search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 07:48
MENU CLOSE

ΕΕ: Μηνύματα συμπαράστασης για την τραγωδία στην Πύλο

14.06.2023 19:59
PULOS_METANASTES
Eurokinissi

Οι ηγέτες της ΕΕ στέλνουν μήνυμα συμπαράστασης για το ναυάγιο στην Πύλο στο οποίο δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν την ζωή τους ενώ εκατοντάδες αγνοούνται ακόμα, τονίζοντας ότι πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτές τις τραγωδίες.

«Οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου» δήλωσε απο την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ τονίζοντας ότι είναι «βαθιά λυπημένος» για το τραγικό ναυάγιο.

Όπως αναφέρουν Σαρλ Μισέλ αλλά και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται ενωμένη για να μπει ένα τέλος σε αυτές τις τραγωδίες, ενώ τα δικά τους ξεχωριστά μηνύματα συμπαράστασης στέλνουν τόσο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όσο ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής 79 άτομα εντοπίστηκαν νεκρά ενώ έχουν διασωθεί 104. Είκοσι έξι από αυτούς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Κανένας τους δεν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση. Τόσο από τις μαρτυρίες των λιμενικών όσο και από των διασωθέντων στο σκάφος επέβαιναν εκατοντάδες άτομα με κάποιους να μιλούν για πάνω από 700.

Σαρλ Μισέλ: Να μπει ένα τέλος στην αδίστακτη επιχείρηση των διακινητών

Το ναυάγιο στην Πύλο αποτελεί «μια σπαρακτική υπενθύμιση ότι πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην αδίστακτη επιχείρηση των διακινητών», αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Βαθιά λυπημένος για το τραγικό ναυάγιο στα ανοικτά των ακτών της Πύλου, στη νότια Ελλάδα, με τόσες χαμένες ζωές νέων (ανθρώπων). Μια σπαρακτική υπενθύμιση ότι πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην αδίστακτη επιχείρηση των διακινητών. Οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου», σημειώνει ο Σαρλ Μισέλ.

Ούρσουλα Φορ Ντερ Λάιεν: «Να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να αποτρέψουμε τέτοιες τραγωδίες»

Την θλίψη της για το ναυάγιο στην Ελλάδα και τους νεκρούς καθώς και την ανησυχία της για τους αγνοούμενους εξέφρασε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο τουίτερ επισημαίνοντας ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, με τα κράτη μέλη και τις τρίτες χώρες, για να αποτρέψουμε τέτοιες τραγωδίες».

«Βαθύτατα λυπημένη από την είδηση του ναυαγίου στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών και τους πολλούς θανάτους που αναφέρθηκαν. Ανησυχώ πολύ για τον αριθμό των αγνοουμένων. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, με τα κράτη μέλη και τις τρίτες χώρες, για να αποτρέψουμε τέτοιες τραγωδίες», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Γκουτέρες: «Kάθε άτομο που αναζητά μια καλύτερη ζωή αξίζει ασφάλεια και αξιοπρέπεια»

«Ένα ακόμη φρικτό ναυάγιο στη Μεσόγειο – αυτή τη φορά κοντά στην Ελλάδα – στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Μάλιστα, επαναλαμβάνει πως «κάθε άτομο που αναζητά μια καλύτερη ζωή αξίζει ασφάλεια και αξιοπρέπεια».

Σχοινάς: Απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα

Την απόλυτη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα μετά το πολύνεκρο ναυάγιο, επισήμανε και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος επικοινώνησε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά.

«Επικοινώνησα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά σχετικά με την τραγωδία ανοικτά της Πύλου. Όλες οι υπηρεσίες και οι επιτόπιες ομάδες των οργανισμών της ΕΕ είναι στην απόλυτη διάθεση των ελληνικών αρχών. Ανείπωτη θλίψη για τα θύματα, απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα» αναφέρει στην ανάρτησή του στο twitter ο κ. Σχοινάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από έξι μέρες, επετεύχθη συμφωνία στην ΕΕ για τη μεταρρύθμιση ασύλου και μετανάστευσης. Για πρώτη φορά δημιουργείται ένας υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης κάτι που παραδοσιακά ζητούσαν τα κράτη-μέλη της πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.

Η συμφωνία μεταξύ άλλων καθιερώνει μια ετήσια πολιτική συζήτηση, σε υπουργικό επίπεδο, η οποία θα θέτει επί τάπητος τη μεταναστευτική κατάσταση και τις ανάγκες που υπάρχουν σε όρους αλληλεγγύης, κάτι που παραδοσιακά έθετε η Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Ναυάγιο στην Πύλο: Βίντεο με πλάνα του Super Puma – Ο λόγος που βυθίστηκε το πλοίο-φέρετρο

Ναυάγιο στην Πύλο: Συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη

Ναυάγιο στην Πύλο: Εκατοντάδες οι αγνοούμενοι – Μαρτυρίες ότι είχαν κλείσει γυναικόπαιδα στα αμπάρια του πλοίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 07:29