search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 09:19
MENU CLOSE

Tους κεντρώους, τους αναποφάσιστους και τους ετεροδημότες πιέζει η ΝΔ για την αυτοδυναμία

23.06.2023 06:00
METSOTAKES_THES
Εurokinissi

Κεντρικός στόχος, της Πειραιώς είναι την Κυριακή το βράδυ να επιβεβαιωθεί η συσπείρωση των 2,4 εκατ. πολιτών που ψήφισαν τη Ν.Δ. στις κάλπες της 21ης Μαΐου με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη δύο μέρες πριν τις εκλογές εμφανίζονται να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε δύο πράγματα:

  • Στο να προσέλθουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ
  • και δεύτερον να προσέλθουν στις κάλπες οι ψηφοφόροι του κέντρου που έφυγαν από τα αλλά κόμματα και στις κάλπες της 21ης Μαΐου ψήφισαν ΝΔ.

Προφανώς βασική επιδίωξη των στελεχών της Πειραιώς είναι το βράδυ των εκλογών το αποτέλεσμα της ΝΔ να έχει μπροστά τον αριθμό τέσσερα. Να γράφει δηλαδή τουλάχιστον 40%, γεγονός που σημαίνει ότι θα έχουν αυτοδυναμία. Αν τα δημοσκοπικά σενάρια επιβεβαιωθούν και η ΝΔ φτάσει στο 43 % τότε θα μιλάμε για μία άνετη αυτοδυναμία την οποία δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει κανένας και για τίποτα.

Αν ωστόσο με την έλευση των μικρότερων κομμάτων στο κοινοβούλιο η ΝΔ γράψει 39% και κάτω τότε εκτιμάται ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να προκύψει οριακή αυτοδυναμία ή να είναι ισχνή.
Γι αυτό άλλωστε τα στελέχη της ΝΔ διαμηνύουν προς όλες τις πλευρές ότι πολλές ακραίες φωνές στη Βουλή δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη πολυφωνία αλλά αντίθετα μπορεί να οδηγήσουν σε μία δημοκρατική “κακοφωνία”, ίσως και σε κίνδυνο ακυβερνησίας.

Σύμφωνα πάντως με την χθεσινή δημοσκόπηση της Alco στην πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. εμφανίζεται να έχει μεγάλο προβάδισμα 21,1 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και να εισέρχονται στη Βουλή 6 κόμματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 39,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18,4%, το ΠΑΣΟΚ 10,5%, το ΚΚΕ 6,8% και η Ελληνική Λύση 3,4%.

Στην Βουλή φάινεται να μπαίνουν η Πλεύση Ελευθεριας με 3,3% ενώ οριακά εκτός καταγράφεται η Νίκη με 2,8%. Οι Σπαρτιάτες λαμβάνουν 2,2% και το ΜέΡΑ25 με 2%. Στην εκτίμηση αποτελέσματος όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς εμφανίζονται 9 κόμματα να μπαίνουν στην Βουλή.

Οι μικρότερες και οι μεγαλύτερες τιμές για τη Ν.Δ. είναι 39,8% έως 43,8 %, για τον ΣΥΡΙΖΑ 17,7% έως 21,8%, για το ΠΑΣΟΚ 10,2% έως 13,2%, για το ΚΚΕ 6,4% έως 8,4% και για την Ελληνική Λύση 2,8% έως 4,4%. Ακολουθεί η Πλεύση Ελευθερίας με ποσοστό από 2,7% έως 4,3%, η Νίκη από 2,3% έως 3,9 %, το ΜέΡΑ25 από 1,6% έως 3,4% και οι Σπαρτιάτες από 1,6% έως 3,4%.

Iδιαίτερο ενδιαφέρον έχει τι θα γίνει με τους περίπου 200.000 ετεροδημότες που στήριξαν τη Ν.Δ. και θα πρέπει να μετακινηθούν και πάλι στον τόπο που είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν.Φυσικά το βλέμμα είναι στραμμένο και στους αναποφάσιστους, οι οποίοι με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις κινούνται κοντά στο 7%.

Εν τω μεταξύ σήμερα τελευταία ημέρα του προεκλογικού αγώνα η αυλαία για την ΝΔ θα πέσει με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πλατεία Συντάγματος.

Τέλος, «όχι στον εφησυχασμό» ήταν το μήνυμα του Προέδρου της Ν.Δ. και της Πειραιώς, ελάχιστα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, με βασικό σύνθημα ότι η ισχυρή αυτοδυναμία οδηγεί σε σταθερή κυβέρνηση τετραετίας και στην υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της Ν.Δ.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Καλεί τους προοδευτικούς πολίτες να μην απέχουν και να στηρίξουν ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρουλάκης για Τσίπρα: «Τρεις μέρες πριν τις εκλογές εξομοιώνει τον Πάτση με τον Μάντζο, είναι ντροπή»

Κωνσταντοπούλου σε Κουτσούμπα και Τσίπρα: «Θα είμαστε η αντιπολίτευση που δεν υπήρξε ποτέ»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 09:16