search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 21:50
MENU CLOSE

Εμανουέλ Μακρόν: «Ρίχνει νερό» στον μύλο της Μαρίν Λεπέν

01.07.2023 06:00
gallia taraxes 5556- new

Η Γαλλία πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη. Γιατί κάθε φορά που δολοφονείται ένας από τους παρίες των προαστίων (και είναι πολλοί, τα τελευταία χρόνια), η συντηρητική κυβέρνηση υιοθετεί ολοένα και πιο σκληρή γραμμή για να καταστείλει τις διαδηλώσεις που ξεσπούν και στη γωνία η Μαρίν Λεπέν τρίβει τα χέρια της από ικανοποίηση.

«Είναι η στιγμή για την χώρα να αντιμετωπίσει σοβαρά τα βαθιά προβλήματα του ρατσισμού και των διακρίσεων στην επιβολή του νόμου», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της υπηρεσίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, σε συνέντευξη στη Γενεύη. Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ είπε τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς περιστροφές.

«Τονίζουμε την σημασία των ειρηνικών συγκεντρώσεων. Και καλούμε τις αρχές να διασφαλίσουν ότι η χρήση βίας από την αστυνομία για την αντιμετώπιση εγκληματικών στοιχείων σε διαδηλώσεις γίνεται πάντα μεμ βάση τις αρχές της ισότητας, της αναγκαιότητας, χωρίς διακρίσεις και με λογοδοσία», πρόσθεσε η Ραβινα Σαμντασάνι, καλώντας τις γαλλικές αρχές να “διερευνήσουν ταχύτατα” για κατηγορίες για “δυσανάλογη χρήση βίας” εκ μέρους των οργάνων της τάξης.

Και ο Εμανουέλ Μακρόν δείχνοντας πόσο αφουγκράζεται την κοινωνία, το βράδυ της Τετάρτης διασκέδαζε σε συναυλία του Έλτον Τζον, την ώρα που τα προάστεια έβραζαν από οργή για την δολοφονία του 17χρονου από αστυνομικό, σε έλεγχο ρουτίνας.

Πάντως ο Γάλλος πρόεδρος έδειξε αντανακλαστικά, βγάζοντας στους δρόμους χιλιάδες άνδρες της στρατοχωροφυλακής με θωρακισμένα οχήματα, απαγορεύοντας συναυλίες και φεστιβάλ, διακόπτοντας την κίνηση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς τη νύχτα.

Τα επεισόδια των τελευταίων ημερών στην Γαλλία δεν είναι πρωτοφανή. Τα ίδια έγιναν και το καλοκαίρι του 2005. Αλλά η κοινωνική έκρηξη καταδεικνύει τον βαθύτατο διχασμό της Γαλλίας ανάμεσα στους οπαδούς του δόγματος “νόμος και τάξη” πάση θυσία και σε εκείνους που βγαίνουν στους δρόμους αγανακτισμένοι γιατί βλέπουν πως η ζωή τους έχει λιγότερη αξία. 

Οι Γάλλοι ιμάμηδες κάλεσαν τους νέους μουσουλμάνους να διαδηλώνουν ειρηνικά και να απέχουν από πράξεις βίας Αλλά την ίδια ώρα οι συνδικαλιστές της αστυνομίας έχουν οργιστεί γιατί προφυλακίστηκε ο αστυνομικός που πυροβόλησε εν ψυχρώ τον 17χρονο. Κατά τον Νταβίντ Ρεβερντί, εκπρόσωπο του εθνικού συνδικάτου των αστυνομικών “ο συνάδελφος φυλακίστηκε για να ηρεμήσουν οι ταραχοποιοί… αλλά το ξέσπασμα βίας δείχνει ότι δεν εξαγοράστηκε η κοινωνική ειρήνη” με την προφυλάκιση.

 «Ο συνάδελφός μας επιστρατεύτηκε για να ηρεμήσει τους ταραχοποιούς που επιτίθενται στη Δημοκρατία και αγοράζουν την κοινωνική ειρήνη», είπε ο Νταβίντο Ρέβερντι, εκπρόσωπος του εθνικού γραμματέα του συνδικάτου της Συμμαχίας για την επαρχία. «Το νέο ξέσπασμα βίας που παρακολουθούμε δείχνει ότι τίποτα δεν έχει αγοραστεί».

Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, αισθάνθηκε την ανάγκη να χαιρετίσει την “ψυχραιμία και τον επαγγελματισμό” των ανδρών ασφαλείας, που δείχνουν “σθένος” απέναντι στους ταραχοποιούς.

Ο Νταρμανέν κάνει μια ξεκάθαρη προσπάθεια να χαϊδέψει τα αφτιά των ψηφοφόρων της Μαρίν Λεπέν, με τα συγχαρητήρια για τον “επαγγελματισμό” των αστυνομικών, οι οποίοι όμως όπως αποδεικνύεται με τραγικό τρόπο σηκώνουν πολύ εύκολα το πιστόλι εναντίον μαύρων και Αράβων.

Αλλά μήπως τελικά αυτή η πολιτική επιλογή από την πλευρά της γαλλικής κυβέρνησης ρίχνει νερό στον μύλο της ακροδεξιάς; Η κεντροδεξιά κυβέρνησης του Μακρόν προσπαθεί να δείξει πυγμή με το δόγμα “νόμος και τάξη” υιοθετώντας συνθήματα της ακροδεξιάς. Το αποτέλεσμα είναι η ακροδεξιά να δείχνει πολιτικά ορθή, εφόσον μοιράζεται ακόμα και τα ίδια συνθήματα με την  κεντροδεξιά. Άρα ποια είναι η διαφορά μεταξύ Μακρόν και Λεπέν ; Ο πρόεδρος Μακρόν βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπος με την πολική “νέμεση”, την Μαρίν Λεπέν.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, όπου τα ακροδεξιά, εθνικιστικά, ακραία συντηρητικά και νεοφατιστικά κόμματα κάνουν… πάρτι.

Όταν το 2000 η αυστριακή κεντροδεξιά συμμαχούσε με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας η ΕΕ επέβαλε διπλωματικές κυρώσεις κατά της Αυστρίας. Σήμερα, 23 χρόνια μετά, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ΕΕ, η Ιταλία, έχει στο τιμόνι την Τζόρτζια Μελόνι, που είναι επικεφαλής ενός κόμματος με νεοφασιστικές ρίζες. Και στην Φινλανδία, ύστερα από διαβουλεύσεις τριών μηνών, οι ακροδεξιοί εθνικιστές μπήκαν στην κυβέρνηση συνεργασίας. Προσεχώς ακολουθεί η Ισπανία. Γιατί όχι αύριο και η Γαλλία, όπου όμως τον πρώτο λόγο θα έχει η Μαρίν Λεπέν.

Διαβάστε επίσης:

Βραζιλία: Στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων του πρώην προέδρου Μπολσονάρου

Γαλλία: Κατεβάζει τεθωρακισμένα ο Μακρόν – «Μαζέψτε τα παιδιά σας»

Μολδαβία: Δύο νεκροί από πυροβολισμούς στο αεροδρόμιο του Κισινάου – Συνελήφθη ο δράστης (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 21:49