search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 13:39
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στο Reuters: Μόνο μια σταθερή κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει αναγκαίες αλλά αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις

15.06.2023 16:56
mitsotakis

Ο συντηρητικός ηγέτης της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης ελπίζει σε νίκη στις νέες εκλογές στις 25 Ιουνίου, γράφει το Reuters, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για να επιτύχει επιτέλους έναν στόχο που έθεσε όταν εκλέχτηκε για πρώτη φορά πριν από τέσσερα χρόνια: η Ελλάδα να ανακτήσει το πολυπόθητο καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε τις εκλογές της 21ης Μαΐου με προβάδισμα 20 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε την Ελλάδα από το 2015 έως το 2019, στην κορύφωση μιας δεκαετούς κρίσης χρέους.

Όμως, παρά το μεγάλο περιθώριο νίκης, ένα αποτέλεσμα που η Ελλάδα δεν έχει δει από τη δεκαετία του 1970, η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να πάρει την αυτοδυναμία που απαιτείται για να κυβερνήσει χωρίς να σχηματίσει συνασπισμό, κατά συνέπεια η χώρα οδηγήθηκε σε νέα εκλογική αναμέτρηση.

Ο Μητσοτάκης, ωστόσο, λέει ότι το αποτέλεσμα αποδεικνύει την έγκριση των πολιτικών του. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ελαφρά άνοδο για τη Νέα Δημοκρατία εν όψει της δεύτερης ψηφοφορίας.

«Ο πρώτος μας στόχος, φυσικά, είναι να αποκτήσουμε επενδυτική βαθμίδα. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που είναι απολύτως εφικτό μέσα στους πρώτους μήνες μετά τις εκλογές», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Reuters καθο’οδόν για τη Σαλαμίνα, ένα νησί αποτελούμενο από κατοίκους της εργατικής τάξης δυτικά της Αθήνας, που του έδωσε 47,7% τον Μάιο.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, μόνο μια σταθερή κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει αναγκαίες αλλά αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις που θα συνεχίσουν την πρόοδο της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη, ότι η μεταρρύθμιση της υγείας είναι κορυφαία προτεραιότητα, εάν κερδίσει μια δεύτερη θητεία, μαζί με την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών και τη σύσταση ενός «υπουργείου οικογένειας» για την αντιμετώπιση της πτώσης του ποσοστού γεννήσεων της χώρας που θα μπορούσε να απειλήσει το συνταξιοδοτικό της σύστημα.

Αλλά πάνω από όλα πρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξη για να διατηρήσει τη χώρα σε μια σταθερή δημοσιονομική πορεία. Η Ελλάδα σημειώνει ανάπτυξη 2,3% φέτος, βοηθούμενη από τον τουρισμό και τις επενδύσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνησή του «έθεσε τα θεμέλια για βιώσιμη ανάπτυξη». Εάν επανεκλεγεί, λέει ότι το υπουργικό του συμβούλιο, ενισχυμένο από περισσότερες γυναίκες, θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο μεταρρυθμίσεων, αλλά και θα βελτιώσει το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων και θα μειώσει την ανισότητα.

«Θέλουμε έναν διαφορετικό τύπο ανάπτυξης, μια ανάπτυξη που να επικεντρώνεται στα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα αλλά και να μειώνει την ανισότητα», είπε.

Πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει ετησίως πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής – που αγγίζει περίπου στο ένα πέμπτο της οικονομίας – θα βοηθούσε επίσης την Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της και να απελευθερώσει πόρους για κοινωνικές πολιτικές, είπε.

«Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό το θέμα γιατί προσθέτει δημοσιονομική δύναμη στον προϋπολογισμό μας», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε η σύσταση της PEGA για τις υποκλοπές

Κυρανάκης: «Η Ελλάδα δεν είχε υποχρέωση να ασχοληθεί με ένα περιστατικό που αφορά τη Λιβύη και την Ιταλία» (video)

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Η Ροδόπη είναι μια ροζ κουτσουλιά στον απέραντο γαλάζιο χάρτη (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 13:38