search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 00:39
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Προσπάθεια για αλλαγή ατζέντας με πρόγραμμα και αποδόμηση των εξαγγελλιών Μητσοτάκη για οικονομία – μισθούς

14.06.2023 07:20
tsipras2 new

Προσπάθεια για «φυγή προς τα μπρος», ώστε να μην τροφοδοτηθεί περαιτέρω το ζήτημα της Ροδόπης καταγράφηκε χθες από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Στο κάδρο της ημέρας έβαλε τις εξαγγελίες της ΝΔ για προσλήψεις στο Δημόσιο με αφορμή σχετικές δηλώσεις του Α. Σκέρτσου, με την Πόπη Τσαπανίδου να σημειώνει πως ο εκπρόσωπος της ΝΔ «επιβεβαίωσε τη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι η ΝΔ λέει ψέματα ότι θα κάνει 50.000 νέες καθαρές προσλήψεις στο δημόσιο την ερχόμενη τετραετία, αλλά επιπλέον αποκάλυψε ότι δε σκοπεύει να κάνει ούτε μια», καθώς μίλησε μόνο για αντικατάσταση όσων αποχωρούν, «κι αυτό σίγουρα δε συνιστά νέες προσλήψεις. Ούτε καν τις 12.900 νέες καθαρές προσλήψεις που φαινόταν ότι θα κάνει στον πίνακα 12, σελίδα 52, του τελευταίου  Μεσοπρόθεσμου».

Επίσης, επανέφερε το πλαίσιο «5+1 αλήθειες για το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ» που παρουσίασε την Παρασκευή επιχειρώντας να αποδομήσει τους γαλάζιους ισχυρισμούς ότι ελέω Μεσοπρόθεσμου το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι κοστολογημένο.

Το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας από το Ηράκλειο παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος για τον τουρισμό και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Από το βήμα της εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε «έχουμε αποφασίσει να αγνοήσουμε τα fake news, τη λάσπη, τη χυδαιότητα και να προβάλλουμε στον ελληνικό λαό τις θέσεις μας, το πρόγραμμά μας». 

Φραγμός στον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση ολόκληρης της κοινωνίας

Αν και το προφίλ της εκδήλωσης ήταν θεματικού και πιο τεχνοκρατικού χαρακτήρα, ο Αλέξης Τσίπρας, στα πιο πολιτικά σημεία της ομιλίας του, επανέλαβε τα εκλογικά διλήμματα, καταρχάς στο πεδίο της οικονομίας και της ανάπτυξης: μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε, ότι το σχέδιο της ΝΔ, με τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους και με τις ιδιωτικοποιήσεις, με την διάλυση των εργασιακών σχέσεων και με την πριμοδότηση των ισχυρών ομίλων σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της κοινωνίας συνολικά, μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα «φθηνής ανάπτυξης». Αυτός, είπε, «είναι ο μετασχηματισμός που συντελείται σήμερα και θα επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο, εάν επαναληφθούν οι συσχετισμοί της 21ης του Μάη, στην κάλπη της 25ης του Ιούνη».

Στο αντίποδα παρέπεμψε στο σχέδιο και το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ που απορρίπτει τη λογική της «φθηνής ανάπτυξης, αντιθέτως στοχεύει σε μια «ανάπτυξη με κανόνες» και ένα παραγωγικό μοντέλο που θα θωρακίζει την ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει ευημερία για όλους.

Αναφέρθηκε στο θέμα της Ροδόπης προκειμένου ουσιαστικά να αναφερθεί στο μήνυμα αλαζονείας που εκπέμπουν οι κορυφαίοι της ΝΔ αρχής γενομένης από την Ντόρα Μπακογιάννη και να υπογραμμίσει ξανά ότι αφενός δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν εκβιασμούς, τρομοκρατία και εκφοβιστικές πρακτικές, αλλά και ότι οι εκβιασμοί που εκτοξεύονται τις τελευταίες μέρες δεν αφορούν μόνο την μουσουλμανική μειονότητα.

