search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 16:06
MENU CLOSE

Γαλλία: Έρευνες σε πέντε μεγάλες τράπεζες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος

28.03.2023 16:37
gallia_trapezes_2803_1200-700_new

Η Οικονομική Εισαγγελία της Γαλλίας πραγματοποιεί έρευνες σε πέντε μεγάλες τράπεζες της χώρας, για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος.

Société Générale, BNP Paribas, Exane, Natixis και HSBC είναι οι πέντε τράπεζες που είναι ύποπτες για διακεκριμένη περίπτωση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες φορολογικές δραστηριότητες. BNP και Exane είναι επίσης ύποπτες για διακεκριμένη φορολογική απάτη.

«Οι επιχειρήσεις, οι οποίες χρειάστηκαν αρκετούς μήνες προετοιμασίας, διεξάγονται από 16 ανακριτές και περισσότερους από 150 ερευνητές», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οι πέντε προκαταρκτικές έρευνες ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2021, με το γαλλικό κράτος να φέρεται ότι έχει ζημιωθεί με περισσότερα από 100 δισ. ευρώ, σε βάθος χρόνου άνω των 20 ετών.

Εκπρόσωπος της Οικονομικής Εισαγγελίας της Γαλλίας (PNF) δήλωσε ότι οι έρευνες ξεκίνησαν στις 9:30 π.μ. και συνεχίζονταν ακόμα αργά το μεσημέρι. Κατά τις ίδιες πηγές, οι έρευνες συνδέονται με νομικά αμφίβολες πρακτικές «cum», στις οποίες οι τράπεζες δημιουργούν υπερβολικά περίπλοκες νομικές δομές, προκειμένου να επιτρέπουν στους πλούσιους πελάτες τους να παρακάμπτουν φορολογικές υποχρεώσεις για μερίσματα. Το Cumex είναι ο λατινικός όρος για το «with-without», που περιγράφει τη φύση των μερισμάτων που εξαφανίζονται ως εκ θαύματος.

Στην έρευνά της, η Correctiv και τα σχετικά ΜΜΕ διαπίστωσαν ότι τράπεζες, χρηματιστές και δικηγόροι κατάφεραν με επιτυχία να μοιράσουν μερίσματα με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφύγουν φόρους έως και 62,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλη την Ευρώπη, με τη Γερμανία (περίπου 36,2 δισεκατομμύρια δολάρια) και τη Γαλλία (περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια) να είναι μακράν τα μεγαλύτερα θύματα.

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Οριστικό τέλος στα αυτοκίνητα με βενζίνη και ντίζελ από το 2035

Η ιστορία ενός σπουδαίου πίνακα που κανένας δεν γνώριζε την  αξία του (Video)

Αυστραλία: Ψαράς έφερε στην επιφάνεια ένα σπάνιο είδος καρχαρία, ένα «θαλάσσιο τέρας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 16:01