search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:49
MENU CLOSE

ΕΝΔΙΣΥ: Ραβασάκια για αδήλωτα αναδρομικά ετοιμάζει η ΑΑΔΕ

15.06.2023 01:08
aade 987- new

Ανοικτές φορολογικές υποθέσεις από το 2017 (αλλά και παλαιότερες) σκαλίζει η ΑΑΔΕ σύμφωνα με προειδοποιητική εγκύκλιο που απέστειλε το ΕΝΔΙΣΥ.

Συγκεκριμένα, ψάχνει εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις από το παρελθόν, που αφορούν αδήλωτα αναδρομικά από αποδοχές εργαζόμενων και συνταξιούχων.

Σύμφωνα με το Δίκτυο, η ΑΑΔΕ, αφού προβεί στους απαραίτητους ελέγχους και διασταυρώσεις για τις εν λόγω εκκρεμείς υποθέσεις, θα αποστείλει τουλάχιστον 15.000 εκκαθαριστικά με φόρο «κατ΄ εκτίμηση» για το εισόδημα που αναλογεί στους φορολογούμενους.

Σε προτεραιότητα για την ΑΑΔΕ βρίσκονται υποθέσεις φορολογουμένων (άρα και συνταξιούχων), οι οποίοι δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2017 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη.

Επιπρόσθετα, υπό διερεύνηση βρίσκονται και παλαιότερες, πριν από το 2017, υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, για τη χρήση του 2014, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2020.Σε περίπτωση που έχει φύγει από τη ζωή ο υπόχρεος φορολογούμενος «τα χρέη» περνούν στους κληρονόμους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για το οικείο φορολογικό έτος δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Κατά της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής εντός προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίησή της.

Για το θέμα το ΕΝΔΙΣΥ επισημαίνει :

– Οι κοινοποιήσεις της ΑΑΔΕ γίνονται πλέον ηλεκτρονικά μέσω της σελίδας my taxis του φορολογούμενου στην υποσελίδα η αλληλογραφία μου.

– Πολλές φορές αυτό δεν γίνεται αντιληπτό με αποτέλεσμα να παρέρχεται ο χρόνος παρεμβάσεων των 30 ημερών.

– Μετά ότι ενέργειες που πραγματοποιούνται θεωρούνται εκπρόθεσμες και επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.

-Οι αιτήσεις αναίρεσης, παραγραφής στις ΔΟΥ καθώς και οι ενδικοφανείς προσφυγές προς την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ γίνονται πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

– Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι των αναδρομικών (ετών 2015-2021) που τα εισέπραξαν το 2022, έχουν προθεσμία να τα δηλώσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 χωρίς να πληρώσουν πρόστιμα, ενώ ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2024.

Αλλιώς μπορούν να εντάξουν το ποσό στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών σε 48 δόσεις.

Διαβάστε επίσης:

FED: Σταθερά τα επιτόκια εν μέσω πρόβλεψης για αύξηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ

Εστίαση: Υπεγράφη η νέα συλλογική σύμβαση – Ποιοι θα δουν αυξήσεις

ΑΑΔΕ: Αναζητά 270.000 πολίτες για να τους επιστρέψει φόρους – Δεν έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:49