search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 04:32
MENU CLOSE

Τσίπρας για Ροδόπη: Λάθος η απόφαση Μητσοτάκη να αποσύρει τον βουλευτή της ΝΔ (Video)

19.06.2023 17:05
TSIPRAS

«Λανθασμένη» χαρακτήρισε την απόσυρση του Μουσταφά Καντραντζή από το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή Live News.

«Εγώ θεωρώ ότι η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να αποσύρει τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, εκ των υστέρων, αφού εδώ κι ένα μήνα γνώριζε, και τις δηλώσεις του γνώριζε – οι δηλώσεις του για μένα είναι πιο σημαντικό τεκμήριο από το τι γράφει ένα ενημερωτικό σημείωμα της ΕΥΠ – η απόφασή του λοιπόν κατά την άποψή μου είναι λαθεμένη, πιστεύω ότι κάνει λάθος και μάλιστα εκ των υστέρων έχουν τυπωθεί τα ψηφοδέλτια».

Όπως εξήγησε ο λόγος για τον οποίο θεωρεί λαθεμένη κίνηση την απόσυρση Καντραντζή – την οποία πάντως απέδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι σε αυτόβουλη ενέργεια του βουλευτή – είναι, ότι «δεν πρέπει να δημιουργούμε ένα κλίμα στοχοποίησης της μειονότητας». Και πρόσθεσε «ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να περιθωριοποιήσουμε τις τουρκικές βλέψεις και την προσπάθεια – που γίνεται προσπάθεια – χειραγώγησης της μουσουλμανικής μειονότητας, είναι προχωρήσουμε όπως προχωρήσαμε με την Διακομματική Επιτροπή, για το πώς θα αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής στη Θράκη».

Αναφερόμενος στην αρχή στο ζήτημα είπε πως «από την πρώτη στιγμή με βρήκε τελείως αντίθετο» το ότι ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα τέθηκε στην προεκλογική ατζέντα, «το ξεκίνησε ο κ. Μητσοτάκης και το ξεκίνησε πολύ άγαρμπα» και με πολύ επιθετικό τρόπο.

Μιλώντας για το γνωστό πλέον ενημερωτικό σημείωμα της ΕΥΠ, είπε πως ο κ. Μητσοτάκης «επιχείρησε να μου στήσει παγίδα» καθώς όπως είπε εξιστορώντας το χρονικό, του έστειλε το σημείωμα χωρίς, κάποιον αρμόδιο να τον ενημερώσει, και στο σημείωμα υπήρχε αναφορά και στον κ. Καντρατζή, οπότε ο κ,. Τσίπρας είπε πως πίστεψε θα καταλαγιάσει. Εν τούτοις δύο εβδομάδες μετά είδε επιλεκτικά αποσπάσματα του σημειώματος αυτού να δημοσιεύονται σε εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας.

Στο ερώτημα αν οι πληροφορίες για τους δύο υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακριβείς, ανέφερε πως πάντα ως πρωθυπουργός αξιολογούσε αυτά τα σημειώματα και «το να έχεις κανείς επαφή, μία φωτογραφία, μία επικοινωνία με τον πρόξενο της Τουρκίας δε σημαίνει ότι είναι στρατευμένος ή υποκινούμενος, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί». Στο ερώτημα του δημοσιογράφου αν επικοινώνησε με τους δύο υποψηφίους απάντησε πως πράγματι μίλησε μαζί τους και του απάντησαν πως όσα λέγονται σε βάρος τους είναι προβοκατόρικα, «κυπατζίδικα» πράγματα που δεν έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα. Σημείωσε δε πως ο υποψήφιος της Ροδόπης ουδέποτε έχει μιλήσει για τουρκική μειονότητα, και πως αυτός ο οποίος έχει υποπέσει σε αυτό το ατόπημα ήταν ο υποψήφιος της Ξάνθης (σ.σ. ο κ. Χ. Ζειμπέκ), ο οποίος δέχτηκε επίπληξη και από τότε ουδέποτε έχει ξανασυμβεί.

Επανέλαβε ότι η απόσυρση από τα ψηφοδέλτια θα ήταν λάθος και ανευθυνότητα «και σ’ αυτόν τον ολισθηρό δρόμο εγώ δεν θέλω να συμβάλλω» το να θέσουμε απέναντί μας ως πολιτεία το σύνολο της μουσουλμανικής μειονότητας είναι αυτό που θέλει να κάνουμε ο Ερντογάν, ενώ σε άλλο σημείο υπενθύμισε πως ο ίδιος, ακριβώς επειδή ήταν προσεκτικός, δεν ζήτησε την αποπομπή του κ. Καταρντζή και πρόσθεσε πως «το ταγκό της ανευθυνότητας εγώ με τον κ. Μητσοτάκη δε θα το χορέψω».

Εξηγώντας γιατί λέει πως ο Ερντογάν «τρίβει τα χέρια του» είπε πως «αυτό που θέλει να αναδείξει είναι ότι η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα είναι υπό την πίεση του ελληνικού κράτους, είναι στοχοποιημένη και απαξιωμένη κι άρα έχει μία ελπίδα κι ένα φάρο να προσδεθεί στο άρμα της Τουρκίας».

