search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 14:21
MENU CLOSE

Τσίπρας στο ΚΡΗΤΗ ΤV: Ο Μητσοτάκης δε θα κάνει αυτά που υπόσχεται, θα κάνει άλλα που δεν λέει

15.06.2023 00:02
tsipras kriti tv 98- new

«Διεκδικούμε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα» και «σε κάθε περίπτωση, να καλύψουμε τη διαφορά, να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς που καταγράφηκαν στην κάλπη της 21ης του Μάη. Διότι αν δεν συμβεί αυτό, θα είναι πολύ δυσάρεστο, επαναλαμβάνω, όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για την κοινωνία και για τη Δημοκρατία». Αυτό το στόχο ανέδειξε εν όψει της επικείμενης κάλπης ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στο ΚΡΗΤΗ TV και τον Γιώργο Σαχίνη λίγο πριν αναχωρήσει από την Κρήτη μετά την τριήμερη περιοδεία του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε τα βασικά αίτια του εκλογικού αποτελέσματος στις κάλπες της 21ης Μαΐου στην απλή αναλογική αλλά και στην μιντιακή υπεροπλία της ΝΔ που της επέτρεψε να επιβάλλει την ατζέντα.

«Η απλή αναλογική υπέστη μια ιστορική ήττα και είναι μία από τις βασικές αιτίες αυτού του αποτελέσματος, διότι υπήρξε ένας κατακερματισμός, μια χαλαρή ψήφος σε όλο το προοδευτικό φάσμα» σημείωσε. «Η ΝΔ έχοντας μια πολύ σαφή στάση και θέση, την αυτοδυναμία, κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις της», ενώ εκτίμηση ότι «έχει φτάσει ταβάνι». Τώρα πρόσθεσε «είναι άλλο το κριτήριο της ψήφου» και «τα διλήμματα μπαίνουν με διαφορετικό τρόπο, όπως μπαίνανε 49 χρόνια στη Μεταπολίτευση με τα συστήματα της ενισχυμένης αναλογικής».

«Διεκδικούμε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα» υπογράμμισε και «σε κάθε περίπτωση, να καλύψουμε τη διαφορά, να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς που καταγράφηκαν στην κάλπη της 21ης του Μάη». «Αν δεν συμβεί αυτό, θα είναι πολύ δυσάρεστο, όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για την κοινωνία και για τη Δημοκρατία», καθώς «θα έχουμε μια ανεξέλεγκτη και αλαζονική διακυβέρνηση από τον κ. Μητσοτάκη(…) ένα καθεστώς ανεξέλεγκτο και αλαζονικό».

Επανέλαβε ότι το δίλημμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου «είναι να σταματήσει αυτός ο κατακερματισμός δυνάμεων και να ισχυροποιηθεί ο βασικός πόλος, το μοναδικό εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης απέναντι στο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ -και δεν υπάρχει άλλο πέραν του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ως ο βασικός, ο κυρίαρχος πόλος της προοδευτικής παράταξης του τόπου. Είναι η αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα και θέλουμε να είναι κυβέρνηση αύριο». Αναγνώρισε ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολες οι συνθήκες» αλλά παρέπεμψε στην αναφορά Μητσοτάκη πως «στις 25 του Ιούνη η κάλπη θα είναι άδεια» λέγοντας πως σε αυτό έχει δίκιο.

«Η Κρήτη θα ξαναγυρίσει στον προοδευτικό χώρο»

Ερωτηθείς που αποδίδει τα αίτια για το αποτέλεσμα στην Κρήτη που ήταν ένα από τα «κάστρα» του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα «βάφτηκε» γαλάζια εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «η Κρήτη δεν θα παραμείνει γαλάζια» αλλά «θα ξαναγυρίσει στον προοδευτικό χώρο». «Θα δώσουμε τη μάχη για να ανατραπεί αυτός ο συσχετισμός και η Κρήτη θα είναι και πάλι πολύ σύντομα ο τόπος που θα δώσει τη δυναμική στην προοδευτική παράταξη» και θα επιτρέψει να «ξεκινήσει η αντιστροφή της τάσης, έτσι όπως καταγράφηκε στις 21 του Μάη», ανέφερε.

