search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 13:56
MENU CLOSE

Στα ανοιχτά της Πύλου ναυάγησε αύτανδρη – τουλάχιστον – μια εκπομπή

15.06.2023 15:27
tv water

«…Επιβαρύνοντας την Ευρώπη και τη χώρα μας με αυτούς τους ανθρώπους, τους κατατρεγμένους ανθρώπους. Γιατί λέω επιβαρύνοντας; Διότι χθες κάναμε την κουβέντα για τα ασθενοφόρα που δεν υπάρχουν. Τα ασθενοφόρα που δεν υπάρχουν διαθέσιμα στην Ελλάδα. Και εδώ έχουμε μια κολοσσιαία κινητοποίηση, έχουν πάει οκτώ-δέκα ασθενοφόρα, για να βοηθήσουν την κατάσταση. Εάν αυτή τη στιγμή κάποιος χρειαστεί ασθενοφόρο στον νομό Πελοποννήσου, αν κάποιος σε ένα χωριό πάθει καρδιακό επεισόδιο, πού θα βρεθεί ασθενοφόρο να τον μεταφέρει;». Τάδε έφη η Τατιάνα Στεφανίδου από την εκπομπή «T live» για την τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου.

Αφορμή για προβληματισμό και περίσκεψη, ίσως, θα έπρεπε να δώσει η φράση αυτή, που εκφράστηκε δημόσια από τηλεοπτική συχνότητα σε εθνική εμβέλεια, καθώς και η υψηλού βαθμού διείσδυση που έχει στην κοινή γνώμη το ίδιο το Μέσο από τη φύση του, δεδομένου ότι η τηλεόραση «μπαίνει» σε όλα τα σπιτικά. Επικίνδυνοι συμψηφισμοί και στρεβλά μηνύματα.

Σε τέτοιες στιγμές και περιπτώσεις απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί, προσεκτικές διατυπώσεις με «ζυγισμένες» λέξεις, χρειάζεται ενσυναίσθηση, ευαισθησία, πρωτίστως ψυχραιμία, η οποία θα πρέπει να αντανακλάται και στην ενημέρωση. Και πάντως, καλό είναι, να μην έχει καταγγελτικό τόνο. Χάθηκαν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές.

Για πιθανές παραβιάσεις της σχετικής νομοθεσίας, τυχόν υπόρρητο ρατσισμό, διάκριση, ενδεχόμενη υποκίνηση ακραίων συμπεριφορών κλπ κλπ., υπάρχουν αρμόδια όργανα και ανεξάρτητες αρχές, για να αξιολογήσουν τη δημοσιογραφική κάλυψη του θέματος από την επίμαχη εκπομπή- ίσως και από άλλες.

Αν αντί για το ταλαίπωρο πλοιάριο με υπεράριθμους κατατρεγμένους ήταν μια θαλαμηγός με επιβάτες αλλοδαπούς κατόχους ελληνικής golden visa ή ευρωπαίους πολίτες που έκαναν διακοπές, δεν θα μάθουμε ποιο θα ήταν το σχόλιο της παρουσιάστριας.

Εν τω μεταξύ η Πελοπόννησος δεν είναι νομός. Περιφέρεια είναι. Στην γεωγραφία είναι ολόκληρη (γεωγραφική) περιοχή, η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας, ένα από τα εννέα γεωγραφικά διαμερίσματά της.

Διαβάστε επίσης:

Ινστιτούτο Reuters: Κρίση ενημέρωσης σε πλατφόρμες και social media

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Η Ροδόπη είναι μια ροζ κουτσουλιά στον απέραντο γαλάζιο χάρτη (Video)

Πορτοσάλτε για ναυαγούς: «Τους έδωσαν τρόφιμα και τα πέταξαν στη θάλασσα» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 13:55