«Θα υπάρχει χώρα και στις 26 του μηνός και δεν μπορεί στο όνομα λίγων ψήφων παραπάνω να ανοίξουμε πληγές που θα μας δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα την επόμενη μέρα» κατέληξε.

Ευθύνες στον υπηρεσιακό υπουργό για το ναυάγιο

Σε σχέση με το ναυάγιο ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως ο ίδιος θέτει μια σειρά από ερωτήματα γιατί οι απαντήσεις που έχουν δοθεί για τις συνθήκες του ναυαγίου έχουν πολλές αντιφάσεις. Όσον αφορά το αν υπήρχε εντολή στο σκάφος του λιμενικού να μην βοηθήσει το αλιευτικό σημείωσε ότι «δεν μπορώ εγώ να βγω και να πω καταφατικά υπήρχε εντολή ή δεν υπήρχε εντολή» αλλά «λέω ότι το αποτέλεσμα είναι συντριπτικό και δραματικό διότι μέσα απ’ τα χέρια μας χάθηκαν 500 – 600 ζωές ανάμεσά τους και μικρά παιδιά». «Δεν μπορεί να σου λένε μην τα θέτεις αυτά γιατί είσαι εθνική εξαίρεση» πρόσθεσε.

«Αν υπάρχουν ευθύνες αυτές υπάρχουν σε αυτούς που δίνουν τις εντολές», είπε στη συνέχεια παραδεχόμενος ότι θεωρεί υπεύθυνο τον αρμόδιο υπηρεσιακό υπουργό.

Στο ερώτημα ποια πολιτική θα εφάρμοζε ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως θα ασκούσε μια πολιτική με βασικό στοιχείο την υπεράσπιση των συνόρων χερσαίων και θαλασσίων και ταυτόχρονα «δε θα αφήναμε να χαθούν ανθρώπινες ζωές».

Όσον αφορά τα σύνορα και ειδικά τα θαλάσσια σύνορα, σημείωσε πως παλιότερη δήλωσή του έχει παρεξηγηθεί καθώς αυτό που έχει πει είναι ότι «δεν μπορείς να βάλει φράχτες στη θάλασσα γιατί δεν τα βλέπεις τα σύνορα στη θάλασσα, όχι δεν υπάρχουν».

Σημείωσε επιπλέον πως «είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύουμε τα σύνορά μας, δεν είπαμε εμείς να μη χτιστεί ο φράχτης, εμείς είπαμε ότι δεν μπορεί να είναι φετίχ, δεν μπορείς να το θεωρείς το υπερόπλο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος». Ταυτόχρονα, «απαιτείται η διεκδίκηση μιας άλλης μεταναστευτικής πολιτικής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Χρειάζεται ανανέωση στον ΣΥΡΙΖΑ «χθες»

Σε σχέση με τα αίτια της ήττας ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά απέδωσε την στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής στο γεγονός ότι δεν ανταποκρίθηκαν τα άλλα κόμματα, και σημείωσε ότι αυτός ήταν «καταλυτικός» παράγοντας καθώς έστρεψε τους πολίτες σε μια άλλη πολιτική επιλογή που θεώρησαν ότι τους πρόσφερε μεγαλύτερη σταθερότητα. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι υπάρχουν πολλές αιτίες.

Όσον αφορά την προσεχή κάλπη είπε ότι μπαίνουν σκληρά διλήμματα όπως έμπαιναν πάντα με την ενισχυμένη αναλογική. Το διακύβευμα για τις 26 του Ιούνη είναι αν θα δημιουργηθεί ένα καθεστώς ανεξέλεγκτο και ασύδοτο.

Στο ερώτημα ποιος θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, και πως στα σποτ δεν υπάρχει κανένα από τα παλαιά πρόσωπα, «δεν είδα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο» επέμεινε ο Νίκος Ευαγγελάτος ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως «δεν σημαίνει κάτι και σημαίνει και πολλά. Όταν με ρωτάτε για τον Ευκλείδη τον Τσακαλώτο, πρέπει να σας πω ότι συνεχίζει αποτελεί έναν πολύ στενό μου συνεργάτη και δίνουμε μαζί αυτή τη μάχη και συμβάλει καθοριστικά σε αυτή την προσπάθεια». Αν με ρωτάτε, συνέχισε, για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανανεωθεί, «η απάντησή μου είναι “χθες”» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Και πρόσθεσε πως αυτό «σημαίνει ανανέωση και στα πρόσωπα και στην εκφορά του πολιτικού λόγου» αλλά αυτή είναι μια συζήτηση για μετά.

Διαβάστε επίσης:

Εύα Καϊλή: Προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για παραβίαση της βουλευτικής της ασυλίας

ΠΑΣΟΚ: Τέλος στην υποψηφιότητα Γλύκα – «Τιμούμε τον Σήφη Βαλυράκη»  

Εκλογές 2023: Αποσύρεται ο Μουσταφά Κατραντζή από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 02:46