search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 21:55
MENU CLOSE

«Καμπανάκι» για ύφεση στις ΗΠΑ το 2023 – Ακολουθεί η Ευρώπη

27.06.2023 20:34
skia
Eurokinissi

Οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και θα ακολουθήσει ένα «έτος συρρίκνωσης και μια ευρωπαϊκή ύφεση το 2024», σύμφωνα με την HSBC Asset Management.

Στις ενδιάμεσες προβλέψεις του, ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων του βρετανικού τραπεζικού κολοσσού δήλωσε ότι οι προειδοποιήσεις για ύφεση «αναβοσβήνουν με κόκκινο» για πολλές οικονομίες, ενώ οι δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές δεν είναι συγχρονισμένες με τις αγορές μετοχών και ομολόγων.

Ο Τζόζεφ Λιτλ, επικεφαλής στρατηγικής στην HSBC Asset Management, δήλωσε ότι ενώ ορισμένα τμήματα της οικονομίας παρέμειναν ανθεκτικά, το ισοζύγιο των κινδύνων «υποδεικνύει τώρα υψηλό κίνδυνο ύφεσης», με την Ευρώπη να υστερεί έναντι των ΗΠΑ, αλλά η μακροοικονομική τροχιά γενικά «ευθυγραμμίζεται».

«Βρισκόμαστε ήδη σε μια ήπια ύφεση κερδών και οι εταιρικές χρεοκοπίες έχουν αρχίσει επίσης να αυξάνονται», επισήμανε ο Λιτλ στην έκθεση που είδε το CNBC.

«Το θετικό είναι ότι αναμένουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα μετριαστεί σχετικά γρήγορα. Αυτό θα δημιουργήσει μια ευκαιρία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μειώσουν τα επιτόκια».

Παρά τον επιθετικό τόνο που υιοθέτησαν οι κεντρικοί τραπεζίτες και την προφανή προσκόλληση του πληθωρισμού, ιδίως σε επίπεδο πυρήνα, η HSBC Asset Management αναμένει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια πριν από το τέλος του 2023, με την EKT και την Τράπεζα της Αγγλίας να ακολουθούν το επόμενο έτος.

Ο Λιτλ αναγνώρισε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν θα μπορέσουν να μειώσουν τα επιτόκια εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σημαντικά πάνω από τον στόχο και δήλωσε ότι είναι επομένως σημαντικό η ύφεση “να μην έρθει πολύ νωρίς” και προκαλέσει αποπληθωρισμό.

“Το σενάριο της επερχόμενης ύφεσης θα μοιάζει περισσότερο με την ύφεση στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με το κεντρικό μας σενάριο να είναι μια μείωση του ΑΕΠ κατά 1-2%”, πρόσθεσε.

Η HSBC αναμένει ότι η ύφεση στις δυτικές οικονομίες θα οδηγήσει σε “δύσκολες, ασταθείς προοπτικές για τις αγορές” για δύο λόγους, σύμφωνα με τον Λιτλ:

Πρώτον, έχουμε τη ραγδαία σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών που προκάλεσε κάμψη στον πιστωτικό κύκλο.

Δεύτερον, οι αγορές δεν φαίνεται να τιμολογούν μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη άποψη για τον κόσμο.

Ο ίδιος πρότεινε ότι αυτή η ύφεση δεν θα είναι αρκετή για να “καθαρίσει” όλες τις πληθωριστικές πιέσεις από το σύστημα και ως εκ τούτου οι ανεπτυγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν ένα καθεστώς “κάπως υψηλότερου πληθωρισμού και επιτοκίων με την πάροδο του χρόνου”.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις Ιουλίου 2023: Ξεκινούν σήμερα οι πληρωμές από τον ΕΦΚΑ – Ποιοι πάνε πρώτοι «ταμείο» (Video)

ΔΥΠΑ: Μέχρι 3/7 οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Πάω Μπροστά» με επίδομα 400 ευρώ

Θερινές εκπτώσεις 2023: Πρεμιέρα τη Δευτέρα 10 Ιουλίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 21:55