφθηκε η μεθόδευση, η παγίδευση και ο σφαγιασμός του Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος είχε τολμήσει να διαφωνήσει με το καθεστώς. Ο MBS ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, αλλά αρνήθηκε κάθε σχέση με τη δολοφονία του Κασόγκι.

Αλλά στο εσωτερικό έκανε αποφασιστικά βήματα για να κερδίσει την λαϊκή υποστήριξη και κυρίως της νέας γενιάς: σε μία νύχτα εξαφάνισε την θρησκευτική αστυνομία, υποβάθμισε τον ρόλο του Ισλάμ στη δημόσια ζωή και καλλιέργησε συστηματικά ένα νέο τύπο σαουδαραβικού εθνικισμού. Έτσι  οι γυναίκες μπορούν πλέον να πηγαίνουν στα γήπεδα μαζί με άνδρες και στις εθνικές επετείους διοργανώνονται ανοιχτά πάρτι στους δρόμους, με μουσική και χορό- εικόνες που ήταν αδιανόητες πριν από την εποχή του πρίγκιπα.

Οι αλλαγές δεν σταμάτησαν εκεί. Τώρα επιτρέπεται σε άνδρες και γυναίκες να πηγαίνουν μαζί σε καφέ έστω κι αν δεν είναι παντρεμένα ζευγάρια, μπορούν να εργάζονται σε ίδια γραφεία, να ψωνίζουν στα ίδια καταστήματα.

Η νέα στρατηγική του MBS

Στη Σαουδική Αραβία ο MBS θεωρείται αρχιτέκτονας ενός νέου, πιο ελεύθερου τρόπου ζωής, αλλά όσοι τολμήσουν να εκφράσουν επιφυλάξεις για κάποια απόφασή του κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Ακόμα και οι λίγοι που επανεμφανίζονται, μετά από διεθνείς πιέσεις, δεν έχουν δικαίωμα να βγουν από τη χώρα και η απελευθέρωσή τους συνοδεύεται από μία σαφή και αυστηρή προειδοποίηση ότι θα ήταν καλύτερο να κρατούν για τον εαυτό τους τις σκέψεις τους.

Ο πρίγκιπας έχει κερδίσει τις καρδιές των (περισσότερων) υπηκόων του. Τώρα θέλει να κερδίσει τις εντυπώσεις και σε διεθνές επίπεδο. Η δημιουργία ενός ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος με την λάμψη αστέρων πρώτης γραμμής, όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, είναι ένας εύκολος τρόπος για να πείσει τους πάντες ότι δεν αστειεύεται, ούτε φείδεται κόπων και χρημάτων.

Η Μόσχα και το Πεκίνο έλαβαν το μήνυμα. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι από τους πιο στενούς γεωστρατηγικούς εταίρους του βασιλείου και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν επωφελείται από τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου που αποφάσισε ο πρίγκιπας, αγνοώντας τις αμερικανικές ανησυχίες για τις συνέπειες από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου.

Με τις συμμαχίες με την Κίνα και την Ρωσία ο πρίγκιπας βάζει την Σαουδική Αραβία στην πρώτη γραμμή του διεθνούς πολιτικού σκηνικού. Το βασίλειο ηγείται των προσπαθειών για επιστροφή της Συρίας στη διεθνή σκηνή, προσπαθεί να μεσολαβήσει σε κρίσεις όπως στο Σουδάν, εργάζεται για τη βελτίωση των σχέσεων με χώρες που κάποτε ήταν εχθροί, όπως η Τουρκία και το Ιράν. Οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις των Σαουδαράβων. Ο πρίγκιπας στέλνει το μήνυμα πως προτάσσει τα συμφέροντα της χώρα του- δηλαδή τα πετροδολάρια, με τα οποία χρηματοδοτούνται τα φιλόδοξα σχέδια που αναπτύσσει στον αθλητισμό.  Οι μέρες που η Σαουδική Αραβία αντάλλασσε την απρόσκοπτη ροή του πετρελαίου με τις δυτικές εγγυήσεις για την ασφάλειά της αποτελούν πλέον παρελθόν.

Το «Όραμα 2030»

Ο πρίγκιπας «επενδύει» στους νέους- τα δύο τρία των υπηκόων του είναι ηλικίας κάτω των 35 χρόνων και αναγνωρίζουν πως χάρη στις αλλαγές του MBS γεύονται όσα χαίρονται εδώ και χρόνια οι συνομήλικοι τους στον υπόλοιπο κόσμο.

Κι ο πρίγκιπας επιβραβεύει τους υπηκόους του προσφέροντας το «Όραμα 2030», για τη δημιουργία μιας νέας πόλης στην Ερυθρά Θάλασσα και ενός mega project στην πρωτεύουσα, που όλοι ελπίζουν ότι θα προσελκύσει επενδυτές και διεθνές ενδιαφέρον.

Με το «Όραμα 2030» ο πρίγκιπας δίνει στη νέα γενιά ένα όραμα ζωής. Έστω κι αν δεν υλοποιηθούν όλα τα σχέδια, όλοι έχουν κάτι να περιμένουν. Και τουλάχιστον για την αρχή, έχουν να περιμένουν την έναρξη του νέου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, με την λάμψη αστέρων διεθνούς εμβέλειας.

Διαβάστε επίσης:

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Οι επικές γκάφες και ατάκες του Ιταλού μεγιστάνα

O Μπερλουσκόνι, η χορεύτρια της κοιλιάς και τα πάρτι μπούνγκα μπούνγκα

Ερντογάν στα Κατεχόμενα: Διαπραγματεύσεις μόνο με την αναγνώριση Τουρκοκυπριακού κράτους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 13:41