Όσον αφορά τις αιτίες της εκλογικής ήττας συμπλήρωσε ότι «πέραν της απλής αναλογικής, είναι και το γεγονός ότι καθόρισε την ατζέντα της συζήτησης ο πολιτικός μας αντίπαλος μέσα από τη μιντιακή του υπεροπλία» όπου «συζητάγαμε για το τι έκανε ο Βαρουφάκης». Αναφορικά με τα ΜΜΕ πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απέναντί του το μιντιακό σύστημα, καθ’ όλη την τετραετία, και πως η πανδημία και οι διαρκείς κρίσης άλλαξαν πολλά στον τρόπο που σκέφτονται οι πολίτες. «Αλλεπάλληλες διαρκείς κρίσεις δημιούργησαν μια αίσθηση ανασφάλειας στους πολίτες. Περάσαμε πολλά όλο αυτό το διάστημα», είπε.

«Η πανδημία δεν επέτρεψε στον Μητσοτάκη να εφαρμόσει το πραγματικό του πρόγραμμα»

Με την ευκαιρία της αναφοράς στην πανδημία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «αυτά τα δυο χρόνια αποτέλεσανκαι την αιτία για την οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν εφήρμοσε το πρόγραμμά του. Όχι μόνο στην Υγεία, αλλά και στην Οικονομία».

Σημείωσε πως «το πρόγραμμα Μητσοτάκη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν το πρόγραμμα Πισσαρίδη» και θύμισε ειδικότερα ότι «η έκθεση Πισσαρίδη. Ήταν η έκθεση εκείνη η οποία έλεγε ότι πρέπει να συρρικνωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Πρόσθεσε δε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «βρέθηκε με τη δυνατότητα να δίνει επιστρεπτέες προκαταβολές» κάτι που «δεν ήταν στο πρόγραμμά του. Το έκανε όμως. Το ίδιο και στην υγεία. Το πρόγραμμά του ήταν το πρόγραμμα Πνευματικού». Υπογράμμισε ότι η ΝΔ «στο πρόγραμμά της λέει πράγματα τα οποία δεν θα κάνει» κάτι που προκύπτει από το γεγονός πως στο Μεσοπρόθεσμο «δεν έχει δηλώσει σχεδόν καμία από τις εξαγγελίες που έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης».

Και εξήγησε: «Την εξαγγελία που έκανε χθες για 10.000 προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας; Δεν τις έχει δηλώσει. Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος με βάση τον σχεδιασμό Μητσοτάκη. Τις εξαγγελίες που έκανε σε σχέση με φοροελαφρύνσεις; Σε σχέση με αυξήσεις του μισθού; Όλες οι εξαγγελίες είναι εκτός. Δεν είναι στον σχεδιασμό τους να γίνουν».

Από την άλλη, είπε, «υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν λέει και τα οποία ετοιμάζεται να κάνει». Τόνισε πως το 2020 ο Μητσοτάκης μας είχε πει, “θα ανατριχιάσετε με αυτά που θα κάνω στην Υγεία”. Δεν τα έκανε, διότι μεσολάβησε η πανδημία». Ο σχεδιασμός, του είπε, είναι «συρρίκνωση των δαπανών για την Υγεία, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου τα δημόσια νοσοκομεία και αν χρειαστεί και διαλογή ασθενών, όπως το είπε ο κ. Πνευματικός».

Και έδωσε ένα παράδειγμα «όταν δεν θα έχεις δαπάνες ως δημόσιο νοσοκομείο και θα σου έρχεται ένας ασθενής ο οποίος είναι 55 χρονών και έχει προσδόκιμο ζωής και ένας ο οποίος είναι 75 και δεν έχει, θα αναγκαστείς να διαλέξεις, να δώσεις την ακριβή θεραπεία σε έναν από τους δύο».

Συνέχισε λέγοντας πως αυτό που προβλέπει στην πραγματικότητα το πρόγραμμα της ΝΔ είναι η «μείωση των δαπανών για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων σε πραγματικούς όρους, σε βάθος τετραετίας, 700 εκατομμύρια ευρώ. Άρα όχι μόνο αυξήσεις στο Δημόσιο δεν θα δούμε σε πραγματικούς όρους, θα δούμε μειώσεις».

