search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 02:26
MENU CLOSE

Για πρώτη φορά ρομπότ… διηύθυνε ορχήστρα (video)

03.07.2023 17:10
robot notia korea 765- new

Ανέβηκε στο πόντιουμ του μαέστρου και διηύθυνε την Εθνική Ορχήστρα της Νότιας Κορέας σαν έτοιμος από καιρό…

Μόνο που δεν επρόκειτο για κάποιον ανερχόμενο διευθυντή ορχήστρας, αλλά για το ρομπότ EveR 6, που έγραψε ιστορία ως το πρώτο ρομπότ που επιχειρεί κάτι τέτοιο στη χώρα.

Το ρομπότ σχεδιάστηκε από το Κορεατικό Ινστιτούτο Βιομηχανικής Τεχνολογίας και έκανε την πρώτη εμφάνισή του στο Εθνικό Θέατρο της Κορέας, διευθύνοντας τους μουσικούς της εθνικής ορχήστρας της χώρας.

Το EveR 6 είναι ανθρωποειδές και πριν πάρει τη μπαγκέτα για να δώσει τον ρυθμό στους μουσικούς, υποκλίθηκε στους θεατές που είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν την ιστορική συναυλία.

«Οι κινήσεις ενός διευθυντή ορχήστρας είναι πολύ λεπτές. Το ρομπότ κατάφερε να κάνει κινήσεις με τόση λεπτομέρεια που κι εγώ δεν την είχα φανταστεί», δήλωσε ο Τσόι Σου-γιεούλ,διευθυντής ορχήστρας που για την περίσταση περιορίστηκε στον ρόλο του βοηθού του ρομπότ.

Ωστόσο το EveR 6 έχει μια “κρίσιμη αδυναμία”: δεν μπορεί να ακούσει.

Ο Λι Γιανγκ-ζου, ο οποίος σπουδάζει παραδοσιακή κορεατική μουσική και ήταν μεταξύ των θεατών, δήλωσε ότι οι κινήσεις του ρομπότ αν και ήταν σωστές για τη διατήρηση του ρυθμού, δεν είχαν “ανάσα”, δηλαδή δεν είχε τη δυνατότητα να κρατήσει σε ετοιμότητα την ορχήστρα για να λειτουργήσει ως σύνολο σε κάποιες στιγμές της συναυλίας.

«Φαίνεται πως χρειάζεται να γίνουν κι άλλα για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά το ρομπότ», δήλωσε ο Λι Γιανγκ-ζου.

Ο Σονγκ Ιν-χο, που επίσης παρακολούθησε την συναυλία της Εθνικής Ορχήστρας, υποστήριξε ότι η εμφάνιση του EveR 6 έδειξε πως το ρομπότ είναι ακόμα στην αρχή. «Φαντάζομαι ότι θα μπορέσει να κάνει όλη τη δουλειά μόνο του όταν θα εξοπλισθεί με τεχνητή νοημοσύνη για να κατανοεί και να αναλύει την μουσική», δήλωσε ο Σονγκ Ιν-χο.

Το ανθρωποειδές ρομπότ διηύθυνε την ορχήστρα στα τρία από τα πέντε κομμάτια που παρουσίασε και στο ένα συνεργάστηκε με τον Τσόι-Σου-γιεούλ.

«Ήταν ένα ρεσιτάλ που έδειξε ότι τα ρομπότ και οι άνθρωποι μπορούν να συνυπάρξουν και να αλληλοσυμπληρώνονται, κι όχι να αντικαθιστά ο ένας τον άλλο», δήλωσε ο Τσόι μετά την ιστορική συναυλία.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Πέθανε ο τελευταίος επιζών καταδρομέας της Απόβασης της Νορμανδίας

Διάστημα: Με τη μέθοδο «σάντουιτς» σχηματίστηκαν Άρης και Ουρανός;

Κλιματική Αλλαγή: Δυστοπικό και τρομακτικό το μέλλον – Λιμοί και δεινά απειλούν την ανθρωπότητα (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06