search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:15
MENU CLOSE

Ανοιχτή επιστολή: Κίνδυνος οι Κυκλάδες για πρώτη φορά να βρεθούν χωρίς  εκπροσώπηση της Αντιπολίτευσης

16.06.2023 17:15
ekklisaki amorgos

Με ανοιχτή επιστολή που υπογράφουν γνωστοί άνθρωποι των Κυκλάδων, επισημαίνουν τον κίνδυνο να βρεθούν τα νησιά για πρώτη φορά, από το 1974, δίχως εκπροσώπηση της αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα καλούν «όλους και όλες στις Κυκλάδες, να αναλογιστούν, να αποτρέψουν το μέλλον των Κυκλάδων μας με μονοπαραταξιακή πολιτική εκπροσώπηση και να κατοχυρώσουν την δημοκρατία στο επόμενο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Αναλυτικά η επιστολή:

«η δικαιοσύνη έχει αξία μόνο μεταξύ ίσων, γιατί, ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμή του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του.»

Θουκυδίδης, Διάλογος Αθηναίων με Μηλίους

Βρισκόμαστε λίγες μέρες μπροστά στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Με δεδομένο τον καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε από την τελευταία κυβέρνηση της ΝΔ σύμφωνα με τον οποίο το πρώτο κόμμα λαμβάνει μέχρι και 50 επιπλέον έδρες, διαφαίνεται ο κίνδυνος οι Κυκλάδες για πρώτη φορά μετά το 1974 να βρεθούν χωρίς  εκπροσώπηση της Αντιπολίτευσης.

Οι κάτωθι υπογράφοντες/-ουσες, φορείς διαφορετικών πολιτικών ταυτοτήτων και με  διαφορετικές αφετηρίες,

  1. εκφράζουμε την ανησυχία μας για τους κινδύνους που ενέχει η μονοφωνία σε επίπεδο χάραξης και άσκησης πολιτικής σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τις Κυκλάδες. Οι μετασχηματισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη σε κοινωνικο-οικονομικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό επίπεδο είναι βαθιοί και προκαλούν σοβαρές ανακατατάξεις στις μικρές νησιωτικές μας κοινωνίες, και είναι στο χέρι μας το αποτέλεσμα τους να είναι θετικό και για τις επόμενες γενιές.
  2. είμαστε σίγουροι/-ες ότι σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία η καλή νομοθέτηση και αποτελεσματική άσκηση διοίκησης προϋποθέτουν την ύπαρξη τεκμηριωμένων αντιπολιτευτικών  απόψεων, και ότι η αντιπολίτευση δε σημαίνει ακυβερνησία, ολιγωρία ή αναποτελεσματικότητα, όπως λανθασμένα συχνά προβάλλεται για να δικαιολογηθούν αλλότρια συμφέροντα.
  3. πιστεύουμε ότι η λογοδοσία, η διαφάνεια και η ακεραιότητα είναι απαραίτητα στοιχεία για την πολιτική ζωή του τόπου μας, στοιχεία τα οποία δεν υπηρετούνται  σε συνθήκες μονοκομματικής εκπροσώπησης
  4. είμαστε πεπεισμένοι/-ες ότι η μονομέρεια συνιστά σοβαρή οπισθοδρόμηση για την πολιτική ζωή των Κυκλάδων, πρωτίστως γιατί δεν διασφαλίζει τις αρχές της ισηγορίας και της ισονομίας των πολιτών και δύναται να σταθεί τροχοπέδη στο αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών της αντιμετώπισης τους επί ίσοις όροις από την εκάστοτε κυβέρνηση
  5. συμμεριζόμαστε τη σπουδαιότητα που έχουν για τα νησιά μας τα ζητήματα δημόσιας υγείας και παιδείας, βιώσιμου τουρισμού και ισόρροπης ανάπτυξης, χωροταξίας, φέρουσας ικανότητας, υποδομών, διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς κ.α, όπως αυτά εγγράφονται σε συνθήκες νησιωτικότητας, ζητήματα τα οποία οφείλουν να διατρέχουν το σύνολο των πολιτικών που ψηφίζονται και εφαρμόζονται.
  6. κρίνουμε ότι το έργο που έχει παραχθεί και συνεχίζει να παράγεται από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για τις Κυκλάδες τόσο ως κυβέρνηση για 4 χρόνια όσο και ως αντιπολίτευση είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη δημοκρατία και για τα δημόσια αγαθά, όπως η υγεία και η παιδεία, για το περιβάλλον, τον πολιτισμό. Αφουγκραζόμαστε την αγωνία των κατοίκων των Κυκλάδων για τη διαφαινόμενη αλλαγή των νησιών μας σε αποκλειστικά τουριστικές ζώνες με υψηλό κόστος ζωής για τους μονίμους κατοίκους, για την εγκατάλειψη της υπαίθρου και των παραγωγικών διαδικασιών της, για τα σοβαρά εργασιακά ζητήματα και για πλήθος άλλων προβλημάτων

Καλούμε όλους και όλες στις Κυκλάδες, να αναλογιστούν, να αποτρέψουν το μέλλον των Κυκλάδων μας με μονοπαραταξιακή πολιτική εκπροσώπηση και να κατοχυρώσουν την δημοκρατία στο επόμενο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Μαρίζα Κώχ, Τραγουδοποιός

Δαρδανός Γιώργος, Εκδότης

Μαραγκός Αντώνης, Νομικός, Πρ. Έπαρχος Τήνου

Δημόπουλος Γιώργος, Πρ. Διευθυντής Εκκλησιαστικού Λυκείου Τήνου

Σαρρής Νίκος, Εκπαιδευτικός

Λαγουρός Στέφανος, Πρ. Αντιδήμαρχος Δήμου Τήνου

Δαλέζιος Θέμης, Εκδότης εφημερίδας «Οφιούσα» Τήνου

Σπιλάνης Γιάννης, Καθηγητής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αιγαίου

Αγγελετάκη Αλέκα, Αρχαιολόγος, Ξεναγός

Λαζαρίδης Γιάννης, Πρ. Αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου Μήλου

Πρωτονοτάριος Αντώνης, Αντιπρόεδρος Τ.Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης:

Μηταράκης: Το Λιμενικό δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης σε διεθνή ύδατα – Κασσελάκης: Επικαλείστε λάθος σύμβαση

ΣΥΡΙΖΑ για ναυάγιο: Η απώλεια 700 και πλέον ανθρώπων απαιτεί απαντήσεις

Από απόσταση ασφαλείας παρακολουθεί η ΝΔ τις εξελίξεις στο ναυάγιο της Πύλου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04