Προβλέπει, είπε επίσης «μείωση των πρωτογενών δαπανών του Δημοσίου. Δηλαδή των δαπανών για σχολεία, νοσοκομεία, αναλώσιμα στα νοσοκομεία 1,1 δισ., σε βάθος τετραετίας. Άρα πώς θα υλοποιηθούν όλα αυτά τα οποία έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης; Περισσότερα ασθενοφόρα, δυνατότητα να φύγουν τα ράντζα από τα νοσοκομεία. Όλα αυτά είναι ψεύτικες απατηλές υποσχέσεις. Στην πραγματικότητα, συρρίκνωση δαπανών θα έχουμε».

«Μέγα ψέμα η εξαγγελία για μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ»

Χαρακτήρισε «μέγα ψέμα την εξαγγελία Μητσοτάκη ότι θα φτάσει τα 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός σε βάθος τετραετίας. Καθώς «άλλα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο». Και επιπλέον άλλα έκανε και στην τετραετία», με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ «ήταν η μόνη χώρα η οποία μείωσε τον μέσο μισθό τον ονομαστικό την τριετία 2019-2022. Και μείωσε και τον μέσο πραγματικό μισθό  το 2022-2023». Με βάση τα όσα προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο, είπε ο μέσος μισθός «θα μείνει στάσιμος με πραγματικούς όρους» με αύξηση μόλις 1,3% στην τετραετία.  

Κατέληξε λέγοντας ότι «όλος ο σχεδιασμός του προγράμματος, του πραγματικού προγράμματος της ΝΔ, είναι απολύτως έξω από όλα όσα έχει εξαγγείλει», άρα «λέει ψέματα στον ελληνικό λαό», εκτός και αν «βγει και μας πει αύριο το πρωί ότι, ξέρετε κάτι εγώ το Μεσοπρόθεσμο το οποίο κατέθεσα στις Βρυξέλλες θα το πάρω πίσω. Θα το αναθεωρήσω. Δεν θα το υλοποιήσω».

Θα καταθέσουμε δικό μας Μεσοπρόθεσμο

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι θα καταθέσει «ένα άλλο Μεσοπρόθεσμο, το οποίο θα διαμορφώνει τους όρους για να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς περιορισμούς μέσα από ένα άλλο σχέδιο, μέσα από έναν άλλο τρόπο». Όπως τόνισε δε, ήδη έχει ενημερώσει τις Βρυξέλλες γι’ αυτή την πρόθεση και άλλωστε για κάθε κυβέρνηση προβλέπεται ότι μπορεί να καταθέσει το δικό της Μεσοπρόθεσμο.  Μιλώντας για τους διαφορετικούς τρόπους που ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί για να αναζητήσει έσοδα παρέπεμψε στην φορολόγηση των υπερκερδών.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το έχει πει, φορολογήστε τους. Πόσο θα τους φορολογήσετε; Με υψηλό συντελεστή, διότι αυτά τα κέρδη δεν τους ανήκουν, δεν τα έβγαζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια» καθώς «είναι κέρδη τα οποία προέκυψαν από τη λεηλασία στο εισόδημα. Με 90% φορολογήστε τους. Και αυτό θα κάνουμε. Και αυτά τα χρήματα είναι που θα διαμορφώσουν τους όρους για να πιάσουμε τους στόχους. Για να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους».

Παράλληλα, υπογράμμισε ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει «πλαφόν 5% στα κέρδη, στο εύλογο κέρδος των εταιρειών ενέργειας και διύλισης, ώστε να σταματήσει αυτή η αισχροκέρδεια», για «να διαμορφωθούν οι όροι εκείνοι που θα μας οδηγήσουν στη δυνατότητα να μειώσουμε τον ΦΠΑ», κάτι που είπε «θα γίνει με ένα τρόπο ρεαλιστικό και θα βγαίνουν τα νούμερα».

Διαβάστε επίσης:

Στην Καλαμάτα την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας

Ναυάγιο στην Πύλο: Αναστέλλει τις πολιτικές εκδηλώσεις η ΝΔ για το τριήμερο εθνικό πένθος

ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία στην Πύλο: Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν είναι νούμερα στις στατιστικές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 14:21