«Το μήνυμα που εκπέμπουν είναι ξεκάθαρο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας: «όποια κοινωνική ομάδα, όποιος παραγωγικός κλάδος τολμά να διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον, μια δικαιότερη κατανομή του πλούτου που παράγει αυτή η χώρα -πώς το είπε η κ. Μπακογιάννη στη Θράκη;- “θα περάσει δύσκολα τα επόμενα τέσσερα χρόνια”». Το μήνυμα, επέμεινε «δεν απευθυνόταν στη μουσουλμανική μειονότητα, απευθυνόταν σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε κοινωνική ομάδα» που σήμερα μπορεί να είναι οι μουσουλμάνοι, «αύριο θα είναι οι νοσηλευτές, μεθαύριο θα είναι οι ταξιτζήδες, παραμεθαύριο θα είναι οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. Κάθε κοινωνική ομάδα που θα έχει άλλη βούληση από τη βούληση της παντοδύναμης εξουσίας του κόμματος και της οικογένειας, θα περάσει δύσκολα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε θα είναι εδώ ως «εγγυητής της Δημοκρατίας», θα είναι εδώ για να υπερασπιστεί κάθε κοινωνική ομάδα, και για «να σπάσει τον φόβο» ώστε να μην περάσουν η τρομοκράτηση, και ο εκφοβισμός. «Είμαστε εδώ για να πούμε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται κάθε κοινωνική ομάδα ως εσωτερικός εχθρός και δεν μπορεί να οδηγηθούμε σε ένα κοινωνικό αυτοματισμό».

Κλείνοντας απευθύνθηκε «σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες» και πιο ειδικά στους εργαζόμενους στον τουρισμό και στους εκπροσώπους της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας κάνοντας έκκληση να υψώσουν φραγμό «στην αλαζονεία της εξουσίας», ενισχύοντας με την ψήφο τους τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις 25 του Ιούνη.

Λίγες ώρες πριν, μιλώντας στο πλαίσιο περιοδείας στην κεντρική αγορά του Ρεθύμνου επανέλαβε πως «κάθε προοδευτική ψήφος  που δεν θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, εξ αντικειμένου ευνοεί το σχέδιο της ΝΔ. Να είναι παντοδύναμη και ανενόχλητη», κάτι που ουσιαστικά αποτελεί σκληρό πρέσινγκ στα μικρότερα κόμματα.

«Ασπίδα» στους μειονοτικούς υποψηφίους – «Όχι» σε πιστοποιητικά φρονημάτων

Όσον αφορά το ζήτημα της Ροδόπης η Κουμουνδούρου με άτυπη ενημέρωση νωρίς το πρωί απάντησε στους ισχυρισμούς Μητσοτάκη και Σκέρτσου σύμφωνα με τις οποίες η ηγεσία του κόμματος είχε ενημερωθεί πριν τις εκλογές για τους δύο μειονοτικούς βουλευτές στη Θράκη και την εκλογική τους στήριξη από το τουρκικό προξενείο. Πιο συγκεκριμένα από τα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν πως

·       Δεν υπήρξε καμία πληροφόρηση προφορική ή γραπτή για το θέμα της Θράκης από την Κυβέρνηση πριν τις εκλογές όπως ψευδώς αναφέρει ο κ. Σκέρτσος και ισχυρίζεται στα ΜΜΕ

·       Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση ή προφορική επικοινωνία με τον κ. Γεραπετρίτη ή οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της ΝΔ και το γραφείο του Προέδρου για τη Θράκη.

·       μετά τις εκλογές απεστάλη από το Γραφείο του κ. Προέδρου της ΝΔ δελτίο της ΕΥΠ προς το γραφείο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επιλεκτικές πληροφορίες για όλους τους μειονοτικούς υποψήφιους βουλευτές στη Θράκη.

Απάντησαν επίσης πως δεν πρόκειται ο ΣΥΡΙΖΑ να εργαλειοποιήσει την ΕΥΠ όπως κάνει η ΝΔ για ψηφοθηρικούς λόγους. «Δεν το κάναμε» σημείωναν «την περίοδο 2015-2019 ως κυβέρνηση και δεν θα παίξουμε αυτό το παιχνίδι σήμερα, με πληροφορίες για τις εκτεταμένες προεκλογικές επαφές στελεχών της ΝΔ με το τουρκικό προξενείο και τον ψευδομουφτή».

Παράλληλα η Κουμουνδούρου απάντησε αρνητικά και στο αίτημα του πρωθυπουργού είτε να απομακρυνθούν οι υποψήφιοι από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, είτε να υπάρξουν διευκρινιστικές δηλώσεις από τους δύο υποψηφίους πως δεν μιλούν για «τουρκική μειονότητα». Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στην αξίωση ΝΔ για «πιστοποιητικά φρονημάτων» και «δηλώσεις μεταμέλειας»:  «Η αντιμετώπιση της τουρκικής επιρροής στη Θράκη δεν γίνεται επαναλαμβάνοντας τις κυπατζίδικες πρακτικές του παρελθόντος και ζητώντας πιστοποιητικά φρονημάτων και δηλώσεις μεταμέλειας, αλλά θωρακίζοντας την ισονομία και ισοπολιτεία στην περιοχή» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

Τσαπανίδου: Η ΝΔ δεν σκοπεύει να κάνει ούτε μια πρόσληψη στο δημόσιο

Metron Analysis: Με 18,2% προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ – Οκτακομματική Βουλή

Αλέξης Τσίπρας: Ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 00:38